A mediterrán gyümölcs nem csupán ízének köszönheti a népszerűségét, hanem az egészségre gyakorolt hatásai miatt is. Többek között természetes gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, védi a szívet és még fiatalít is. Íme néhány nyomós ok, amiért érdemes gránátalmát fogyasztani!

Fertőtlenítő- és gyulladáscsökkentő hatás
A gránátalmában található cserző anyagok fájdalomcsillapító hatásukról ismertek, a gyümölcsben lévő természetes sav pedig megszünteti a fertőzést. Torok-, illetve szájüregi gyulladás esetén hasznos öblögetni a levével. Emellett a candida fertőzéssel is szembe száll, mivel baktérium- és vírusölő hatása is igazolt, ráadásul még a gyulladást is csökkenti.


Rákmegelőző
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően megvédi a szervezetet a szabadgyököktől, és egyes rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti. Az olyan erős antioxidánsok, mint a polifenolok, javítják az egészséges sejteket, míg a megbetegedett sejtek ellen küzdenek, valamint megakadályozzák a tumor növekedését és terjedését.

gránátalma táplálkozás gránátalma jótékony hatásai fogyás szupergyümölcs gyümölcs antioxidáns

Természetes inzulin
A gránátalma fogyasztása nem hogy megengedett a cukorbetegek számára, hanem erősen ajánlott. Az étkezések előtt egy kiskanál gránátalmalé jelentősen csökkenti a vércukorszintet.


Csökkenti a klimax tüneteit és a depressziót
A gyümölcsben található fitoösztrogén számos jótékony hatással bír, többek között szabályozza menstruációs ciklust, enyhíti a klimax tüneteit, így a változó korban is segítséget nyújt. Emellett a hangulatra is befolyással lehet, csökkenti a depressziót és levertség ellen is bevethetjük.


Vitaminbomba
Már egy gránátalma fogyasztásával fedezhetjük a napi C-vitaminbevitel 15%-át, míg a K-vitaminbevitel 20%-át. Ezáltal az immunrendszer működését is támogatja, fokozza a vas felszívódását, gyorsítja a sebgyógyulást és a csontoknak is jót tesz.


Vérnyomásproblémákra is ajánlott
Ingadozó vérnyomás esetén is javasolt a gránátalma fogyasztása, ugyanis akár hirtelen leesik, akár felmegy a vérnyomás, a gyümölcs segít helyreállítani a normális értéket.


Segít a fogyásban
Míg kalóriatartalma alacsony, ellenben rostban gazdag. Beindítja a méregtelenítést és fokozza az anyagcserét, ezáltal a zsírégető folyamatok is beindulnak. Fogyaszthatjuk magában, turmixként vagy salátába belekeverve.

gránátalma táplálkozás gránátalma jótékony hatásai fogyás szupergyümölcs gyümölcs antioxidáns

Szívbarát
A mediterrán gyümölcs rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és a vérrögképződés mértékét, így segít megelőzni a különböző szív-, és érrendszeri megbetegedéseket.


Hasmenés ellen is bevethetjük
Duplán hatékony a gránátalma hasmenés esetén, ugyanis már egy kanál az őrölt héjából helyreállítja a székletet, magas vitamintartalma pedig energiával tölti fel a szervezet.


Fiatalít
Nem csak egészségünkre, hanem szépségünkre is jó hatással bír, hiszen a benne található összetevőknek köszönhetően megóvja bőrünket az öregedés ellen és a szervezetet kollagén termelésre sarkalja.

Tipp a vásárláshoz
Válasszunk kemény és fényes héjú gránátalmát, amelynek nem sérült a külseje. Érdemes tudni, hogy a világos színű édesebb, a sötétebb pedig fanyarabb.