A világbajnokság nyertes csapatának tiszteletére hoztunk három jellegzetes francia receptet. Ráadásul alakbarát verzióban, úgyhogy akkor is fogyaszthatod, ha odafigyelsz a súlyodra!

Quiche (ejtsd: 'kis') – tojásos, zöldségespite

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg zabliszt
250 g görögjoghurt
0,5 dkg kókuszzsír
1 tojássárgája
1 dl hideg víz
1 tk himalája só
1 tk kakukkfű

A töltelékhez:
25 dkg gomba
4 marék bébispenót
125 g mozzarella sajt
2,5 dl szójatejszín
3 tojás
5 db koktélparadicsom
póréhagyma
parmezánsajt
himalája só
bors
szerecsendió

Elkészítés:
Egy nagyobb tálba szitáld a lisztet, add hozzá a joghurtot, a kókuszzsírt, a tojássárgáját és a fűszereket, majd keverd össze jó alaposan. Öntsd hozzá a hideg vizet és addig gyúrd, amíg a tészta jól összeáll. Takard le és tedd a hűtőbe pihenni, amíg a töltelékhez a zöldségeket – a paradicsom kivételével – felszeleteled. Ha elkészültél, a tésztát nyújtsd ki körülbelül fél cm vastagságúra, majd tedd egy kókuszzsírral kikent, liszttel megszórt piteformába és süsd előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig.
Eközben pirítsd meg serpenyőben a zöldségeket – a koktélparadicsomokat ezúttal is hagyd ki –, egy másik tálba pedig kézi habverővel keverd simára a tojásokat a tejszínnel, a sóval a borssal és a szerecsendióval. A zöldségeket add hozzá a tojásos keverékhez, forgasd össze, majd öntsd rá a pitére, reszelj rá parmezán sajtot, tedd rá a félbe vágott paradicsomokat és süsd még húsz-huszonöt percig, amíg szépen megbarnul a teteje.

recept táplálkozás kiemelt saláta lencsesaláta quiche macaron desszert francia konyha vegetáriánus

Francia lencsesaláta


Hozzávalók:
300 g lencse
3 db sárgarépa
2 szál metélőhagyma
2 fel vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
3-4 babérlevél
1 tk kakukkfű

fehérbors
0,5 dl olívaolaj
1 lime leve
2 tk méz
15 dkg kecskesajt

Elkészítés:
Tisztíts meg a lencsét, majd tedd fel főni a fűszerekkel és a babérlevéllel. Közben vágd apróra a zöldségeket és pirítsd meg őket egy kis olívaolajon. Ha a lencse megpuhult (körülbelül 20-25 perc szükséges), szűrd le és tedd bele egy tálba. Add hozzá a pirított zöldségeket, a mustárt, a mézet, locsold meg olívaolajjal, facsard rá a lime levét, majd keverd össze jó alaposan, végül tedd rá a kis kockákra vágott kecskesajtot. Fogyaszthatod önmagában is teljes kiőrlésű bagettel, de köretnek is kiváló.

recept táplálkozás kiemelt saláta lencsesaláta quiche macaron desszert francia konyha vegetáriánus

Macaron

Hozzávalók:
10 dkg darált mandula
2 tojásfehérje
25 g etirit
25 g porrá őrölt etirit

A krémhez:
egy tábla cukormentes étcsokoládé
2 ek holland kakaópor
2 ek kókuszzsír
1 tk őrölt gyömbér
1 dl kókusztejszín
2 ek etirit

Elkészítés:
Kézi habverővel verd fel a tojásfehérjét és add hozzá az etiritet. Egy másik edénybe tedd bele a darált mandulát és szitáld rá a porrá őrölt etiritet, majd forgasd össze a két keveréket. Töltsd habzsákba, majd nyomj belőle a kókuszzsírral kikent sütőpapírra kis korongokat. Ha a krém nem folyik szét, de nem is túl kemény, akkor jól dolgoztad össze. Hagyd állni szobahőmérsékleten egy órát, majd 150 fokos előmelegített sütőben süsd körülbelül tíz percig.
Közben készítsd el a tölteléket. Olvaszd fel vízgőz fölött a csokoládét, add hozzá az etiritet, a holland kakaóport, az örőlt gyömbért és keverd össze a kókusztejszínnel. Amíg pihennek és megsülnek a korongok, a krém is megfelelő hőmérsékletre hűl. Vedd ki a sütőből a macaronokat, az egyik felét kend meg a krémmel, majd a másik felét nyomd rá a tetejére, és már el is készült az egyik legkedveltebb francia édesség.

recept táplálkozás kiemelt saláta lencsesaláta quiche macaron desszert francia konyha vegetáriánus