A térdfájdalom mögött számos ok húzódhat meg, túlterhelés, egy rossz mozdulat, de akár egy rosszul megválasztott cipő is kiválthatja. Akad azonban néhány módszer, amelyek segítségével véget vethetünk a kellemetlen érzésnek és újra fájdalom nélkül telhetnek a mindennapok.

A térdízület testünk legnagyobb, és egyben legsérülékenyebb ízülete. A térd fájdalmának különböző okai lehetnek, ezért a fájdalom is több módon mutatkozhat meg. Lehet lüktető, szúró, húzódó, nyomó és égető érzéssel is járhat. A leggyakoribb sérülés a keresztszalagszakadás, de a fájdalom olykor csupán túlterheltséget jelez.

térd térdfájdalom ízületigyulladás ízület egészség egészségmegőrzés megelőzés sport futás

Sport közben
Amennyiben a fájdalom edzés közben jelentkezik, előfordulhat, hogy a rossz technika okolható, ezért fontos, hogy a gyakorlatokat precízen végezzük és helyesen sajátítsuk el. A térd érzékenysége nagyban függ a csípő és a boka stabilitásától, ha a láb túl gyenge és befelé hajlik, a térdízületet megterheli, ami szintén fájdalomhoz vezethet.


Rossz futócipő
Futás során is számos tényező befolyásolhatja a térd állapotát. Válasszunk megfelelő cipőt, a legjobb, ha könnyű és hajlékony, illetve a futóterep megválasztására is érdemes ügyelnünk, ugyanis a kemény talaj árthat a térdízületnek. Jobban tesszük, ha beton helyett puhább terepen, a természetben vagy a salakpályán rójuk a kilométereket és fokozatosan terheljük a szervezetünket. Míg fiatal korban rugalmasabbak a szövetek és gyorsabb a regenerálódás, addig az évek elteltével egyre merevebbé válik a test, ezért a távot folyamatosan növeljük és a bemelegítésről se feledkezzünk meg.

Osteoarthritis – porckopás
40 éves kor fölött az ízületiporcok állapotának romlásának következménye az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás. Kiválthatják genetikai tényezők, túlterhelés, valamint az elhízás is felelőssé tehető, hiszen a test súlyának jelentősrészét a térd viseli, így minden egyes plusz kiló extra terhet jelent a térdízületek számára.

térd térdfájdalom ízületigyulladás ízület egészség egészségmegőrzés megelőzés sport futás

Bursitis – nyáktömlő-gyulladás
Sérülés, fertőzés vagy hosszantartó térdelés is okozhatja, amelyre a fájdalom mellett a térdkörüli duzzanat is figyelmeztethet. Egyes esetekben sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet, azonban többnyire segíthetnek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a pihentetés és a láb felpolcolása is.

Reumatoid arthirisz
Gyulladással járó betegség, amely károsítja a porcokat és az ízületi tokot. A gyulladt szövet olyan enzimeket termel, amelyek megtámadják a porcot, a lágyszöveteket és a csontot. Tünetei a fáradság, a fájdalom, a mozgáskorlátozottság és a reggeli merevség. Ebben az esetben ne tétovázzunk felkeresni a háziorvosunkat, hogy mielőbb elkezdődhessen a kezelés.

Íngyulladás
Az inak gyulladása azért veszélyes, mert ínszakadáshoz is vezethet. Duzzanat, fájdalom és a térd kattogása jelezheti a bajt, amelyek észlelésénél forduljunk szakemberhez, hogy megelőzzük a súlyosabb következményeket. A pihentetés és a gyulladáscsökkentők szedése mellett javasolt az izmok nyújtása és erősítése is.

Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat?

Elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost, azonban, ha csak megerőltetésről van szó, akad néhány alternatív módszer, amely segíthet.

Pihentetés: néhány napig próbáljunk meg minél több időt ülő- és fekvő állapotban tölteni, ne sportoljunk, ne hajolgassunk és a sétát is redukáljuk le amennyire lehet.
Lábak felpolcolása: sokat segíthet, ha felpolcoljuk a lábunkat, ugyanis megelőzhetjük az esetleges duzzanatot.
Hideg borogatás: hideg textillel, esetleg törölközőbe tekert fagyasztott zöldséggel vagy jégakkuval jegelhetjük a térdet. Arra azonban ügyeljünk, hogy egyszerre csak húsz percig hűsítsük a fájó testrészt.
Fáslizás: szintén hasznos, ha fáslival bekötjük, hiszen így stabilan tartja a térdet és elkerülhetjük a folyadék felhalmozódását.
Gyulladáscsökkentők: vény nélkül megvásárolható gyulladás- illetve fájdalomcsillapítók is enyhíthetik a fájdalmat, illetve a sportkrémek is beválhatnak az ízületifájdalmak ellen.