Az agyi infarktus első jelei olykor nem egyértelműek, azonban nem szabad elsiklani felettük, ugyanis az első három óra életmentő lehet. Ismerd fel a tüneteket időben!


Mikor beszélünk stroke-ról?
Szélütés esetén az agyat ellátó ér vagy erek elzáródnak. Jelentős hányadban agyi infarktusról, míg 20%-ban valódi agyvérzésről van szó. A stroke tünetei azonban mindkét esetben megegyeznek. Az első három óra sorsdöntő, ugyanis ha nem alkalmaznak vérrögoldó kezelést, visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, legrosszabb esetben a beteg életét vesztheti. Már az első tünetnél forduljunk orvoshoz!

Hazánkban a harmadik leggyakoribb halálok

stroke stroke tünetei agyi infarktus egészség szélütés stroke jelei

Tia – tranziens iszkémiás attak
Az átmeneti keringési zavar tünetei azonosak a stroke-éval, azonban rövidebb ideig tartanak és maguktól megszűnnek. A tünet jelzi, hogy az agy keringése rossz állapotban van, és az agyi infarktus rizikófaktora megnő. Az esetek többségében a TIA huszonnégy órán belül tünetmentessé válik és nem okoz károsodást.


Beszédzavar
Szóformálási nehézségek, akadozó beszéd és a hirtelen fellépő beszédértészavar egyértelműen a stroke egyik tünete.

A legnagyobb rizikófaktor a dohányzás, viszont a mértékletes, jó minőségű alkohol – például napi egy pohár vörösbor – csökkenti a szélütés kockázatát. További kockázati tényező a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a jelentős mértékű alkoholfogyasztás és a koleszterin emelkedése. Nőknél rizikófaktort jelenthet még a fogamzástabletta szedése és a terhesség. Gyakran a stroke hátterében az érelmeszesedés áll


Az arc egyik oldala lebénul
A szélütés egyik leggyakoribb és legszembetűnőbb jele, hogy az arc egyik oldala lebénul. Sokszor azonban csak a fájdalom jelentkezik, de az is csupán a egyik oldalon következik be. Ennek következtében a szájzug is félre csúszhat és nyelési nehézségek jelentkezhetnek.
Tipp: Nyújtsuk az ég felé mindkét kezünket körülbelül fél percig, és ha ez idő alatt az egyik karunk nem úgy bírja, mint a másik, akkor az izmok gyengeségét és egyúttal a stroke veszélyét jelzi.


Fejfájás
Agyvérzés előtt gyakori tünet a fejfájás, amely nagyobb százalékban jelentkezik nőknél, mint férfiaknál.

stroke stroke tünetei agyi infarktus egészség szélütés stroke jelei

Fáradság
Szintén a nőknél jellemző, hogy a szélütést megelőzően gyengeséget, zavartságot és kimerültséget éreznek.


Légszomj
A stroke tünete lehet a szívritmuszavar következtében fellépő oxigénhiány, amely légszomjat és nehézlégzést okozhat.


Egyensúlyzavar
Korai jele lehet a szélütésnek a hirtelen fellépő általános gyengeségérzet, és az egyensúly elvesztése, amely párosulhat szédüléssel. A tünetegyüttes a 45 évnél fiatalabb nőknél számos esetben jelentkezik az agyi infarktust megelőzően.


Homályos látás
A betegek majdnem fele tapasztalta, hogy látása rohamosan romlik, egyeseknek olyannyira, hogy teljesen elveszítik látásukat.

Mindezek mellett csuklás, ájulás, hallucináció, hányinger és a személyiség megváltozása szintén a stroke tünete lehet.


Ritka a teljes gyógyulás
Ha a beteg kicsúszik a bűvös három órából, legtöbb esetben olyan maradandó károsodásokkal számolhat, mint a koncentrációs probléma, a beszédzavar vagy a részleges mozgásképtelenség. Azonban még így is szerencsésnek számít, hiszen a statisztika szerint minden harmadik beteg belehal.

Olvasd el ezt is: Meglepő tünetek, amelyek szívrohamra utalnak
                             A cukorbetegség első jelei