A legtöbben elképzelhetetlennek tartanak egy olyan reggelt, amelyben nem szerepel a kávé. Érthető, hiszen kellemes aromája és élénkítő hatása miatt remek napindító. Te tudod mennyi az ajánlott napi limit?

Pozitív hatásai
Fokozza a koncentrációt, felpörget, hatékonyabban sportolhatunk tőle, antioxidáns tartalma révén véd a rákos megbetegedésekkel szemben és a szívbetegségek kockázatát is csökkentheti. Emellett az Alzheimer-kór kialakulását is gátolhatja, depresszió esetén is segíthet és még az anyagcserét is serkenti, ezért nagyon is egészséges a kávé, azonban a pozitív hatások csak akor érvényesülnek, ha figyelünk a mértékre. Ellenkező esetben károsan hathat az egészségünkre.

A koffein stimulálja az agyat és megemeli az adrenalinszintet

kávé egészség

A szervezet hozzászokhat a fogyasztásához, ezért idővel a pozitív hatások kevésbé érzékelhetők

Mi történik, ha túl lépjük az ajánlott mennyiséget?
Alvászavar, felgyorsult szívverés, idegesség, gyomorpanaszok, csontritkulás léphet fel, valamint hosszútávon növelheti a szívbetegséget kockázatát, sőt még hirtelen szívmegálláshoz vezethet, így nem árt az óvatosság.


Várandósság alatt lehet kávézni?
A baba alacsony testsúllyal születhet, illetve növelheti a vetélés kockázatát, ezért fogyasztása nem ajánlott kismamák számára.

Élénkítő hatása már az elfogyasztása után negyedórával érezhető és körülbelül másfél órán át tart

kávé egészség


Mennyi az annyi?
Az ajánlott napi mennyiség 3 mg koffein/testsúlykilogramm, egy csésze feketében pedig körülbelül 70 mg található, így mindenki kiszámolhatja az optimális mennyiséget.  A minőségi arabica kávé koffeintartalma alacsonyabb, a robustáé magasabb, ebből adódóan, aki naponta több kávét is meginna, érdemes az előbbit választania.

Mikor fogyasszuk?
Éhgyomorra nem ajánlott, hiszen a benne található csersavak nem tesznek jót a gyomornak, viszont reggeli után ideális, mivel pozitívan hat az emésztésre. A napi utolsó kávét legkésőbb lefekvés előtt négy órával kortyoljuk el a pihentető alvás érdekében, és mivel vízhajtó tulajdonsággal bír, mindig fogyasszunk el mellé egy pohár vizet.