Tudtad, hogy a gyömbér csökkenti a vérnyomást, a rooibos tea pedig kiváló a depresszió ellen? Ahelyett, hogy gyógyszerhez nyúlnál, próbáld ki az alábbi egészséges italokat, ugyanis számos esetben megoldást nyújthatnak!


Gyömbértea
A gyömbér valódi csodanövény, hiszen csökkenti a vérnyomást, nyugtatja a gyomrot, enyhíti a hányingert és vitaminokban gazdag. Vírusölő hatása révén kiváló meghűlés esetén, de emésztési problémáknál is alkalmazhatjuk. Ha rendszeresen fogyasztjuk megvéd a gyomorfekélytől, csökken az érszűkület kockázata és az agyvérzésre való hajlam, valamint az immunrendszert is erősti.
Így fogyaszd: hámozz meg egy kisebb darabka gyömbért, szeleteld fel, majd forrázd le 2,5 dl vízzel. Ízesítheted citrommal és mézzel.
 

A teakúrák alkalmazása egyre közkedveltebb. Nem véletlenül, ugyanis a kémiailag előállított gyógyszerekkel ellentétben nincs mellékhatásuk.

egészség egészségmegőrzés egészséges italok prkinson-kór ellen rákellen alzheimer ellen megelőzés immunrendszer gyógytea gyömbér

Pu-erh vörös tea
Ha eddig még nem kóstoltad, érdemes kipróbálni, hiszen nagyon egészséges. Magas antioxidáns tartalommal bír, ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségek ellen, ráadásul a fogyókúrázóknak is segítséget nyújthat. Rendszeres fogyasztása esetén bontja a zsírt, ezáltal könnyebben elérhetjük az áhított testsúlyt. 


Citromos víz
Nem csak a diétázóknak érdemes citromos vízzel indítani a napot, ugyanis számos jótékony hatása van. Tisztítja a májat, gyulladáscsökkentő, szabályozza a bélműködést, beindítja az anyagcserét, jót tesz az ízületeknek, hidratál, és vértisztító hatása sem elhanyagolható. Káliumtartalmának köszönhetően hatásos lehet depresszió és szorongás ellen, a benne található antioxidánsok pedig támogatják az immunrendszert. Várandós nőknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel segíti a magzat idegrendszerének, csont-, és agyszöveteinek kialakulását. Napi egy citrom akár 10%-kal csökkentheti a vérnyomást.
Így fogyaszd: 2,5 dl melegvízbe facsarj bele fél citromot és fogyaszd éhgyomorra.


Homoktövis-ital
A homoktövis tízszer több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom, ezért megfázás esetén is érdemes fogyasztani, de megelőzésre is kiváló. Ráadásul még a zsírt is égeti, ezért akik szeretnének néhány kilótól megszabadulni, bátran fogyasszák.
Így fogyaszd: a növény szirupját vízzel hígítva fogyasszuk.


Egészségünket nem csak az étkezésünk befolyásolja, hanem az elfogyasztott folyadék is meghatározó


Csipkebogyó tea
Fokozza az erek rugalmasságát és ellenállóbbá teszi a szervezetet. Már napi három csésze fedezi a napi C-vitamin szükségletet, regenerálja a sejteket és a bőrmegújító hatása is figyelemreméltó.

egészség egészségmegőrzés egészséges italok prkinson-kór ellen rákellen alzheimer ellen megelőzés immunrendszer gyógytea gyömbér


Rooibos tea
Íze ugyan jellegzetes, így sokan nem szívesen isszák, azonban az egészségre gyakorolt pozitív hatása megcáfolhatatlan. A különleges aromájú tea enyhíti a depressziót és segít alvászavar esetén, valamint az öregedési folyamatokat is lassítja, ezért fogyasszuk bátran.

Paradicsomlé
Likopin tartalmának köszönhetően megvéd a rákos megbetegedésektől, míg magas B6-vitamin tartalma révén a szívbetegségektől óv meg. A B6-vitamin ugyanis csökkenti a homocisztein szintet, amely egy véredényeket károsító aminosav, ami előidézheti a szívrohamot. A paradicsomlé felpörgeti a fogyást, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a bélműködést. Mindemellett a csontok egészségét is támogatja.

Készíts egy smoothie-t, hogy feltöltődj vitaminnal!


Zöld tea
Méregtelenít, élénkít és rákellenes hatásáról is ismert. Kutatások szerint olyan komoly betegségek megelőzésében is hasznát vehetjük, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór.

Vörösbor receptre
Mértékletesen fogyasztva gyógyír lehet, naponta 2 dl minőségi vörösbor kifejezetten ajánlott. Remek antioxidáns forrás, a fehérborhoz képest tizenháromszor több polifenolt tartalmaz, mivel készítésénél felhasználják a szőlő magját és héját is. Emellett gyulladáscsökkentő, a felére redukálja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a benne található szaponin az ereket védi, és az emésztőrendszeri problémáknak is segít búcsút inteni. Ráadásul még az ízületeknek is jót tesz és a csontokat is megóvja.
Tipp: a legtöbb antioxidáns a cabernet sauvignonban és a pinot noirban van.

egészség egészségmegőrzés egészséges italok prkinson-kór ellen rákellen alzheimer ellen megelőzés immunrendszer gyógytea gyömbér

Citromfű tea
Álmatlanság és stressz esetén is bevethetjük, ugyanis remekül oldja a feszültséget. Mindemellett antibakteriális hatású, vírusölő, így megfázás esetén is érdemes fogyasztani.


Borsmenta tea
Menstruációs görcsök esetén, gyomor- és bélhurut ellen, valamint fáradság ellen is alkalmazható.
Így fogyaszd: lehetőleg ízesítés nélkül, kihűlve fogyaszd.


Ginseng tea
Rákellenes, immunerősítő és regeneráló hatású. Fontos megbeszélések vagy vizsgák előtt is érdemes egy pohárral meginni belőle, ugyanis élénkít és serkenti az agyműködést.
Így fogyaszd: forrázd le a növény gyökerét, majd kortyolgasd kihűlve.


 

Olvasd el ezt is: Ezért egyél lencsét!
Szuperegészséges karcsúsító gyümölcs – Gránátalma