Nóri átlagos tinédzsernek látszik, azonban van egy súlyos titka: anorexiás. A barátai mit sem tudnak a betegségéről, a családja azt hiszi, hogy meggyógyult, az interneten viszont álnév mögé rejtőzve kitárulkozhat és önmaga lehet. A blogokon tippeket adnak egymásnak az étkezési zavaros fiatalok, hogyan titkolják az életformává vált betegségüket és mit tegyenek az őrjítő éhség ellen. Az viszont eszükbe sem jut, hogy a soványságért az életükkel is fizethetnek.


– Tizenhárom éves voltam, amikor kezdődött. Egy ételmérgezésnek köszönhetően egy hét alatt négy kilót fogytam, 53 kilóról 49-re, így a 164 cm magasságomhoz viszonyítva nem számítottam kövérnek. Amikor visszamentem az iskolába a lányok hirtelen elkezdtek barátkozni velem és bálványozni, holott előtte cseppet sem számítottam népszerűnek. Úgy gondoltam, ha még vékonyabb leszek, jobban szeretnek majd. Akkor éreztem először, hogy végre jó vagyok valamiben –  kezdte a 19 éves Nóri, aki ettől a pillanatól kezdve elindult lefelé a lejtőn.

anorexia bulimia ana mia ana pro mia pro thinspo thinspiration étkezési zavar tinédzser anorexia igaz történet purge fast wannarexia ednos binge mentális betegség eugenia cooney igaz történetek

A statisztika szerint a legtöbb anorexiás felső közép- vagy felső osztálybeli

– Egyre kevesebbet ettem, az étkezéseim zöldségekből és gyümölcsökből álltak, este pedig igyekeztem semmit nem enni. Az első két hétben két kilót fogytam, de utána sehogy nem akart lejjebb menni a súlyom, pedig minden étkezés előtt és után mértem magam. Ezért aztán már az ebédet is kihagytam, vacsorára pedig szigorúan egy natúr joghturtot ettem, heti egyszer pedig csak vizet ittam. Eleinte nehéz volt, de aztán megszoktam, hogy nem eszem. A fogyás beindult, az első komolyabb sikernek azt tekintettem, amikor a combom már nem ért össze. Büszke voltam magamra, hogy kibírtam és boldoggá tett az érzés, hogy meg tudtam állni, hogy ne egyem meg az adott ételt – folytatta Nóri, aki az interneten "barátokra" lelt.

A magas elvárások és a teljesítménykényszer is ráerősíthet a betegség kialakulására


Az anorexia életformává vált – Sok fiatal lány azt hiszi, hogy az anorexia menő
– Ha valaki tudja hol és hogyan keresse, az interneten számtalan blogot és fórumot talál. Itt őszintén tudunk beszélgetni, és tippeket olvashatunk, például arról, hogyan titkoljuk el az étkezési zavart a családunk és a barátaink elől. Ez rengeteg erőt adott, tudtam, hogy nem vagyok egyedül, ezért is hordom a piros karkötőt, ami az anorexia jele. Végre úgy érzem, hogy tartozom valahova, egy titkos klubba, ahol megértenek.

A blogokat ugyan több országban is betiltották, azonban az étkezési zavarosok megtalálják a módját, hogy kommunikáljanak és támogassák egymást az interneten

anorexia bulimia ana mia ana pro mia pro thinspo thinspiration étkezési zavar tinédzser anorexia igaz történet purge fast wannarexia ednos binge mentális betegség eugenia cooney igaz történetek

– Anyukám egy nap rájött a titkomra. Megtalálta az ágyam alá elrejtett ételt, pedig mindig igyekeztem megszabadulni tőle, de akkor valahogyan túl fáradt voltam, nem volt energiám. Akkoriban azt a taktikát dolgoztam ki, hogy megrágom a kaját, és egy zacskóba kiköpöm. Az ízek hiányoztak, de az motivált, hogy a mérleg már csak 42 kilót mutatott, igaz még mindig úgy éreztem, hogy van még miből fogynom. Még vizet is alig mertem inni és a testápolókról is azt gondoltam, hogy hizlalnak – folytatta a fiatal lány, aki altatót is szedett, hiszen alvás közben legalább nem gondolt az evésre.

– A szüleim kórházba vittek, ahol nem csak anorexiások, hanem bulimiások is voltak. Csodáltam a nálam vékonyabb lányokat, én is olyan akartam lenni, mint ők. Ekkor összebarátkoztam egy bulimiás lánnyal. Irigyeltem a vékonyságát, ezért sokat faggattam, tőle tanultam meg, hogyan lehet könnyebben hányni. Például, ha fogkefét dugok le a torkomon vagy ha pépeset eszem, illetve ha meleg, sós vizet iszom. Ő egy egyszerű hasrándítással túl volt rajta, a wc-be pedig papírt dobott, hogy ne legyen hangja. Az anorexiám akkortájt párosult bulimiával.

Körülbelül 10% a halálozási arány

– Miután kiengedtek a kórházból, a szüleim árgus szemmel figyeltek. Nem akartam változtatni, úgy éreztem jól magam, de tudtam, nem csinálhatom tovább, hiszen apukám pszichiátriával fenyegetett, amit nyilvánvalóan nem akartam. Fokozatosan elkezdtem enni és sportolni, a hányás ugyan megmaradt, de már ritkábban, hiszen folyamatos felügyelet alatt voltam. A kórházi barátnőm segítségével ugyan én is tökélyre fejlesztettem a hányást, de a családom hatására megpróbáltam változtatni. Nem volt könnyű, sőt még most is bűntudatom van, ha többet eszem, de beláttam, hogy az életemmel játszom. Most 52 kiló vagyok, ami normálisnak számít, de szerintem az anorexiából sosem lehet igazán kigyógyulni. Hiába telt el idő, még mindig ott motoszkál a gondolat a fejemben, hogy le kéne fogynom – mesélte Nóri, aki a mai napig rendszeresen látogatja a pro ana blogokat, ahol az evészavarral küzdők támogatják egymást.

Ijesztő és meghökkentő
A fórumokon egymástól kérdezgetik a tinédzser lányok, hogy kövérek-e.
"168 cm-vel és 47 kilóval dagadtnak számítok?" – kérdezi az egyik tizenhárom éves lány, mire a válasz szinte sokkoló.
"Még pár kilót fogyhatnál"

Anorexia nervosa: egy pszichés betegség, az egyik legádázabb táplálkozási zavar. Szó szerinti fordításban ugyan étvágytalanságot jelent, azonban sokkal inkább arról van szó, hogy az éhséget kontroll alatt tartják. Általában a lányoknál tinédzserkorban alakul ki, a testkép teljesen eltorzul, a beteg túl kövérnek látja magát és arra törekszik, hogy minél vékonyabb legyen. Éhezteti magát és gyakori esetben kényszeresen tornázik, hogy a bevitt kalóriát azonnal elégesse. Tünetei: körmök és a haj töredezetté válik, gyengeség, homályos látás, fejfájás, a menstruáció elmaradása, a bőrszín szürkés, sárgás lesz, a nyelvük pedig lepedékes.

Bulimia nervosa: az étkezési zavarok másik alapvető típusa. A bulimiásoknak ismétlődő falásrohamaik vannak, amelyet önhánytatással, koplalással és hashajtózással próbálnak kompenzálni. Tünetei: körömrágás, szájpadlási sérülések, hangképzési nehézség és a kezeken felfedezhető úgynevezett Russel-jel, amelyet hánytatás közben a metszőfogak okoznak.

Fogalmak
Ana: az anorexia becézése. Sok beteg megszemélyesíti, mintha egy barátnő lenne, aki segít fogyni.
Pro ana: anorexiásokat támogató oldal, fogyást segítő tippekkel.
Mia: Bulimia becézve. Szintén úgy kezelik, mintha egy személy lenne, akiben támogatóra találnak.
Wannarexia: az anorexia egy kifejlett divatos formája. Wanna-be-ana jelentése: anorexiás akarok lenni.
Ednos: az anorexia és a bulimia közti határeset. Az anorexiához hasonlóan viselkedik, azonban mégsem csontsovány vagy falásirohamai vannak, de nem hánytatja magát. Az egyik legveszélyesebb étkezési zavar.
Fast: nullkalóriás nap. Nem kerül a szervezetbe szilárd tápanyag, csak víz.
Binge: kontroll nélküli zabálás.
Purge: Gyakran a binge folyamatot követi. A beteg önhánytatással vagy nagy mennyiségű hashajtóval megpróbál megszabadulni az elfogyasztott ételtől.
Thinspiration vagy thinspo: a vékony lányokról készült képeket nevezik így, amelyekkel a betegségben szenvedők motiválják magukat.
Reverse thinspiration: túlsúlyos emberek és zsíros ételek fotóit hívják így.
Ana/mia buddy: internetes "barát", aki szintén sorstárs.

Karkötők: az anorexiások pirosat, a bulimiások lilát, míg az ednosok rózsaszínt viselnek.

Az interneten tippekből sincs hiány. Íme a legmegdöbbentőbbek:

  • Ütögesd a hasad, ha az elkezd korogni. Drasztikus esetben vágd gyomorszájon magad, hogy elmenjen az étvágyad.
  • Ha kénytelen vagy társaságban enni, húzz nagy méretű zoknit vagy bő kenguruzsebes pulcsit, amelybe elrejtheted az ételt, amikor senki nem figyel.
  • Időnként nyisd ki a hűtőt és melegíts ételt a mikróban, hogy a család azt gondolja rendesen eszel, de aztán szabadulj meg tőle.
  • Ha már nem menstruálsz, akkor is hordj magadnál tampont, arra az esetre, ha valaki kérne tőled.
  • Ha már figyelik a súlyod, orvosi vizit előtt igyál meg legalább annyi vizet, amennyi beléd fér, a zsebeidet pedig tömd tele olyan tárgyakkal, amelyeknek van súlya, hogy a mérleg többet mutasson.
  • Öltözködj rétegesen, hogy ne legyen szembetűnő a fogyás.
  • A körömelszíneződést fedd el körömlakkal, és napozz vagy járj szoláriumba, hogy a bőröd fakó árnyalata ne látszódjon.
  • A hűtőből dobd ki azokat a kajákat, amiket amúgy megennél.

Mintaétrendet is megosztanak a neten, szigorú napi 0-600 kcal bevitellel


anorexia bulimia ana mia ana pro mia pro thinspo thinspiration étkezési zavar tinédzser anorexia igaz történet purge fast wannarexia ednos binge mentális betegség eugenia cooney igaz történetek

Hiába az erőfeszítés, úgy tűnik, hogy az internetes blogoknak és weboldalaknak nem lehet gátat szabni, így a fiatal lányok óriási veszélynek vannak kitéve. Könnyen beleeshetnek az étkezési zavarok örvényébe, ahonnan nagyon nehéz kiutat találni. Némi pozitívum, hogy nem csak pro ana, hanem pro-recovery oldalakat is találhatunk, amelyek a felépülésről és a gyógyulásról szólnak, ezzel erőt adnak az étkezési zavarral küzdőknek.

A betegség számos sztárt is utolért. Nézd meg a galériát!

anorexia bulimia ana mia ana pro mia pro thinspo thinspiration étkezési zavar tinédzser anorexia igaz történet purge fast wannarexia ednos binge mentális betegség eugenia cooney igaz történetek