A méltán népszerű recept újragondolva, vegetáriánus verzióban is megállja a helyét.
Hozzávalók:
1/2 csomag durum lasagne tészta
200 g vöröslencse
olívaolaj
1 d vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
600 ml paradicsompüré
só, bors, bazsalikom, oregánó
125 g sajt
A besamelhez:
50 g teavaj
50 g zablisztt
3 dl mandulatej
1 kk szerencsendió
só, bors
Elkészítés:
Olívaolajon dinszteljük a vörös-, majd a fokhagymát, majd hozzáadjuk a vöröslencsét és egy-két percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és fedő alatt körülbelül tíz percig főzzük. Közben elkészítjük a besamelt: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk apránként a lisztet, majd a tejet. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kis szerecsendióval és lassú tűzön besűrítjük.
A raguhoz hozzáadjuk a paradicsompürét, fűszerezzük oregánóval, bazsalikommal és összefőzzük.
Egy jénai aljába eloszlatunk egy réteg ragut, majd ráteszünk egy tésztalapot. Megkenjük besamellel, következik a ragu, a tésztalap, majd besamel, ragu, tésztalap, besamel, ragu és végül sajt. 180 Celsius fokon 35 percig sütjük.