Niki nemrég töltötte be a huszonhetet, amikor arra eszmélt fel, hogy már jó ideje nem járt nőgyógyásznál. Akkor még nem gondolta, hogy ebből esetleg nagy baj is lehet…


– Korábban mindig ügyeltem rá, hogy elmenjek az éves rákszűrésre, azonban akkor teljesen megfeledkeztem róla. Emlékszem, nem sokkal a születésnapom után történt, amikor az egyik barátnőm mesélte, hogy az egyik kolléganőjénél méhnyakrákot diagnosztizáltak. Az eset teljesen ledöbbentett, hiszen a lány alig múlt harminc, én pedig nem gondoltam volna, hogy ilyen fiatal korban ez megtörténhet – kezdte Niki, aki a beszélgetés után be is jelentkezett a nőgyógyászatra.


Megkönnyebbültem
– Egy héttel később már a váróteremben ültem, a rideg berendezés és az orvosi szobák előtt várakozók látványa arra késztetett, hogy elmenjek, de maradtam, és bíztam benne, hogy gyorsan végzem és nem kell egyhamar visszajönnöm. Kisvártatva az én számom villogott a kijelzőn, bementem, az orvos pedig rutinszerűen levette a mintát, megultrahangozott, majd útnak eresztett azzal a mondattal, hogy amennyiben hat héten belül nem jelentkeznek, akkor minden rendben van. Megkönnyebbültem, hogy túl vagyok rajta és egy jó darabig eszembe sem jutott a nőgyógyásznál tett látogatás – folytatta a lány, aki akkor még nem gondolta volna, hogy itt nem ért véget a történet.

igaz történetek rákszűrés méhnyakrák p3 p3 rákszűrés mozaikszerű elváltozás nőgyógyászat rákmegelőző állapot szűrővizsgálat


Megtudtam, hogy baj van
– Pár hét telhetett el, amikor egy ismeretlen számról megcsörrent a telefonom. A nőgyógyászatról kerestek, azonban csak annyit mondtak, hogy minél előbb fáradjak be. Akkor még nem árulták el, hogy mi a baj. Nagyon megijedtem, ezért ahogy tudtam, bementem a rendelőbe. Az orvos azt mondta, hogy mozaikszerű elváltozást lát, amely egy rákmegelőző állapot, de nem tudta száz százalékosan megmondani, hogy mennyire komoly a baj. Ekkor még nem történt semmi, csupán felírt egy három hónapos immunrendszer-erősítő kúrát és azt mondta, hogyha kész vagyok vele, jöjjek el újra és megismételjük a vizsgálatot. Ugyan elkezdtem szedni, de nem hagyott nyugodni a dolog, ezért elmentem egy másik orvoshoz, aki újra megcsinálta a rákszűrést.
 

Hosszú idő telt el
Először értékelhetetlen, nullás eredményt kaptam, majd azt követően P3-mat mutatott ki a vizsgálat. Mire ötödik alkalommal jártam nőgyógyásznál, végre beutaltak műtétre, azonban csak egy hónap múlva kerültem sorra. Előtte újra végig kellett csinálnom a kört: vizsgálat, EKG, vizelet, majd végül felfektettek a műtőasztalra. Hat hetet vártam, mire megjött a szövettan – folytatta Niki, aki hosszú hónapok után, még ekkor sem lélegezhetett fel.
 

Az első műtét nem sikerült
– Kiderült, hogy a műtét nem sikerült. Még mindig bennem maradt a beteg sejt. Az első operációt követően hat hónap (!) telt el, mire újra kés alá feküdtem. Ekkor még nagyobb darabot vágtak ki a méhemből, a műtét után kemény fájdalmaim voltak. A szövettanig újabb hat hét telt el, amit gyomorgörccsel vártam. Szerencsére ezúttal a leleteim jók voltak. "Egy év múlva találkozunk" – köszönt el az orvos. Ennek már három éve, és azóta szerencsére az eredményeim jók, azonban egy életre megtanultam, hogy nem szabad felelőtlenül kihagyni a szűrővizsgálatokat.

P0 – alkalmatlan minta. Ismétlést igényel a vizsgálat.
P1 – negatív, a sejtek normálisak. Általában szűzlányoknál lehetséges eredmény.
P2 – negatív, a sejtek normálisak. Kevés a fehérvérsejt.
P3 – gyulladás. Nem zárható ki teljesen a daganatos megbetegedés.
P4 – erős gyanú a daganatra. Altípusos sejteket mutat ki a rákszűrés.
P5 – kimutathatóak a daganatos sejtek.