Sokan tartanak tőle a többi gyümölcshöz viszonyított magas szénhidrát tartalma miatt, azonban kár lenne kiiktatni az étrendből, ugyanis számos pozitív hatást gyakorol a szervezetünkre!


Elűzi a stresszt és a depressziót
Tapasztaltad már, hogy miután megettél egy banánt, sokkal nyugodtabb lettél? Nem véletlenül, ugyanis a sárga gyümölcsben dúskálnak a vitaminok és az olyan fontos ásványi anyagok, amelyek a hangulatunkért felelősek. A gyümölcsök közül a banán tartalmazza a legtöbb B6-vitamint, amely az idegrendszer egészséges működését szolgálja. Jelentős magnéziumtartalma pedig segíthet elűzni a stresszt, míg a benne található tripofánt és az aminosavakat depresszió ellen vethetjük be. Este egy mézes banánturmix még a nyugodtabb alvást is elősegíti, ezért alvászavarban szenvedőknek különösen ajánlott a fogyasztása.


Gyomorproblémák ellen
Legyen szó hasmenésről vagy székrekedésről, a banánnak mindkét esetben hasznát vehetjük. Segít a kiürült káliumot visszaállítani, támogatja az emésztést és a bélrendszert is ápolja. Mindemellett semlegesíti a savakat, védi a gyomorfalat, megszünteti a hasfájást, ráadásul antacid-hatása révén még a gyomorfekélyeseknek is enyhülést nyújthat.

Fokozza a zsírégetést
A tévhittel ellentétben a banán nem hizlal, hanem segít a fogyásban. Ez annak köszönhető, hogy serkenti a zsírégetést, táplál és laktat, így csökkenti az éhségérzetet, valamint könnyen emészthető, így nem terheli meg a gyomrot. Edzés előtt vagy utána kifejezetten ajánlott fogyasztani, hiszen megadja a kellő lökést és feltölt energiával, de a reggeli zabkásába is beleszeletelhetjük, illetve tízórainak is tökéletes.


Csökkenti a vérnyomást
A szakemberek szerint a kálium jó hatással van a vérnyomásra, a banánban pedig szép számmal megtalálható. Ha az utóbbi időben gyakran feljebb kúszik a vérnyomásod, érdemes természetes módszerekkel csökkenteni, például egyél meg minden nap egy banánt.



Serkenti az agyműködést
Fontos megbeszélés, tárgyalás vagy vizsga előtt érdemes a fogyasztása, mivel javítja az agyműködést, éberebbé tesz, segít koncentrálni és a kreativitásra is jó hatással van.


Vágykeltő
A sokoldalú gyümölcs még a nemi vágyat is serkenti a benne található enzimek jóvoltából. A bromelin enzim különösen a férfiak javára válhat, hiszen támogatja a termékenységet.