Álmatlan éjszakák, orrdugulás, kaparó torok és viszkető szem – neked is ismerősek a tünetek? Az allergia egyre több ember életét nehezíti meg, azonban akad néhány remek tipp, amelyek segítenek kicselezni az allergéneket!

Immunterápia
Az allergén tisztított kivonatának szedése nem csak a tüneteket enyhítheti, hanem hat az allergiát kiváltó okokra, így hosszú távra jelenthet megoldást. Általában cseppekben kell szedni, az allergén adagot pedig fokozatosan emelni kell – az orvos előírása szerint –, mindaddig, amíg a beteg eléri a megfelelő mennyiséget. Az immunterápia hozzászoktatja a szervezetet a panaszokat előidéző anyaghoz, így képes lesz kellemetlen tünetek nélkül elviselni a korábban irritációt kiváltó anyagot.


allergia egészség pollen parlagfű kiemelt

Az allergia egyfajta immunbetegség. A leggyakoribb panasz az orrdugulás, az orrfolyás, a tüsszögés, a kaparó torok, a viszkető szem és -fül, valamint a fáradt, tompa érzés.

Sós oldat
A tengeri sóból készült oldat remekül kimossa az allergéneket, ezért érdemes sós vízzel gargarizálni vagy orrspray-ként használni.
Tipp: Készítsd el az orrsprayt házilag! Két teáskanál sót oldj fel egy pohár meleg vízben, majd öntsd bele egy fecskendőbe, és már spriccelheted is az orrodba az elkészült oldatot.

Az allergiások száma évről évre nő, a lakosság húsz százaléka szenved tőle!

Természetes antihisztamin
Az allergének hatására felszabadul a szervezetben a hisztamin, amely közvetítő anyagként vesz részt a panaszok kialakulásában. Az antihisztamin azonban kiváló ellenszere, ugyanis hatékonyan csökkenti a tüneteket. Nem csak a gyógyszertárakban kapható készítményekből tudjuk bevinni a szervezetünkbe, hiszen a csalánban, a ginko bilobában, a gyömbérben és a kvercetinben is megtalálható.

allergia egészség pollen parlagfű kiemelt

A pollenszezon a globális felmelegedés következtében egyre jobban kitolódik.

Halolaj
Bizonyára az Omega-3 zsírsav egészségre gyakorolt pozitív hatásait a legtöbben már jól ismerik, azonban azt sokan nem tudják, hogy az allergiás panaszokat is hatékonyan csökkenti.
Tipp: fogyassz gyakrabban lazacot, tőkehalat és friss tonhalat, valamint az avokádó és a lenmag is jelentős mennyiségű Omega-3 zsírsavat tartalmaz, ezért érdemes beépíteni az étrendbe!

Felléphet keresztallergia is!
Amennyiben bizonyos ételek fogyasztásakor viszkető, bizsergető érzés jelentkezik, érdemes allergiatesztet végeztetni. A parlagfű-allergiásoknál a dinnye, a paradicsom és az uborka okozhat kellemetlen tüneteket.

Erősítsd meg az immunrendszered!
Ha erős az immunrendszer, akkor a szervezet ellenállóbb a betegségekkel és az allergiával szemben. Turbózd fel vitaminokkal, hogy segítsen szembe szállni a kínzó panaszokkal!
Tipp: az immunrendszer támogatásán túl a C-vitamin csökkenti a hisztamin hatását és a gyulladásos tüneteket is mérsékli, így triplán érdemes minél többet fogyasztani belőle.

A túlsúly és az immunrendszer állapota is befolyásolhatja az allergia kialakulását.

Hajmosás
Moss hajat minden este lefekvés előtt! A hajszálakban rengeteg pollen tapad meg, amelyeket, ha belélegzel, minden bizonnyal álmatlan éjszaka elé nézel.

Cseréld gyakran az ágyneműt!
Legalább hetente egyszer, de a legjobb ha kétszer friss ágyneműt húzol, ugyanis az allergének észrevétlenül telepszenek meg a párnádon és a takaródon, ezzel irritációt okozva.
 

Az allergia akár asztmát is okozhat.

Óvakodj a vihartól!
A vihar alaposan felkavarja a virágport, a szél pedig mindenhova eljuttatja, ezért az allergiások ilyenkor különösen szenvednek.
Tipp: ha vihar van kilátásban, maradj zárt helyen és ne nyiss ablakot vagy ajtót. Ha elállt, akkor se mozdulj ki legalább két óráig, ugyanis ilyenkor a pollen koncentrációja kimondottan magas.

Szteroidos orrspray
Az allergológusok szerint a szteroidos orrspray sokat segíthet a panaszok csökkentésében, azonban fontos tudni, hogy legalább egy hét használat szükséges, hogy kifejtse a hatását. Érdemes az allergén növény virágzása előtt megkezdeni a használatát.

Pollen naptár
Január és február:
éger és mogyoró
Március: éger, fűzfa, mogyoró, nyárfa, szilfa
Április: akác, fűzfa, kőrisfa, nyárfa, nyírfa, pitypang, szilfa, tölgyfa
Május: akác, árpa, bodza, búza, fűzfa, hársfa, lándzsás útifű, nyárfa, nyírfa, pitypang, rozs, szilfa, zab
Június: bodza, búza, hársfa, kukorica, lándzsás útifű, rozs
Július: bodza, hárs, kukorica, lándzsás útifű, parlagfű
Augusztus: kukorica, parlagfű
Szeptember: bodza, lándzsás útifű, parlagfű