Mátyás élte a tinédzserek felhőtlen életét, azonban mindez egy pillanat töredéke alatt megváltozott, amikor egy nyaraláson stroke-ot kapott. Még csak 18 éves volt, és csak egy hajszál választotta el attól, hogy lebénuljon, a vérrög ugyanis pár milliméterre volt a központi idegrendszertől.


– Magas vérnyomással kezdődött minden, amit sajnos nem vettem komolyan, ráadásul nem a legjobb életvitelt folytattam, ugyanis akkor már négy éve dohányoztam, hétvégente pedig gyakran előtérbe került az alkohol. Akkor még fel sem merült bennem, hogy veszélybe kerülhet az egészségem, hiába tudtam, hogy magas a vérnyomásom. Napközben 140-150 körül mozgott, míg éjszaka 190-re is felment, amelyre vérnyomáscsökkentőt írtak fel, de 18 évesen nem akartam gyógyszertől függeni, így leálltam vele – kezdte Mátyás, akinek egyik napról a másikra megváltozott az élete.
– A barátaimmal Mezőkövesdre utaztunk pár napra, amely nem indult jól, ugyanis teljesen váratlanul allergiás reakció jelentkezett, a nyakam bedagadt és nagyon rosszul lettem. Természetesen azonnal orvoshoz mentünk, ahol szteroidot kaptam és szinte azonnal helyre jöttem.

stroke igaz történetek stroke jelei agyvérzés

Azt hitte elmúlt a baj, azonban tévedett
– Másnap a kertben sütögettünk, amikor szédülni kezdtem. Minden olyan zavart volt, nem tudtam összefüggő mondatokat alkotni, a bal kezem pedig zsibbadt. Azonnal felhívtam a szüleimet, akik egyből elindultak értem, egy óra telt el, mire odaértek. Hazafelé az autóban jobban lettem, de amikor otthon beálltam a zuhany alá, a meleg víztől újra előjöttek a tünetek – emlékezett vissza a történtekre a huszonkét éves fiú.

– Elmentünk a sürgősségire, ahol gyorsan sorra kerültem. Állami kórházban voltam, amit csak dicsérni tudok. Az EKG vizsgálaton az eredményem rossz lett, majd elmondtam, hogy a sportot az utóbbi időben elhanyagoltam, dohányzom és a hétvégéken iszom alkoholt, mire az orvos reakciója nagyon szíven ütött. Azt mondta, ha ezt az életvitelt folytatom, egy év múlva a szüleim vehetik a koszorút a síromra. Ekkor döbbentem rá, hogy az élet mennyire törékeny és mennyi múlik az életmódon, ezért a cigit abban a pillanatban letettem. A vizsgálatok folytatódtak, másfél hétig bent tartottak, vérhígítót, vérnyomáscsökkentőt és még jónéhány gyógyszert kaptam. A koponya CT kimutatta, hogy van egy másfél centiméteres góc az agyamban a jobb oldalon, pár milliméterre a központi idegrendszertől, amely kis híján maradandó károkat okozott.

„Teljesen megváltoztam"
A kórházi időszak teljesen kiesett, csupán három kép maradt meg, amikor a családom levitt az udvarra sétálni, amikor az akkori párom a barátnőjével meglátogatott és nem ismertem meg őket, illetve amikor a barátaim megláttak a vizeletes vödörrel a kezemben és csak annyit kérdeztek, hogy "mi van, mész horgászni?" Többre nem emlékszem. Amikor hazaengedtek iszonyúan éreztem magam, remegtem, nem bírtam aludni és nem akartam senkivel beszélni. Teljesen megváltoztam, máshogy viszonyultam az emberekhez, elegem volt az orvosokból és mindenkinek zavart a jelenléte.
 

Ezután hetente jártam vizsgálatokra, ahol semmi jel nem utalt arra, hogy a stroke fizikai vagy pszichés okból, örökletes vagy a magas vérnyomás miatt történt volna. Nem tudták megmondani, hogy mi váltotta ki, ahogyan azt sem, hogy pontosan a tünetek jelentkezésekor vagy korábban történt. Talán összefügghetett az allergiás rohammal, amely megterhelte a szívem és az agyam, így könnyebben kialakulhatott a szélütés. A szüleim is értetlenül álltak, mert egy egészséges, viszonylag sportos gyerek voltam, soha nem volt komolyabb bajom. Úgy látszik, nálam az egészségtelen életmód hamarabb megbosszulta magát. Az orvosok még azt mondták, hogy a magas vérnyomás kialakulásában az is közrejátszik, hogy a mindennapi feszültséget nem vezetem le és a bennem lévő stressz felhalmozódik. Nem szeretek a saját problémáimról beszélni, így inkább magamban tartom azokat. Ezen próbálok változtatni és emellett rendszeresen meditálok és egy agykontroll tanfolyamon is részt vettem, ahol megtanították, hogy csendesítsem el a bennem lévő vihart.

stroke igaz történetek stroke jelei agyvérzés

Elküldtek a trombofiliai központba is, hogy mennyire vagyok hajlamos a trombózisra, ahol az eredményem átlagos lett. A vérhígítót folyamatosan szednem kellett, de abba kellett hagynom, mert már egy narancsot sem tudtam megenni a gyomorfájdalom miatt. A nyugtatókat a kórház után egyből elhagytam, a vérnyomáscsökkentőt viszont azóta is szedem. Alkoholt már nem fogyasztok és átálltam az egészséges életmódra. Vissza akartam menni sportolni, de folyamatos akadályokba ütköztem, korábban súlyokkal edzettem, amit el kellett felejtenem, maximum saját testsúlyos edzést végezhettem. Az edzés mellé régebben szedtem fehérjét és kreatint, amelyeknek szintén búcsút inthettem, hiszen hatással vannak a vesére és a magas vérnyomást is befolyásolhatják. Kardiózni kezdtem és sokat járok túrázni, amely nem megterhelő a szívnek. Már el tudom fogadni a kompromisszumokat, sőt meg is szerettem ezt az életmódot.

Két év alatt szívódott fel a góc
Az első évben kaptam egy diétát, mediátor étrendet kellett folytatnom, az allergiás rohamomat is figyelembe véve tiltólistára kerültek a fűszerek, a dinnye, a nyers paradicsom és a zsiradékok, mindent natúron fogyaszthattam és az almát csak hámozva ehettem. Viszonylag hamar le is fogytam, a vérnyomásom szépen beállt, ezért egy gyengébb gyógyszerre áttértünk. Eleinte a vérnyomáscsökkentőkre rosszul reagáltam, folyamatosan szédültem, nem is használtak és hányingerem is volt, de aztán megtaláltuk azt, amelyet a mai napig, négy év után is szedek. A két évvel ezelőtti CT-n már nem látszódott a góc, teljesen felszívódott, már csak egy folt van a helyén, ahol a vérrög megállt, beragadt az érben és szétpattant a nyomástól.

Eleinte 3-4 havonta, már évente kell járnia vizsgálatra

Már nem nagyobb a kockázat a stroke-ra, mint másoknak, de oda kell figyelnem. Érzékeny lettem a frontokra, az időjárási behatásokra. A magas vérnyomást nálam a vörös fül és a fej hátsó részének fájdalma jelzi, erre az esetre, amikor 160 fölött van, szükségem van egy rágótablettára, amely egy gyorssegély, ugyanis segít helyreállítani a vérnyomásom. A zsíros ételek és a só elhagyása 5-10 egységgel tornázta lejjebb a vérnyomásom, és ajánlották, hogy kerüljem a stresszt, ami nem könnyű, ugyanis értékesítő vagyok, sok pénzzel és ügyfelekkel dolgozom, nagy a felelősség és teljesítenem kell.

Ma már egyre több fiatal küzd vérnyomás problémákkal, öröklődés, sport hiánya, dohányzás és a stressz miatt. 

Már négy és fél éve történt, de nem maradt nyom nélkül. Megkomolyodtam és a baráti köröm is megijedt, hogy ha velem megtörtént, akkor velük is előfordulhat. A társaságunkban már nincs az a nagy elhajlás a bulik alkalmával, mint azelőtt.
Hordok vérnyomásmérős karórát, amely főként az edzésnél hasznos, mivel figyelni tudom, hogy reagálok a fokozott igénybevételre. Amikor történt a stroke 86 kg voltam, most pedig 71 kg vagyok, ami nálam a magasságomhoz és a koromhoz mérten az ideális testsúly. Sokszor nehéz odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a mozgásra, hiszen ülőmunkát végzem és sokat dolgozom, de törekszem rá, hiszen most már tudom, hogy mennyit számít. 

Te is megosztanád a történeted?
Írj a juice.reblog@gmail.com-ra

Még több igaz történetet olvashatsz: katt ide!
Olvasd el ezt is: A stroke korai jelei