Az énekes a húsról már hónapok óta lemondott, és most azon van, hogy az állateredetű termékeket is száműzze étrendjéből. Peti élvezi, hogy a konyhában is kiélheti kreativitását, ugyanis párjával bátran kísérleteznek. Kedvenc ételének receptjét is elárulta!
Mi változott, amióta nem eszel húst?
– A két legszembetűnőbb dolog, hogy jobb lett a közérzetem és megváltozott az ízlelésem. Míg korábban mindent rengeteg ízfokozóval ettem, addig ma már sokkal óvatosabban fűszerezünk. Fittebb és energikusabb lettem, a kaja kóma pedig teljesen megszűnt. Nagyon élvezem a pozitív változásokat.
Tudatos döntés volt?
– Érdekes, hogy rengeteg tévhit kering az egészséges táplálkozással kapcsolatban, például a húsfogyasztásról. Szörnyű, hogy a húsipar hol tart. Régen az emberek nevelték az állatainkat, de ez sajnos gyökeresen megváltozott. Meggyötört és szétgyógyszerezett állatokat fogyaszt a társadalom, amiben nem szeretnék részt venni. Mindemellett egészségügyi oka is van, ugyanis az öcsém, Dani már egy éve vegetáriánus, rajta is láttam a pozitív változást.
Nehéz volt átállni a vegetáriánus életmódra?
– Sokan megrémülnek a kis lépésektől, pedig egyáltalán nem nehéz. Először csak vacsorára nem ettem húst, majd a reggeliből is kihagytam, aztán szépen lassan eljutottam odáig, hogy egyáltalán nem fogyasztok húst. A belvárosban élek, így a kísértés végig ott lebegett a szemem előtt, hiszen rengeteg gyorsétterem van, mégsem éreztem úgy, hogy lemondással jár. Ugyanazokat eszem, mint korábban, csak másképp.
Nem hiányzik egyetlen étel sem?
– Szeretnék átállni a vegán életmódra, azonban egyelőre még a sajtokról és csokoládéról nem tudok lemondani. Ugyan felfedeztem egy boltot, ahol növényi sajtokat árulnak, de sajnos aranyárban vannak. A tejjel viszont nem volt probléma, könnyedén lecseréltem növény alapú italra. Az a jó, hogy nem diéta, hanem egy életmód, amelyben a családom is támogat. Apukám legutóbb vegán étterembe vitt, amelyből szerencsére egyre több nyílik.
Vegetáriánus: nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket és tojást.
Vegán: semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához.
A párod mit szólt hozzá?
Angéla (Eke Angéla, színésznő – a szerk.) is átállt a húsmentes életmódra, sokat főz és rengeteget kísérletezünk a konyhában, amely olykor nagy kihívást, de annál nagyobb sikerélményt okoz. Angéla nagyon kreatív, gyakran készít tésztákat, például spenótos lasagne-t, amelyet mind a ketten nagyon szeretünk.
Melyik a kedvenc ételed?
– A növényalapú hamburger, amelynek elkészítésében már spíler vagyok. Az alapja a zöldborsó és a gomba, nagy örömöt okoz, amikor kreálok valami izgalmas ételt. Rájöttem, hogy nem nagy ördöngősség elkészíteni a húsmentes fogásokat.
Elárulod a receptjét?
– Szívesen, de előre szólok, hogy függőséget okoz.
Vegán hamburger Puskás Petitől
Hozzávalók 2db pogácsához:
20 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
15 dkg csicseriborsó
1 közepes vöröshagyma
körülbelül 2 dkg liszt
fokhagyma
olívaolaj
só, bors, koriander
Tálaláshoz:
Hamburgerzsemle
Vegán sajt
Jégsaláta
Paradicsom
Lilakáposzta
Elkészítés:
Megfőzőm a csicseri- és a zöldborsót, a gombát serpenyőben megpárolom egy kis hagymával, majd a zöldségeket turmixgépben fokhagymával, friss korianderrel, sóval, borssal és egy kevés liszttel pürésítem. Az elkészült masszából pogácsákat formázok, majd olívaolajjal kikent serpenyőben kisütöm.
Akkora profi még nem vagyok, hogy a bucit is magam készítsem, ezért azt készen veszem, majd teszek bele salátát, lilakáposztát, rá az elkészített húspogácsát, paradicsomot és vegán sajtot. Sült krumplival tálalom.
Olvasd el szakértőnk véleményét a húsmentes táplálkozásról! Katt ide!