Petra neve külföldön sem ismeretlen, ugyanis számos helyre eljutott. A szépséges modell megjárta Kínát, Írországot és Angliát, divatbemutatókon vonult végig, divatkampányokhoz állt modellt, zenei videókban és tévéshowk-ban mutatta meg magát. Vajon a modellszakma a rivalizálásról és a magas elvárásokról szól, a lányok pedig tényleg csak salátán élnek és sokuk komoly étkezési zavarral küzd? Az interjúból kiderül!

Hogyan indult a karriered, mennyire volt nehéz a kezdet?

– 16 éves voltam, amikor a nővérem éppen stylist/divat szakon tanult és szüksége volt egy modellre. Akkor még semmilyen tapasztalatom nem volt, de egy tehetséges csapattal dolgoztunk együtt, így a képek nagyon jól sikerültek. A fotókat feltöltöttem egy modell oldalra, ahol több fotós is megkeresett, majd elkezdtem képekért cserébe modellkedni. Két évvel később egy modellügynökségnek megtetszettem és kijutottam Kínába is. Mivel ezt örömmel csináltam és hobbi szinten, ezért mondhatni könnyű volt a kezdet.

bartha petra modell modellszakma interjú életmód étkezési zavar bartha petra modell rivalizálás divat divatszakma

Mesélj egy kicsit a divatvilágról! Magasak az elvárások?

– A divat világa számomra nagyon vonzó és érdekes témakör. Mindig változik és valami újat tud mutatni. Nagyon sokszínű és már-már nincs is olyan, hogy "rossz outfit", hiszen mindenkinek más a szép és a jó. Sok lány személyisége megváltozik a modellkedés alatt, rengetegen nagyon magasan hordják az orrukat és kissé el vannak tévedve, valójában mit is kéne csinálniuk egy fotózás alkalmával. Szerintem már sokkal jobb a helyzet, mint pár évvel ezelőtt. Sok kifutóról kitiltották az anorexiás, alultáplált lányokat.

Sok modell küzd étkezesi zavarral vagy ez csak egy sztereotípia?

– Igen, viszonylag sokan teszik kockára az egészségüket a karrierjük érdekében. Amikor Kínában voltam akadtak lakótársak, akik alig ettek, vagy ha ettek is, akkor szinte csak gyorsétteremben, este pedig mentek a wc-re.


Mi számít ideális alaknak a modellszakmában?

– Ez teljesen szubjektív. Változhat ügynökségtől és vannak a plus-size modellek is, valamint sport modellek.


Szigorú az étrended?

– Személyi edző tanfolyamot végeztem Londonban és öt évvel ezelőtt beleszerettem a sportba és az egészséges ételekbe/italokba, így számomra az étrend szó elég negatívnak hangzik. Maga az étkezés folyamata boldogságot kéne, hogy okozzon és ki kéne élvezni az ízeket. Hétfőtől péntekig, sőt hétvégén is leginkább egészségesen étkezem, de nem vonom meg magamtól az apró élvezeteket. Plusz ott vannak a nagy családi események is, amelyeken nem lehet ellenállni a mama főztjének. Azt vallom, hogy a mértékletességen van a hangsúly és a sport állandósága is közre játszik.

bartha petra modell modellszakma interjú életmód étkezési zavar bartha petra modell rivalizálás divat divatszakma
 

Vannak tiltólistás ételek?

– Számomra a cukros üdítők és zacskós levesek, előre készített, előre csomagolt ételek tiltó listások.

Hogy néz ki egy napi étkezésed?

– Reggelire általában zabkása – vagy meleg vízzel, vagy szója tejjel főzve –, friss gyümölcsök bele vágva és néha natúr görög joghurt mellé. Tízóraira gyümölcs vagy magvak, ebédre pedig leginkább magas fehérjetartalmú húsokat választok barna rizzsel, amely összetett szénhidrátalapú, rostban és vitaminban gazdag forrás. Mellé párolt zöldség, minél több színű az étel, annál jobb.
 

Nehéz tartani?

– Nem.

Mennyit sportolsz?

– Heti ötször, néha hatszor is. Számomra ez kell, hogy beindítsam a dolgokat, az állandó pörgéshez, aktivitáshoz elengedhetetlen. Munkában is sokkal jobb formámat hozom és könnyebben tudok neki látni a dolgoknak.


Van rivalizálás a modellek között?

– Minden bizonnyal, mindenhol vannak rivalizálások. Személyiségtől függ. Soha nem rivalizáltam senkivel, nem látom értelmét. Van, akinek a te képeid fognak tetszeni és van, akinek a másé. Magadban ne keresd a hibát, ha nem rád esik a választás.

bartha petra modell modellszakma interjú életmód étkezési zavar bartha petra modell rivalizálás divat divatszakma

Mit szeretsz a szakmádban a legjobban és mit a legkevésbé?

– Új emberekkel találkozni és a végeredményt, amikor kész a hajam, a sminkem és a fotóm. Legkevésbé, hogy csak egy napig tart.


Mire vagy a legbüszkébb, amit elértél?

– Eljutottam rengeteg helyre a világban és nagyon sok emberrel találkoztam, szuper barátokra tettem szert a modellkedés által, és életre szóló sztorijaim vannak. 


Mi még az álmod, amelyet szeretnél valóra váltani? 

– Nagy álmom, hogy egy nagyobb sport márka felfedezzen, vagy felkérjen modelljének. 

Nézd meg a galériát, ahol még több fotót találsz Petráról!

bartha petra modell modellszakma interjú életmód étkezési zavar bartha petra modell rivalizálás divat divatszakma