Az énekes a húsról már hónapok óta lemondott, és most azon van, hogy az állateredetű termékeket is száműzze étrendjéből. Peti élvezi, hogy a konyhában is kiélheti kreativitását, ugyanis párjával bátran kísérleteznek. Kedvenc ételének receptjét is elárulta!



Mi változott, amióta nem eszel húst?

– A két legszembetűnőbb dolog, hogy jobb lett a közérzetem és megváltozott az ízlelésem. Míg korábban mindent rengeteg ízfokozóval ettem, addig ma már sokkal óvatosabban fűszerezünk. Fittebb és energikusabb lettem, a kaja kóma pedig teljesen megszűnt. Nagyon élvezem a pozitív változásokat.

puskás peti eke angéla puskás dani interjú vegetáriánus vegán recept interjú puskás petivel vegán étkezés vegetáriánus étkezés vegán hamburger recept vegán hamburger


Tudatos döntés volt?

Érdekes, hogy rengeteg tévhit kering az egészséges táplálkozással kapcsolatban, például a húsfogyasztásról. Szörnyű, hogy a húsipar hol tart. Régen az emberek nevelték az állatainkat, de ez sajnos gyökeresen megváltozott. Meggyötört és szétgyógyszerezett állatokat fogyaszt a társadalom, amiben nem szeretnék részt venni. Mindemellett egészségügyi oka is van, ugyanis az öcsém, Dani már egy éve vegetáriánus, rajta is láttam a pozitív változást.


Nehéz volt átállni a vegetáriánus életmódra?

– Sokan megrémülnek a kis lépésektől, pedig egyáltalán nem nehéz. Először csak vacsorára nem ettem húst, majd a reggeliből is kihagytam, aztán szépen lassan eljutottam odáig, hogy egyáltalán nem fogyasztok húst. A belvárosban élek, így a kísértés végig ott lebegett a szemem előtt, hiszen rengeteg gyorsétterem van, mégsem éreztem úgy, hogy lemondással jár. Ugyanazokat eszem, mint korábban, csak másképp.


Nem hiányzik egyetlen étel sem?

– Szeretnék átállni a vegán életmódra, azonban egyelőre még a sajtokról és csokoládéról nem tudok lemondani. Ugyan felfedeztem egy boltot, ahol növényi sajtokat árulnak, de sajnos aranyárban vannak. A tejjel viszont nem volt probléma, könnyedén lecseréltem növény alapú italra. Az a jó, hogy nem diéta, hanem egy életmód, amelyben a családom is támogat. Apukám legutóbb vegán étterembe vitt, amelyből szerencsére egyre több nyílik.

Vegetáriánus: nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket és tojást.
Vegán: semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához.


puskás peti eke angéla puskás dani interjú vegetáriánus vegán recept interjú puskás petivel vegán étkezés vegetáriánus étkezés vegán hamburger recept vegán hamburger

Puskás Peti és testvére, Dani

A párod mit szólt hozzá?

Angéla (Eke Angéla, színésznő – a szerk.) is átállt a húsmentes életmódra, sokat főz és rengeteget kísérletezünk a konyhában, amely olykor nagy kihívást, de annál nagyobb sikerélményt okoz. Angéla nagyon kreatív, gyakran készít tésztákat, például spenótos lasagne-t, amelyet mind a ketten nagyon szeretünk.


Melyik a kedvenc ételed?

– A növényalapú hamburger, amelynek elkészítésében már spíler vagyok. Az alapja a zöldborsó és a gomba, nagy örömöt okoz, amikor kreálok valami izgalmas ételt. Rájöttem, hogy nem nagy ördöngősség elkészíteni a húsmentes fogásokat.


Elárulod a receptjét?

– Szívesen, de előre szólok, hogy függőséget okoz.

Vegán hamburger Puskás Petitől

Hozzávalók 2db pogácsához:
20 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
15 dkg csicseriborsó
1 közepes vöröshagyma
körülbelül 2 dkg liszt
fokhagyma
olívaolaj
só, bors, koriander

 

Tálaláshoz:
Hamburgerzsemle
Vegán sajt
Jégsaláta
Paradicsom
Lilakáposzta

Elkészítés:
Megfőzőm a csicseri- és a zöldborsót, a gombát serpenyőben megpárolom egy kis hagymával, majd a zöldségeket turmixgépben fokhagymával, friss korianderrel, sóval, borssal és egy kevés liszttel pürésítem. Az elkészült masszából pogácsákat formázok, majd olívaolajjal kikent serpenyőben kisütöm.
Akkora profi még nem vagyok, hogy a bucit is magam készítsem, ezért azt készen veszem, majd teszek bele salátát, lilakáposztát, rá az elkészített húspogácsát, paradicsomot és vegán sajtot. Sült krumplival tálalom.

puskás peti eke angéla puskás dani interjú vegetáriánus vegán recept interjú puskás petivel vegán étkezés vegetáriánus étkezés vegán hamburger recept vegán hamburger

Olvasd el szakértőnk véleményét a húsmentes táplálkozásról! Katt ide!