Vendégeket vársz, de nem tudod, mi kerüljön az asztalra? Lehetőleg olyanra gondoltál, ami különleges ízvilágú, finom, egészséges, és nem mellesleg gyorsan elkészül, hogy ne kelljen órákat a konyhában töltened? Nem lehetetlen! Mutatunk négy egyszerű receptet, amelyeket könnyedén elkészíthetsz!
Cukkinis répagolyó
Hozzávalók:
2 közepes cukkini
3-4 darab nagyobb répa
2 evőkanál zabpehely
12 dkg zabliszt
2 tojás
quinoa
2 evőkanál lenmagpehely
himalája só, cayenne bors, chilipor, kurkuma
reszelt parmezánsajt
olívaolaj
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Hámozd meg a cukkinit és a répát, majd reszeld le. Sózd le, majd hagyd állni körülbelül tíz percig. Közben keverj össze egy tálban egyenlő arányban reszelt parmezánt és quinoát. Ha letelt a tíz perc, a zöldségekből nyomkodd ki jó alaposan a levet, add hozzá a két tojást, a fűszereket, a zabpelyhet, a lenmagpelyhet, a zablisztet és dolgozd össze. Ha úgy érzed nem állt kellőképp össze, akkor adj hozzá még egy kis zablisztet, majd formázz belőle kisméretű golyókat. Forgasd bele a parmezánnal keverd quinoába és már teheted is az olívoaolajjal kikent tepsibe. Süsd 25 percig, hagyd kihűlni, majd szúrj bele fogpiszkálót és tálalhatod is.
Tipp: tálalhatod natúrjoghurttal vagy tejföllel is.
Házi hummusz mártogató
Hozzávalók:
400 g üveges csicseriborsó
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 csokor friss bazsalikom
1 lime leve
himalája só, őrölt fehérbors
Tálaláshoz:
4 darab répa
egy kígyóuborka
teljeskiőrlésű kenyér
Elkészítés:
A hozzávalókat konyhai robotgéppel pürésítsük, ha kell fűszerezzük még és tálalhatjuk is friss teljeskiőrlésű kenyérrel, hosszába vágott hámozott répával és uborkával.
Édesburgonyachips
Hozzávalók:
2 nagyobb édesburgonya
4 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál chilipor
himalája só
fokhagymapor
cayenne bors
Elkészítés:
Hámozd meg a burgonyákat és szeleteld vékony szeletekre. Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a fűszerekkel keverd olívaolajjal locsold meg és 160 fokon süsd körülbelül 15 percig. Érdemes figyelni, mert az édesburgonya könnyen megég! Ne ijedj meg, ha a sütőből kivéve nem tűnik ropogósnak, ugyanis miután kihűlt eléri az áhított állagot.
Tipp: tálalhatod fűszeres natúrjoghurttal vagy házi paradicsomszósszal.
Ropogós csicseriborsó
Hozzávalók:
250 g üveges csicseriborsó
olívaolaj
himalája só
1 kávéskanál chilipor
1 kávéskanál fokhagymapor
1 kávéskanál cayennebors
1 kávéskanál kurkuma
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd a csicseriborsót töröld szárazra, és forgasd bele a fűszerekkel kikevert olívaolajba. Tedd be a sütőbe és körülbelül 30 perc alatt süsd aranybarnára.
Tipp: sütés közben érdemes néhányszor óvatosan megforgatni a borsókat.