Te is minden nap automatikusan veszed be a pirulád, azonban nem tudod, milyen folyamatok játszódnak le a testedben? Íme öt meglepő tény, amelyet érdemes tudnod a fogamzásgátlóról!


Befolyásolhatja a szaglást
Meglepő, de tanulmányok kimutatták, hogy a tabletta szedése alatt megváltozik a szaglásérzet. A nők érzékenyebbek ugyanis az illatokra, amikor ovulálnak, valamint a progeszteron és az ösztrogénhormonok is kihatnak az érzékszervünk működésére, viszont a tabletta megakadályozza az ovulációt és stabilizálja a hormonokat, ezért csökkentheti a szaglás érzékenységét.

életmód fogamzásgátló nőgyógyászat


A menstruáció nem igazi
A tabletta egyik mellékhatása, hogy a havi vérzés gyengébb lesz és pár nap alatt elmúlik. Ennek az oka, hogy a menstruáció nem igazi, hanem a hormonhiányból adódó megvonásos vérzés.


Más okból is felírhatja az orvos
Azt hihetnénk, hogy a tabletta szedése csupán akkor indokolt, ha nem szeretnénk gyermekáldás elé nézni, azonban más is állhat a háttérben. Míg normális esetben a hormonok ingadoznak, addig a fogamzásgátló stabilizálja a hormonszintet, ezért pattanások ellen és erős hangulatváltozásokra is javasolják a szedését.


 Az antibiotikumok és egyes teák csökkentik a hatását
A tabletta körülbelül három óra alatt szívódik fel a szervezetben, azonban az antibiotikumok a folyamatot sokszor olyannyira megzavarják, hogy a védekezőhatás csökken. A detox teákra és az orbáncfűre ugyanez érvényes, ezért érdemes résen lenni és kiegészítő fogamzásgátlót alkalmazni, ahogyan hányás, hasmenés esetén is.

életmód fogamzásgátló nőgyógyászat

Olykor ajánlott váltani
Előfordulhat, hogy a gyógyszer szedése közben mellékhatás jelentkezik, például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy migrén. Ilyenkor ajánlott konzultálni a nőgyógyásszal, mivel indokolt lehet a tabletta cseréje. Illetve 35 év felett is érdemes váltani az esetleges mellékhatások elkerülése miatt, amennyiben kombináltat szedtünk.