Szeretnéd hatékonyabbá tenni az edzésed? Csak néhány alapvető szabályt kell batartanod és az eredmény garantált!

Egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a tányérodra edzés előtt, ugyanis míg egyes ételekkel növelheted az edzés hatékonyságát, addig bizonyos élelmiszerekkel hátráltathatod a fejlődésed.

edzés  táplálkozás edzés előtt kiemelt fogyás

Szénhidrát
Ahhoz, hogy meglegyen a kellő lendület, és a vércukorszintet megfelelő szinten tudjuk tartani elengedhetetlen a szénhidrátbevitel, azonban nem mindegy, mit választunk. Mindenképpen a lassan felszívódó szénhidrátok mellett tedd le a voksod, amelyeknek glikémias indexe nem haladja meg a 70-et. A kutatások szerint, akik edzés előtt szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak, több zsírt égetnek el.
Például: basmati rizs, zab, bulgur, hajdina, köles, árpa vagy a teljes kiőrlésű termékek. Mennyiség: ha fogyni szeretnél naponta 2 grammot fogyassz testsúlykilogrammonként, ha azonban a szintentartás a cél, akkor testsúlyszor 3-4 grammot.

Ez is érdekelhet: Nem tudsz lefogyni? – Ezeket a hibákat követed el

Fehérje
A fehérje szintén elengedhetetlen sportolás előtt, mivel a súlyzós edzés során az izomban raktározott fehérjék sérülnek.
Például: sovány hús, tojás, túró, zsírmentes marhahús, hal.

Tipp: a proteinshake ilyenkor nem a legjobb választás, azt hagyd meg edzés utánra!
Mennyiség: az ajánlott bevitel 1-1,5 gramm/testsúlykilogramm, mig izomépités esetén megemelhetjük 2 gramm/ testsúlykilogrammra.

edzés  táplálkozás edzés előtt kiemelt fogyás

Kerüld a zsírt!
A zsír ugyan kétszer annyi energiát biztosít grammonként, mint a szénhidrát, azonban mégsem javasolt a fogyasztása edzés előtt, hiszen nehezebbeb emeszthető és megterheli a szervezetet.

A legjobb kombinációk, amelyek biztosítják a megfelelő szénhidrát- és fehérjebevitelt:
Humusz teljes kiőrlésű gabonával.
Diétás csirkés tortilla: a receptet itt találod.
Párolt csirkemell salátával és barnarizzsel.
Tonhal bulgursalátával.
Zabkása: három variáció, amit imádni fogsz.