A szívbetegségek előkelő helyen szerepelnek a vezető halálokok listáján, ezért a megelőzés kiemelten fontos. A helyes táplálkozással számos betegségtől megóvhatjuk magunkat, ezért az alábbi élelmiszereket érdemes beiktatni az étrendünkbe!


Fokhagyma
Az intenzív aromájú fokhagyma az egyik leghatékonyabb természetes szívvédő. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegeségek kialakulását, gátolja a vérrögképződést, erősíti az immunrendszert és javítja a vérkeringést.

egészség egészségmegőrzés szívbetegség szív érrendszer
 

Kékszőlő és vörösbor
Flavonoid tartalmának köszönhetően a kékszőlő megakadályozza a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint csökkenti a káros LDL-koleszterin oxidációját, ezáltal nagyban hozzájárul a szív- és érrendszer egészséges működéséhez. Ebből adódóan a mérsékletes vörösborfogyasztás is kifejezetten ajánlott.


Alma
Az alma a legegészségesebb gyümölcsök egyike, ezért érdemes minden nap fogyasztani belőle. Már egy darab fedezi a javasolt napi rostbevitel 10%-át. Szabályozza a koleszterint, valamint csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát.


Gránátalma
A pirosszínű gyümölcs szintén remek szívvédő, antioxidánsban gazdag, rákellenes és még fiatalít is. Fogyaszthatjuk magában is, de a salátádat vagy a zabkásádat is feldobhatod vele!
Tudj meg még többet a gránátalma pozitív hatásairól: katt ide!


Olívaolaj
A telített zsírsavak nem kedveznek szívünk egészségének, ezért ajánlott extraszűz olívaolajra váltani, ugyanis a benne található többszörösen telítetlen zsírsavak jótékonyan hatnak a szervezetünkre. A kutatások szerint, azoknak, akik állateredetű zsírok helyett növényi zsírokat használnak, több mint 40% kevesebb az esélyük a szívbetegségek kialakulására.

egészség egészségmegőrzés szívbetegség szív érrendszer
 

Zabkása
Neked is a zabkása az egyik kedvenc reggelid? Nem csak a fogyást segíti, hanem védelmet nyújt a zsír káros hatásai ellen. Magas rosttartalma révén lassítja zsír felszívódását és a koleszterinszintre is jó hatással van.
Érdekel három különleges zabkása recept? Kattints ide!