Hazudnánk, ha az mondanánk, hogy könnyű megszeretni a futást, hiszen az első néhány alkalom fárasztó, fullasztó és nehéz. Azonban, ha átlendültünk a kezdeti nehézségeket és betartunk néhány alapvető szabályt, rájövünk, hogy sokkal többet ad, mint gondolnánk!


Kezdd fokozatosan!
Elsőre ne tűzz ki nagy távot, ugyanis a lelkesedésed hamar alábbhagyhat, ha azonnal belecsapsz a lecsóba és a sikerélmény helyett csak kifulladsz. A futáshoz idő és türelem kell, ezért ajánlott lassú tempóban kezdeni és gyaloglással váltogatni. Először fuss öt percet, majd sétálj két percig, majd újabb öt perc kocogás, aztán ismét két perc séta. Ismételd meg ezt egyszer vagy kétszer, attól függ, mennyire bírod a terhelést. A lényeg, hogy figyelj oda a tested jelzéseire és ne erőltesd túl magad. A következő alkalommal emelheted a futással töltött időt és a sétálást csökkentheted. Fontos, hogy a saját tempódban haladj és élvezd. Meglátod, hamar észreveszed majd magadon a fejlődést!

futás életmód kiemelt sport nyújtás edzés

Egyél!
Futás előtt egy órával gondoskodj a szénhidrátbevitelről, hogy védd az izmaid és bírd az edzést. A banán zabkásával remek választás, hiszen megadja a kellő energiát, de választhatsz teljeskiőrlésű gabonát vagy egy finom gyümölcsturmixot.
Edzés után ügyelj a folyadékpótlásra és a legoptimálisabb, ha a szénhidrátot fehérjével kombinálod. Az alábbi ételek segítenek az izmok regenerálódásában:

 

  • - gyümölcs görögjoghurttal
  • - marhahús édesburgonyával
  • - tonhal saláta fetasajttal
  • - csirkemell barnarizzsel.
     


Motiváció
Bár vannak jobb és rosszabb napok, de általánosságban elmondható, hogy minden egyes alkalommal egyre többre leszel képes, amely arra késztet majd, hogy újra és újra futócipőt húzz. Vigyél magaddal okosórát, amellyel mérheted a megtett távot vagy tölts le egy futós applikációt, hogy figyelemmel tudd követni a fejlődésed.


Ne hajtsd túl magad!
A szervezetnek szüksége van pihenésre és a regenerálódásra, ezért a futós edzéseket hetente háromszor ajánlott végezni. A többi napon, ha van időd és kedved, beiktathatsz erősítő és nyújtó gyakorlatokat, így az izmaid gyorsabban fejlődnek és hajlékonyabb is leszel.

futás életmód kiemelt sport nyújtás edzés

Válassz megfelelő futócipőt!
Rengeteget számít a jól megválasztott futócipő, úgyhogy erre nem érdemes sajnálni a pénzt és az időt, hiszen nem csak kényelmi szempontból fontos, hanem a sérülések elkerülésének érdekében is nagy szerepet játszik. A legjobb, ha könnyű, rugalmas és légáteresztő, de a sportboltban biztosan segítenek a hozzáértők, hogy melyiket érdemes választani.

Bemelegítés – levezetés
Elhanyagolhatónak tűnik, pedig egyáltalán nem az! Minden futás előtt melegíts be, hogy a tested is felkészüljön a terheslére. Kezdd sétával és végezz pár gyakorlatot, mivel így jóval kevesebb az esetleges sérülések esélye. Edzés után pedig szintén szánj legalább öt percet a nyújtásra, hidd el, az izmaid meghálálják!

Ügyelj a technikára!
Figyelj az egyenes testtartásra, ne nyújts túl hosszúra a lépéseket és próbálj meg a talp elülső részére érkezni. A karod vállból mozgasd és ne tartsd túl magasan, valamint a megfelelő légzésre is figyelj oda, hogy elkerüld a "szúr az oldalam" érzést. A levegőt az orrodon szívd be és egyenletesen lélegezz, a kilégzés tartson tovább, mint a belégzés, hogy a tüdő hatékonyabban ürüljön ki és több friss levegő kerüljön a szervezetbe.

​​​​​​​