Érthetetlen, elfogadhatatlan, óriási károkat okozhat, mégis megállíthatatlannak tűnik. A body shaming vagyis a testszégyenítés nem újkeletű fogalom, már régóta jelen van, azonban a közösségi oldalakon most még erőteljesebben mutatkozik, mint valaha. Ráadásul depresszióhoz, testkép- és étkezésizavarhoz, sőt akár öngyilkossági kísérlethez is vezethet. Te is tehetsz ellene!

Mérgező szavak
„Túl izmos vagy, úgy nézel ki, mint egy férfi", „olyan vékony vagy, biztos anorexiás vagy és éhezteted magad", „a helyedben nem mutogatnám magam", „bátor vagy, hogy ilyen alakkal ki mersz menni a strandra" – ezek sajnos nem légből kapott gondolatok, hanem gonosz kommentek, amelyek a közösségi oldalakon a feltöltött fotók alatt szerepelnek. Az interneten ugyanis a kíméletlen, arcukat nem vállalók anonimitásba burkolózva gyaláznak másokat, bele sem gondolva, hogy ezzel mennyit árthatnak.

body shaming testképzavar étkezési zavar igaz történet kiemelt lélek anorexia bullying

Elég a body shamingből!
A body shaming a másik ember testalkatának kritizálást jelenti. Ép ésszel fel nem fogható, vajon miért okoz örömet idegeneknek megsérteni másokat, mégis naponta megtörténik. Sokakról szerencsére lepereg és hamar elfelejtik, azonban akadnak szép számmal olyanok is, akiknek romba döntik az önbecsülésüket és kialakulhat depresszió, étkezési- vagy testképzavar, bezárkózás, illetve súlyosabb esetben öngyilkossági kísérletbe is belehajszolhatják a rosszindulatú megjegyzések.

body shaming testképzavar étkezési zavar igaz történet kiemelt lélek anorexia bullying

„Szégyelltem a külsőm"
– Korábban nem volt bajom a kinézetemmel, jól éreztem magam a bőrömben, de ez megváltozott. Elkezdtem az egyik közösségi oldalon sértő kommenteket kapni, amelyekkel az elején még nem is törődtem, de egy idő után elgondolkoztam, hogy talán rosszul látom magam kívülről és lehet, hogy igazuk van. Teljesen elvesztettem a realitást és már azt sem tudtam mit jelent az, hogy önbizalom. Egyszer olyan üzenetet is kaptam, hogy nem is szabadna élnem, ami teljesen kikészített. Nem értettem, hogy írhat le ilyet valaki teljesen ismeretlenül. A tükörben elkezdtem azt látni, amit a kommentekben olvastam, a padlóra kerültem, nem akartam senkivel találkozni, mert szégyelltem a külsőm – mesélte Dóra, aki a barátai és a családja segítségével nyerte vissza megtépázott önbizalmát, de sajnos sokan nem mernek beszélni róla, így védekezni is nehezebb a body shaming ellen.

body shaming testképzavar étkezési zavar igaz történet kiemelt lélek anorexia bullying

Nehéz megállítani
A megszégyenítő megjegyzések mögött valószínűleg alacsony önértékelésű, lelkileg sérült emberek állnak, akik feltételezhetően attól érzik magukat jobban, ha megalázhatnak másokat. Bár fájó, felháborító és nehéz figyelmen kívül hagyni, mégsem szabad magunkra venni és vagy így vagy úgy, de le kell állítani a body shaminget és a bullyinget azaz a megalázást.