A finomított cukorról és -lisztről, a mikróhullámú sütőben készült pattogatott kukoricáról már minden bizonnyal tudjuk, hogy ártalmas az egészségre, azonban akad még jó néhány élelmiszer, amelyek észrevétlenül betegítenek meg. Tudd meg, melyek azok az ételek, amelyeket az egészséged érdekében jobb, ha messziről elkerülsz!

Ketchup
A pizza szinte elképzelhetetlen ketchup nélkül, ahogyan a bolognai spagetti vagy a melegszendvics is. Könnyedén elhihetnénk paradicsom tartalma miatt, hogy egészséges, de a kiábrándító valóság az, hogy olyan sűrítményből készül, amely másra teljesen használhatatlan. Ráadásul cukrot és tartósítószereket is tartalmaz, amely szintén nem kedvez az egészségünknek.


Lekvár
Hiába tűnhet egészségesnek, sajnos el kell, hogy keserítsünk, a legtöbb dzsem és lekvár közel sem számít tápláló és vitamingazdag élelmiszernek, ugyanis tényleges gyümölcstartalma elenyésző, ellenben temérdek cukrot, színezőanyagot és ízfokozót tartalmaz.
Tipp: ha nem szeretnél lemondani róla, a legjobb, ha saját magad főzöd meg, így a cukrot lecserélheted egészséges édesítőszerre és igazi gyümölcsöt tartalmaz majd.


Gyümölcsjoghurt
A lekvárhoz hasonló a helyzet, ugyanis akár lehetne egészséges is, hiszen a joghurt kalciumot és probiotikumot tartalmaz, amely javítja a bélflóra egyensúlyát, azonban ezek a pozitívumok sajnos a legtöbb gyümölcsjoghurtról nem mondhatók el. A szervezetet támogató tápanyagok helyett cukrozott, pépesített gyümölcsalapból készülnek, amelyeket jobb, ha mellőzöl az étrendedből.


Nem bio gyümölcs
A gyümölcsfogyasztásról az él a köztudatban, hogy egészséges, azonban ez óriási tévedés. A növényvédőszerek maradványait az esetek többségében nem lehet száz százalékosan lemosni, így a hagyományosan termesztett gyümölcsök kiemelkedően magas százaléka rákkeltő lehet. Különösen az alma, a narancs és az eper vásárlásánál kell nagyon óvatosnak lenni. A legjobb, amit tehetünk, ha bio gyümölcsöt veszünk.

táplálkozás ártalmas ételek veszélyes élelmiszerek


Konzervparadicsom
A konzerv mérgező vegyi anyagokat tartalmazhat, amelyek elősegítik a rákos sejtek növekedését. A paradicsom a többi konzerves ételhez képest különösen hátrányos helyzetben van, ugyanis magas a savtartalma, így a vegyi anyagok könnyebben bekerülnek a zöldségbe.
Tipp: érdemes konzerves helyett friss vagy üveges paradicsomot vásárolni.


Tenyésztett lazac és halrudacskák
Válogasd meg, hogy milyen halat teszel az étkezőasztalra, ugyanis közel sem mindegy, hogy melyiket fogyasztod. A tenyésztett lazacok szűk területen élnek, étrendjükben pedig dúskálnak az antibiotikumok és a vegyi anyagok. A panírozott halrudácskákat szintén érdemes felírni a tiltólistára, mivel általában nem filéből, hanem halreszelékből készülnek és Omega-3 helyett mesterséges adalékanyagokban bővelkednek.


Keksz
Főétkezések között szívesen rágcsálsz el pár szem kekszet? Jobban teszed, ha lemondasz róla, hiszen a legtöbb magas cukortartalommal bír, nem teljes kiőrlésű gabonából készül, viszont glükózszirup, térfogatnövelő szerek, színezékek és aromák megtalálhatóak benne.


Tészta
Nem csak a fogyókúrázóknak érdemes óvakodni tőle, hiszen azon kívül, hogy finom, más jó tulajdonságát nem igazán lehet kiemelni a fehérlisztből készült tésztának. A magas szénhidráton túl szinte semmi egyéb tápanyagot nem tartalmaz, így vitamint sem, ellenben megemeli a vércukorszintet és hosszú távon inzulinrezisztenciát válthat ki.

táplálkozás ártalmas ételek veszélyes élelmiszerek


Feldolgozott húsok
Hiába gondoljuk a szeletelt pulykamell sonkáról, hogy egészséges, sajnos tévedésben vagyunk. A felvágottak tele vannak tartósítószerekkel, a nátrium-nitrát például növeli a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A virsliről is ugyanez elmondható, pépesített hús helyett többek között csontpépből, ipari szalonnából és ízfokozókból készül.


Instant tésztás leves
Pofonegyszerűen elkészíthető, gyors és finom, így remek alternatíva lehetne egy rohanós ebédhez vagy egy lusta vacsorához, de jobb ha vigyázunk vele! Az instant ételek jelentős része mono-nátrium-glutamáttal készül, amely növeli a rákbetegségek kialakulásának rizikóját.


Salátaöntet
Hiba lenne azt feltételezni, hogy szuperegészségesen táplálkozunk, ha a salátánkat minden egyes alkalommal meglocsoljuk salátaöntettel. A legtöbb minőségtelen, feldolgozott olajból készül, amely ártalmas a szervezet számára, emellett cukortól és tartósítószerektől sem mentes, így a legjobb megoldás, ha te magad készíted el.


Margarin
Transzzsírtartalma révén emeli a rossz koleszterint, míg a jót csökkenti. Ráadásul Omega-6-ban gazdag, amely a szervezetben gyulladást okozhat.
Tipp: fogyassz jó minőségű vajat, amely nem csak a közérzetednek, hanem az egészségednek is jót tesz!

táplálkozás ártalmas ételek veszélyes élelmiszerek


Szénsavas üdítők
Cukrot, tartósítószereket és színezéket tartalmaznak, valamint a szervezetet is savasítják, ami súlyos megbetegedések kialakulásához vezethet.


Chips és hasábburgonya
A burgonyachips aligha hiányozhat egy hétvégi összejövetelről, a hasábburgonya pedig az egyik legkézenfekvőbb köret, mégis jobb, ha alábbhagysz a fogyasztásukkal. Mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz akrilamidot, amely olyan rákkeltő anyag, amely nagy hőmérsékleten történő sütéskor képződik. A bennük található mesterséges adalékanyagok pedig újabb okot szolgáltatnak, hogy mellőzzük fogyasztásukat, és az alakodnak sem tesznek jót!
Tipp: az édesburgonya remek alternatíva lehet, akár chipsnek, akár köretnek elkészítve.

A felsorolt élelmiszerek ugyan kis mennyiségben nem ártalmasak, azonban hosszú távon lerombolhatják a szervezetünket. Persze néhanapján, ha megkívánjuk lehet fogyasztani, viszont a mindennapokból érdemes végérvényesen száműzni.

Olvasd el ezt is!
Ez történik a szervezeteddel, ha nem eszel húst