Egyes élelmiszerek olyan súlyos allergiás reakciót idézhetnek elő, amely akár végzetes is lehet. Tudd meg, melyek azok az ételek, amelyekkel érdemes elővigyázatosnak lenni!

Bizonyos ételek csupán enyhe panaszokat okoznak, azonban némelyik anafilaxiás sokkot is eredményezhet, amely életveszélyes is lehet.

allergia ételallergia egészség anafilaxiás sokk kiemelt

Olajos magvak
A legismertebb allergizálók között dobogós helyen szerepel a mogyoró, azonban a dió, a pisztácia, a mandula és a kesudió is kiválthat súlyos tüneteket. A reakció már abban a pillanatban elindul, amikor az élelmiszer érintkezik a nyálkahártyával. Viszketéssel, száj-, fül- és nyelvduzzanattal kezdődik, de a panaszok folyamatosan súlyosbodhatnak, ezért azonnal hívjunk mentőt.
A földimogyoró allergiás hatása kifejezetten súlyos, amelyért vicilin tartalma a felelős. Az anyag azonban sütéssel és főzéssel lebomlik.

Az allergia az immunrendszer téves válasza. Bizonyos anyagokat ártalmasnak ítél a védőrendszer és ellenanyagot kezd termelni.

Banán
Bármilyen meglepő, de a banán is okozhat kritikus tüneteket, ráadásul úgy, hogy korábban nem váltott ki semmilyen kellemetlenséget. Felsőtesti kiütés, fül feldagadása, viszketés és hányás is előfordulhat. Ilyenkor szintén csak az orvosi segítség jelenthet megoldást.

Míg a gyermekkorban kialakult allergia elmúlhat, addig a felnőtteknél az esetek többségében nem szűnik meg.


Mangó
A gyümölcsök gyakran válthatnak ki túlérzékenységet. A magnó például az ekcémához hasonló panaszokat produkálhat, és az is elég, ha csupán érintkezünk vele. A pucolást követő 24 órában észlelhetjük az allergiás reakciót.

A gyümölcsök és zöldségek sütés és főzés során a mogyoróhoz hasonlóan elveszítik allergizáló hatásukat, az éréssel azonban épp ellenkező a helyzet. Minél érettebb, annál erősebb allergiás reakciót válthat ki.

allergia ételallergia egészség anafilaxiás sokk kiemelt


Zeller
A zöldség szintén veszélyes lehet, ugyanis fogyasztása után asztmás roham és anafilaxiás sokk is jelentkezhet.

Ez is érdekelhet: Veszélyesebb, mint gondolnád! Ezt tedd darázscsípés esetén – Végzetes allergiás reakciót válthat ki

Halak, rákok
Általában az érzékenyeknél bőrkiütést, gyomorpanaszokat, ajakbizsergést, nehézlégzést és torokduzzadást okozhat, de sokak életveszélyes állapotba is kerülhetnek. A sós vízi halak és rákok erős allergéneknek számítanak, a lazac, a tőkehal, a kagyló, a tintahal és az osztriga mind kiválhat tüneteket, de a legveszélyesebb a garnéla, amelyet elég megérinteni és a keringési rendszer összeomolhat.
A halételek fogyasztását követően az allergiás reakció rövid időn belül jelentkezik.

Az anafilaxiás sokk a vérkeringés összeomlásához vezet, ezért azonnali beavatkozás szükséges. A tévhittel ellentétben a kalciuminjekció nem javasolt, viszont az ephinephrinnek is nevezett adrenalin életet menthet.


Piros gyümölcsök
Finomak és egészségesek, azonban az eper, a málna és a cseresznye fogyasztása bizonyos esetekben nem kívánt mellékhatásokkal járhat. Viszketés, bőrkiütés, hasmenés is előfordulhat, de légzési nehézség, torokduzzanat és ájulás is bekövetkezhet.

allergia ételallergia egészség anafilaxiás sokk kiemelt

Tej, tojás
Bár a legalapvetőbb élelmiszereknek számítanak, mégis veszélyt jelenthetnek. Asztmás rohammal, ekcémával, csalánkiütéssel és gyomorpanaszokkal számolhatnak az érzékenyek. A tejet a legtöbben szójaitallal váltják ki, azonban a hüvelyes növény is allergizáló.


Keresztallergia
Előfordulhat, hogy kizárólag a pollenszezonban jelentkeznek a tünetek, ha az adott gyümölcsöt fogyasztjuk. A leggyakrabban a dinnye, a tök, a cukkini, az uborka, az alma, a csonthéjasok és a paradicsom okozhat kellemetlen panaszokat allergiás időszakban.

Tudtad? A kakaó és a csokoládé orrfolyást és migrént okozhat érzékenység esetén.


Mit tehetsz allergia ellen?
Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egészséges táplálkozás kiemelten fontos. Nem csak bizonyos betegségek előzhetők meg, hanem számos panaszt is megszüntethetünk, ha odafigyelünk. Allergia esetén érdemes Omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani és a vitaminokról se feledkezzünk meg!

Olvasd el ezt is: Allergiás vagy? – Így csökkentsd a tüneteket!

Amelyekkel még érdemes óvatosnak lenni: kiwi, spenót, ananász, fahéj, rebarbara, savanyúkáposzta, paprika, vörösbor.
Tartósítószerek, aromák, színezőanyagok: E102, E107, E110, E122, E123, E124, E128,E151, E200, E203, E210, E219,E320, E321, E620, E625, E626, E629, E630, E633, E3121.