A hipertónia egyre több embert érint és olyan súlyos következményeket okozhat, mint a stroke, az érelmeszesedés és a szívinfarktus. A felismerés különösen fontos, ugyanis életmódbeli változtatásokkal kordában tartható. Tudd meg, melyek a leggyakoribb jelek, amelyek magas vérnyomásra utalnak!

A magas vérnyomás
A hipertónia során az artériákban megemelkedik a vérnyomás, amely a szívet megterheli. A normális vérnyomás értéke 120/80 mmHg, azonban a 130/80-as már magasnak számít. Besorolása szerint lehet elsődleges és másodlagos hipertónia. Az előbbi hátterében nem áll betegség, míg utóbbi a szívet-, az artériákat- és a veséket érintő megbetegedés tüneteként jelentkezhet.

Hazánkban a lakosság több, mint 15%-át érinti.

magas vérnyomás egészség kiemelt tünetek

Szédülés
A hipertóniával küzdők gyakran panaszkodnak szédülésre, amely különösen akkor fordul elő, amikor felállnak. A bizonytalanság érzés annak tudható be, hogy ilyenkor a vérnyomás hirtelen leesik.

Évente közel 5000 ember halálában közrejátszik.


Fejfájás
Jellemző tünet a tarkótáji fájdalom, amely általában reggel jelentkezik és magától elmúlik. A fájdalom a halánték területét is érinti és gyakran kiegészül szívdobogással, izzadással és szédüléssel.

A magas vérnyomás kialakulásáért a mozgáshiány és a helytelen táplálkozás is felelős.


Fáradékonyság, gyengeség
Ha az utóbbi időben kifejezetten erőtlennek és levertnek érzed magad, érdemes elmenned egy kivizsgálásra, ugyanis előfordulhat, hogy a magas vérnyomás áll a panasz hátterében.

A szövődményei súlyosak lehetnek. Érelmeszesedés, szívinfarktus, stroke és látásromlás következhet be.


Mellkasi fájdalom
Mellkasi szorításnál a legtöbben először a szívproblémára gyanakodnak, ugyanis a szívroham egyik előjele, azonban hipertóniára is utalhat. A tünet megjelenésénél forduljunk orvoshoz, hiszen jobb félni, mint megijedni.


magas vérnyomás egészség kiemelt tünetek


Homályos látás
Szintén sűrűn előforduló tünet a homályos látás, de a koponyán belüli nyomástól olyan szemfenéki elváltozások is előfordulhatnak, mint a bevérzés, a látóideg vagy az ideghártya ödémája. Fontos, hogy időben kezeltessük, mivel hosszú távon vaksághoz vezethet.


Orrvérzés
A visszatérő orrvérzésért számos esetben a hipertónia vagy a hirtelen megemelkedő vérnyomás a felelős. Megdöbbentőnek tűnhet, de az orrvérzés kivédheti a stroke-ot és a szívrohamot, amelyek a betegség súlyos következményei lehetnek. Ajánlott ilyenkor megmérni a vérnyomást, és ellátogatni a háziorvosunkhoz.
 

A magas vérnyomás lehet örökletes.

Gyakran tünetmentes
A hipertónia igen alattomos betegség, ugyanis olykor teljesen tünetmentes, és csak akkor derül fény rá, amikor orvosi ellenőrzésre kerül sor. A legjobb, ha rendszeresen mérjük a vérnyomásunkat. A megelőzésben és a kialakult betegség kezelésében kiemelten fontos szerepet játszik az egészséges életmód. Egy kis odafigyeléssel sokat tehetünk ellene. Táplálkozzunk egészségesen, csökkentsük a só- és nátriumbevitelt, és mozogjunk többet!

Olvasd el ezt is!
Igaz történet
"Nem vettem komolyan a magas vérnyomást, stroke lett belőle"

Tovább a cikkre >>>>