Azt mondják, napi egy pohár bor vagy sör kifejezetten jó hatással van az egészségünkre, azonban ha túlzásba esünk, olyan következményekkel nézhetünk szembe, mint a májzsugor, a májrák vagy egyéb bélrendszeri megbetegedések. Vajon mennyi alkohol elfogyasztása vezet májkárosodáshoz? Utánajártunk!


Mennyi az annyi?
A mértékletes alkoholfogyasztás védi a szívet, az érrendszert és a vérnyomást is csökkenti, viszont ha többet iszunk a kelleténél, súlyos károkkal számolhatunk, ezért fontos odafigyelni a mennyiségre! A nők esetében napi 1-2 dl sör vagy bor, míg a férfiaknál a duplája nevezhető ajánlott mennyiségnek, amelytől egy egészséges embernek még hosszú távon sem lesz májkárosodása. Azonban, ha már a napi sör vagy bor mellé legurítunk minden nap egy felest, az már meghaladja a jótékony hatású alkoholfogyasztást. Jelentős százalékban májzsugorhoz, hasnyálmirigy-gyulladáshoz vagy akár májrákhoz vezethet az ajánlott mennyiség túllépése.

egészség alkoholfogyasztás májkárosodás májzsugor alkoholizmus


A máj regeneráló képessége kiemelkedő, ezért ha időben észbe kapunk, visszafordítható a folyamat


Mi történik a szervezetünkkel nagy mennyiségű alkoholfogyasztás esetén?
A máj fontos szerepet tölt be a anyagcsere folyamatokban és a méregtelenítésben, viszont ha túl sok alkoholt viszünk be, akkor a májat leterheljük, így az alkohol lebontása más úton is megkezdődik, amelynek következtében sejtkárosító szabadgyökök képződhetnek. Májkárosodás esetén először a máj elzsírosodik, ilyenkor még a folyamat visszafordítható az alkohol felhagyásával. Azonban, ha gyulladás is társul hozzá – amelynek egyik tünete a sárgaság –, és a májban elkezdődik a kötőszövet szaporodása, májzsugor következhet be.


A túlzásba vitt alkoholfogyasztástól az agysejtek is elpusztulhatnak, amely szellemi leépüléséhez vezethet

Májzsugor
A májzsugor azaz a cirrózis elnevezése félreérthető, ugyanis a máj először megnagyobbodik, és csak a végső stádiumban húzódik össze. A máj heges elváltozása és kóros működése jellemzi, és a folyamat már nem visszafordítható, azonban még van esély a gyógyulásra.  

Számít, hogy milyen alkoholt iszunk?
A válasz határozottan igen, ugyanis a minőségtelen alkoholban nehézfémek is vannak, amelyek sokkal jobban károsítják a sejteket, és növelik a rák kialakulásának kockázatát.
 

Hazánkban évente közel hétezer ember hal meg az alkohol okozta májzsugorban


Kockázati tényezők
Akik súlyproblémákkal küzdenek, azoknak a májuk gyorsabban zsírosodik, mint akik kiegyensúlyozottan táplálkoznak. Szintén fontos tényező, hogy milyen gyakorisággal fogyasztunk alkoholt, mivel akik csupán hétvégén néznek a pohár fenekére, azoknak kevesebb eséllyel károsodik a mája, hiszen így van idő a regenerálódásra.
 

egészség alkoholfogyasztás májkárosodás májzsugor alkoholizmus

Tünetek
A májbetegség hosszú ideig tünetmentes, általában csak akkor jár panaszokkal, ha már nagy a baj. Ilyenkor jelentkezhet sápadtság, sárgaság, a hasüregben a folyadék felszaporodása, valamint étvágytalanság, fogyás, nőknél menstruációs, míg férfiaknál potenciális problémák léphetnek fel.


Gyógyulási esélyek
Az alkohol abbahagyásával a májzsugor illetve a máj elzsírosodása még megállítható, és az időben diagnosztizált májrák gyógyítható, az idő előrehaladtával azonban a gyógyulási folyamat már korlátozott.

Annak, aki rendszeresen fogyaszt alkoholt, érdemes félévente hasi ultrahanggal ellenőriztetnie magát!

Olvasd el ezt is: Ételek, amelyeknek abba kellene hagynod a fogyasztását!