A magas vérnyomás a lakosság tizenöt százalékát érinti, és olyan súlyos következményeket vonhat maga után, mint a stroke vagy a szívinfarktus. Azonban a jó hír, hogy sokat tehetünk ellene!


Sportolj!
Ha eddig nem tetted, akkor érdemes fontolóra venned, hogy beépíted a napi rutinodba a sportot, ugyanis a túlsúllyal rendelkezőknek nagyobb eséllyel alakul ki a magas vérnyomás, illetve a mozgás hiánya is nagyban közrejátszik. Már napi fél óra sétával sokat tehetsz az egészségedért!


Étkezz tudatosan!
A rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás kéz a kézben jár. Hipertónia esetén érdemes átállni a só-, nátrium- és zsírszegény étrendre és minél több rostban gazdag élelmiszert fogyasztani. Az optimális, ha a konyhasóbevitelét napi 6 grammra csökkentjük.
Tipp: fogyassz kevesebb előre csomagolt élelmiszert, só helyett pedig kísérletezz bátran új fűszerekkel.
A cayenne-bors az egyik legjobb vérnyomáscsökkentő, ráadásul értágító hatással is bír, nem mellesleg pedig jó ízt ad az ételeknek. Kipróbálhatod teakánt fogyasztva is: keverj el két kanál cayenne-borsot forró vízzel, citrommal, mézzel és miután kihűlt már kortyolhatod is.


Gyógyszeres kezelés
A megfelelő gyógyszerek szedésével a hipertónia – azaz a magas vérnyomás – kordában tartható és akár 40%-kal csökkentheti az agyi katasztrófák kialakulásának kockázatát. Fontos azonban, hogy időben felismerjük.

Itt olvashatsz a jellemző panaszokról: A magas vérnyomás tünetei – Ismerd fel időben!

Alkohol és dohányzás
A dohányzást a magas vérnyomásban szenvedőknek kifejezetten kerülni kell, hiszen a nikotin érösszehúzó hatású.

Az alkoholfogyasztásra is ajánlott ügyelni. A jó minőségű bor csökkenti a vérnyomást és felveszi a harcot az érelmeszedéssel szemben, azonban a mértékletesség fontos szerepet játszik. Naponta maximum 2-3 dl-t igyunk, a töményt szeszt pedig jobb a minimumra redukálni.

Kerüld a feszültséget!
A valóságban ugyan nem olyan könnyű kivitelezni, mint mondani, de törekedjünk rá, hogy minél kevesebb feszültség érjen! A stressz túlzott adrenalintermelése érösszehúzó hatású és megemeli a vérnyomást, ezért érdemes különböző technikákat alkalmazni, hogy megőrizzük a nyugalmunkat.
Tipp: ha olyan szituációba kerülsz, amelyben első felindulásból felhúznád magad, kérdezd meg magadtól, hogy egy év múlva is bosszankodnál-e emiatt. Ilyenkor általában rájössz, hogy nem érdemes stresszelned rajta.
Feszültség ellen szintén hatásos módszer, ha odafigyelsz a légzésedre: szívd be a levegőt az orrodon át mélyen, majd lassan fújd ki a szádon keresztül. Ezt ismételgesd pár percig, s meglátod, a feszültséget mintha kifújtad volna a lélegzettel együtt.

Az alábbi élelmiszerek hatékony vérnyomáscsökkentők, ezért érdemes minél gyakrabban fogyasztanod!

Fokhagyma
Alicin tartalma miatt az élen jár a leghatásosabb vérnyomáscsökkentők között.

Zöld tea
Magas antioxidáns tartalma segít a vérnyomást a normális szinten tartani.

Spenót
Szabályozza a vérnyomást és mérsékli a hipertóniát, valamint gazdag káliumban, amely szintén fontos szerepet játszik a vérnyomás alakulásában.

Teljeskiőrlésű gabonák
Magas rosttartalmuk révén nem csak a túlsúllyal való harcban segíthetnek, hanem a vérnyomásra is jó hatással vannak.

Lenmag
Számos jó tulajdonsága mellett, többek között csökkenti a magas vérnyomást, a vérkeringésnek is jót tesz, és rendszeres fogyasztásával a szívroham rizikója is minimalizálódik.
Tudj meg többet a lenmagról! 10 ok, amiért érdemes lenmagot fogyasztanod!
 

Mandula
A nyers mandula gazdag magnéziumban, vasban, kalciumban és telítettlen zsírsavakban, amelyek a koleszterinszintet és a vérnyomást is visszafogják.

Kakaó
A kakaó vérnyomásszabályzó, a benne található flavonoidok pedig felveszik a harcot a hipertóniával szemben, és a stresszhormonszintre is jó hatással vannak.

Cékla
Tágítja az ereket és nitráttartalmának köszönhetően a vérnyomást is csökkenti.

Banán
Káliumtartalma miatt kedvezően szabályozza a vérnyomást.
Olvasd el ezt is: Segíti a fogyást és serkenti az agyműködést – Ezért fogyassz minden nap banánt!