A mióma a leggyakrabban előforduló jóindulatú daganattípus, amely méretétől függően, akár súlyos következményeket vonhat maga után. Ugyan általában nem lesz belőle rosszindulatú elváltozás, azonban nem árt az elővigyázatosság.


Vitaminok és ásványi anyagok hiánya
Amennyiben a szervezetünkben nincsenek elegendő vitaminok és ásványi anyagok, könnyebben kialakulhat a jóindulatú daganat. Kutatások szerint a B-vitaminok hiánya hozzájárul a meglévő miómák növekedéséhez, míg a D-vitamin a megelőzésben játszik fontos szerepet.

A mióma a méh izmaiból és szöveteiből kialakuló jóindulatú daganat.


mióma nőgyógyászat egészség megelőzés kiemelt

Szexuális problémák
Bármennyire is meglepő, azonban a szexuális elfojtás, a visszautasítás, a testi örömök megélésének hiánya kihat az egészségi állapotunkra is. A mióma kialakulásában nagyban hozzájárulnak a szexuális problémák.

A mérete széles skálán mozog, lehet egészen apró, de dinnye nagyságú is.


Örökletes hajlam
Duplájára nő a megbetegedés kockázata, ha a családban már előfordult, ezért a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat kiemelten fontos.  

Főként 25 és 40 éves kor között alakul ki, a változókort követően azonban visszafejlődhet.


Hormonháztartás egyensúlyának felborulása
A mióma hormonfüggő daganattípus. Elősegíti a kialakulását, ha felborul a hormonháztartás egyensúlya, illetve a hormontermelő mirigyek működése is befolyásoló tényező. Az ösztrogéndominancia szintén okozhat miómát a sejtosztódást serkentő hatása miatt.

Veszélyezteti a teherbeesést.


Lelki okok
Ha a párkapcsolatban a nő elnyomva érzi magát, nem tud kibontakozni és folyamatos stressz éri, szintén kockázati tényező, ugyanis a visszatartott érzelmek mióma formájában jelenhetnek meg.

mióma nőgyógyászat egészség megelőzés kiemelt


Túl sok állati eredetű fehérje fogyasztása
Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, pedig a táplálkozás nagyban befolyásolja szervezetünk működését. A túlzásba vitt fehérjefogyasztás hajlamosító tényező lehet a mióma kialakulásában.

Ahogy növekszik a daganat, a következmények súlyosbodhatnak.

Tünetek
Kezdetben nem okoz panaszt, azonban egy nőgyógyászati vizsgálat során fény derülhet rá. Ha növekszik, a menstruáció fájdalmassá válhat, előfordulhatnak vérzészavarok, húgyúti fertőzések, meddőség és alhasi fájdalom.

A mióma gyakoribb azoknál a nőknél, akiknek még nincs gyermekük.


Olykor elegendő a rendszeres megfigyelés és a gyógyszeres kezelés, azonban sok esetben csak a műtét jelenthet megoldást.