Ha még nincs a konyhádban, érdemes felírnod a bevásárlólistádra, ugyanis a lenmag sokoldalúan felhasználható és szuperegészséges. Gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, védi a szívet, ráadásul bőrproblémákra is kiváló!


Segíti az emésztést
Magas rosttartalmának köszönhetően jó hatással bír az emésztésre. A lenmagban található ALA csökkenti a gyulladást, védi a gyomor és a bélrendszer egészségét, így számos emésztési betegségben segítséget nyújthat a fogyasztása.
Tipp: székrekedés esetén tegyél 2 evőkanál lenmagolajat a turmixodba, amely természetesen enyhíti a panaszokat.


Magas vérnyomás esetén
Természetesen csökkenti a magas vérnyomást, jót tesz a keringésnek és a szívroham kockázatát is csökkenti, ezért akik értendjében gyakran szerepel a lenmag, a szívük egészségéért is sokat tesznek.

lenmag táplálkozás fogyókúra diéta

Gyomorfekély ellen
Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatásan révén enyhülést nyújthat gyomorfekély esetén.

Csökkenti a koleszterinszintet
A len jótékonyan hat a koleszterinszintre, amely a koszorúér-betegség egyik legnagyobb kockázati tényezője. Arra sarkallja a szervezetet, hogy a felesleges koleszterint hasznosítsa a vérben, ezzel csökkentve az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintjét. Kutatások alapján különösen a nőknél mutatott jelentős pozitív változást.


Növeli a termékenységet
A lenmag első számú forrása a lignánoknak, amely a női hormonok egyensúlyáért felelős. A lignan csökkenti a menopauza kellemetlen tüneteit, a termékenységet pedig növeli.


Széppé teszi a bőrt
Már napi egy evőkanál lenmagolaj fogyasztásával sokat tehetünk a szépségünkért, ugyanis ellátja a szervezetet esszenciális zsírokkal. A haj élettel teli és fénylő, a körmök erősebbek, a bőr pedig egészségesebb lesz. Enyhíti a rosacea, az ekcéma és az akné tüneteit is.

lenmag táplálkozás fogyókúra diéta

Segíti a fogyókúrát
Magas a rost-, a fehérje- és az omega-3 tartalma, viszont kevés benne a szénhidrát, ezért érdemes beépíteni az étrendbe. Ráadásul az édesség utáni vágyat is csökkenti, így a fogyókúrázóknak különösen ajánlott a fogyasztása. Emellett támogatja a méregtelenítő folyamatokat és zsírégető hatása is bizonyított.


Véd az influenza ellen
A lenmag vírusellenes és antibakteriális hatásáról is ismert, rendszeres fogyasztás esetén a szervezetet felvértezi a megfázásos megbetegedések ellen, valamint az olyan légúti gyulladásos megbetegedéseknél is enyhülést nyújthat, mint a hörghurut.
 

Rákellenes
A kutatások alapján a sokoldalú mag csökkentheti a daganatos betegségek kialakulását, többek között a mell-, a prosztata-, a vastagbél- és a petefészekrák kockázatát redukálhatja.

Menstruációs görcsöket is enyhíti
A lenmag teaként fogyasztva megszabadíthat a kínzó menstruációs görcsöktől, ezért még a nehéz napokon is segítségül hívhatjuk.


Így fogyaszd!
A lenmag számos módon felhasználható. Joghurtba, zabkásába vagy turmixba keverve már reggel belecsempészhetjük az étkezésünkbe. A belőle nyert olaj salátára locsolva kiváló, valamint az összezúzott lenmagot forró vízbe áztatva teaként is fogyaszthatjuk.