A darázscsípés szerencsésebb helyzetben csupán szúró, kellemetlen fájdalommal jár, azonban allergiás reakció esetén halálos kimenetelű is lehet. Tudd meg, mi a teendő, hogy megelőzd a bajt!


Így különböztesd meg
Az esetek túlnyomó többségében a csípés körül kisebb piros folt keletkezik, amely égő fájdalommal párosul, de előfordulhat, hogy a duzzanat tíz centiméteresre nő. Aggodalomra azonban akkor van igazán ok, ha a csípéssel bejutott méreganyag allergiás reakciót idéz elő. A bőrön csalánkiütéshez hasonló elváltozás jelenik meg, amelyhez viszketés, arcödéma és a szem felduzzadása társul. A panaszokat nehézlégzés, mellkasi fájdalom, szédülés, hányinger és ájulás is kiegészítheti, amelyek jelentkezésénél azonnal mentőt kell hívni, ugyanis az allergiás reakció – az anafilaxiás sokk – akár végzetes kimenetű is lehet!


darázscsípés egészség megelőzés anafilaxiás sokk allergia

A tünetek általában a csípést követő harminc percen belül jelentkeznek



Minden perc számít – Azonnal hívjunk mentőt!
Ha az előbbi tüneteket tapasztalod, ne tétovázz, hiszen minden perc életmentő lehet. A mentő kiérkezéséig ajánlott jegelni a csípés helyét, ugyanis így késleltethető a bejutott méreganyag terjedése. A hideg vizes borogatás és a nyelv hűtése szintén javasolt, de gyógyírt csak az adrenalin jelent, amelyet injekció formájában a combba kell beadni.
 

A darázsméreg-allergiásoknak erősen javasolt, hogy mindig tartsanak maguknál adrenalinnal töltött autoinjektort 


Anafilaxiás sokk
Az anafilaxiás sokk egy súlyos allergiás reakció, amelyet a darázs méreganyaga vált ki. Nagyon veszélyes, ugyanis a vérkeringés összeomlásához vezet, ezért azonnali beavatkozást igényel.
Az ellenszere, az ephinephrinnek is nevezett adrenalin már receptre is megvásárolható, így a beteg magának is beadhatja az injekciót, azonban az orvosi ellenőrzés és az esetleges utókezelés szükséges.
 

Az anafilaxia a lakosság körülbelül 3%-át érinti


darázscsípés egészség megelőzés anafilaxiás sokk allergia


Nyirok- vagy érgyulladás is kialakulhat
A fullánkkal nem csak a méreg, hanem kórokozó baktérium is bekerülhet a bőr alá, amelyet a csípéstől induló piros csík jelezhet. Nyirok- vagy érgyulladást is okozhat a fertőzés, amellyel érdemes a háziorvost felkeresni.
 

Ha a fullánk a bőrbe került, minél előbb távolítsuk el!

Természetes tippek darázscsípésre normális reakció esetén
Hideg víz és jég:
azonnal enyhülést nyújt az égető érzésre.
Ecet: csepegtess egy kis ecetet egy vattapamacsra, és nyomd rá a csípésre. Néhány percen belül csillapítja a fájdalmat. Az almaecet is jó megoldás lehet, különösen, ha szódabikarbónával vegyítjük. A megcsípett területre kenve hatékonyan elűzheti a szúrás okozta fájdalmat.
Vöröshagyma: egy félbevágott vöröshagyma jó szolgálatot tehet a kellemetlen fájdalom esetén, a hagyma leve ugyanis kivonja az égető érzésért felelős anyagot.
Levendula: az intenzív illatú levendula fájdalomcsillapítóként is megállja a helyét. A frissen szedett virággal dörzsöld be a csípés helyét, hogy csökkentse a panaszt.

A házi praktikák mellett az antihisztamin tartalmú krémek is enyhülést nyújthatnak.