A menstruációs zavarok olyan súlyos betegségeket jelezhetnek mint a méhpolip, a ciszta vagy a mióma, ezért nem érdemes félvállról venni. Amennyiben a rendszertelen ciklus hosszabb ideje fennáll, mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Méhpolip
A havi ciklusok közti vagy közösülés utáni vérzést a méhpolip is okozhatja, amely a méhnyakhártya-megvastagodása. A betegség ugyan nem rosszindulatú, ennek ellenére meddőséghez vezethet, ha nem kezelik időben. További tünete a köztes- és a közösülés utáni vérzés mellett a szokatlan hüvelyfolyás.

egészség menstruáció menstruáció kimaradása rendszertelen menstruáció nőgyógyászati problémák ciszta mióma pajzsmirigy

A menstruáció 28 naponként ismétlődik, azonban ha nem szedsz fogamzásgátló tablettát, nem valószínű, hogy a ciklusod óramű pontossággal működik. Aggodalomra nem ad okot, ha 25-34 naponként jelentkezik a vérzésed, viszont ha több hetet is késik, vagy kimarad, netán túl hamar jön meg, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudd, mi állhat a háttérben.


Ciszta
A rendszertelen menzesz hátterében petefészek ciszta is állhat, amely általában néhány menstruációs ciklus után felszívódik, azonban rosszabb esetben akár termékenységi problémát is okozhat.


Mióma
Gyakori vérzés esetén nem kizárt, hogy a mióma vonható felelősségre. A jóindulatú daganatot hasi görcs is kísérheti, és általában fogamzásgátló tablettákkal orvosolható. Előfordulhat azonban, hogy műtéti beavatkozásra van szükség, súlyos esetben a méhet is eltávolíthatják.


Pajzsmirigyproblémák
A pajzsmirigy alul- illetve túlműködés menstruációs zavart és hasi görcsöket okozhat. A Hashimoto-betegség gyulladást idéz elő a szervezetben, amely fáradékonysággal, sárgás bőrszínnel és székrekedéssel járhat.

egészség menstruáció menstruáció kimaradása rendszertelen menstruáció nőgyógyászati problémák ciszta mióma pajzsmirigy


PCOS – Policisztás ovárium szindróma
A hormonális betegség esetében a ciklus rendszertelenné válhat, a menstruáció kimaradhat és ciszták alakulhatnak ki. A tünetekhez súlygyarapodás, fokozott szőrnövekedés valamint pattanásos bőr társulhat. A rendellenesség petefészek- és méhnyakrákhoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet. További negatívum, hogy ez a betegség egyelőre nem gyógyítható, azonban kezelhető hormontermelést javító készítményekkel, valamint az egészséges életmód is sokat segíthet.


Kismedence-gyulladás
A feltűnően erős menstruáció kismedence-gyulladásra figyelmeztethet, amely a Chlamysia trachomatis nevű fertőzés szövődményeként alakulhat ki. A betegség sokáig tünetmentes, később felléphet a menstruáció alatt fokozott fájdalom valamint szokatlan hüvelyi váladék is. A kismedence-gyulladás nemi úton terjed. Szövődményei olyannyira súlyosak lehetnek, hogy megnő a vetélés, a meddőség és a méhen kívüli terhesség kockázata.


Endometriózis
Endometriózis esetén a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. 
A nyálkahártya havonta megvastagodik, majd a vérzés kíséretében lelökődik. A vér viszont nem távozik, hanem felgyülemlik a szervezetben és cisztákat okozhat. Tünete a menstruáció előtti, illetve alatta fellépő szokatlan alhasi fájdalom, amely hátfájással is párosulhat. A betegség többnyire a fiatalabb, szexuálisan aktív korosztályt érinti.


Drasztikus fogyókúra
A fogyókúra következtében nem csak a plusz kilóknak inthetünk búcsút, hanem energiát is veszíthetünk, ezáltal a hormonháztartás felborul, így a menstruáció késhet vagy kimaradhat. Nem ajánlott szélsőséges diétákkal kísérletezni, hiszen többet árthatunk vele, mint használunk.


Stressz
A folyamatosan fennálló feszültség nem csupán a hangulatunkat befolyásolja, hanem a menstruációs ciklust is összezavarhatja. Esetenként a vérzés a szokásosnál korábban jelentkezik, míg máskor később jön a megszokottnál.
Stresszűző tippekért kattints ide!