A nyaralást villámgyorsan beárnyékolhatja, ha nem figyelünk oda eléggé, ugyanis öt perc is elég, hogy napszúrást vagy hőgutát kapjunk. A két fogalom okozója ugyanaz, azonban különböznek egymástól. Míg előbbi általában enyhébb lefolyású, addig az utóbbi életveszélyes is lehet!

A nagy meleg a szervezet számára megterhelő, a túlzott napozás pedig veszélyeket rejthet. A csecsemők, a gyerekek, az idősek, illetve a cukor- és szívbetegségben szenvedők nagyobb veszélynek vannak kitéve, ezért náluk jóval óvatosabbnak kell lenni. Erős napsugárzás és nagy meleg esetén öt perc is elég, hogy napszúrást, rosszabb esetben hőgutát kapjunk, ami különösen veszélyes, hiszen, ha nem ismerjük fel és nem kezeljük időben, akkor végzetes kimenetelű is lehet.

napszúrás hőguta nyaralás egészség nyár kiemelt

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

  • Szoktassuk magunkat a napozáshoz, először csak minimális időt töltsünk a napon, majd fokozatosan egyre többet
  • Fogyasszunk sok folyadékot
  • Ne tartózkodunk huzamosabb ideig a tűző napon
  • Viseljünk fejfedőt
  • Bizonyos időközönként hűtsük le magunkat vízzel
  • Ne aludjunk el a napon

A súlyos napszúráshoz és hőgutához eszméletvesztés és agyvérzés is társulhat.

Napszúrás vagy hőguta? Így különböztesd meg!

Napszúrás tünetei
A napszúrás a fejet érő erős napsugárzás hatására alakul ki. Jellemző panasza a fejfájás, a szédülés, a hányinger, a láz, súlyos esetben pedig eszméletvesztés is bekövetkezhet. A tünetek általában egy-két órán belül jelentkeznek, de az sem ritka, hogy pár órával később okoznak panaszokat, és általában 48 órán belül teljesen elmúlnak.


Hőguta tünetei
A tűző nap és a nagy meleg következtében a hőháztartás felborulhat, ilyenkor a hőt nem tudja megfelelően leadni a szervezet, s ezáltal túlságosan felmelegedik. A testhőmérséklet extrém esetben meghaladhatja a 42 fokot, amely visszavonhatatlan következményekkel járhat.

Kezdeti tünetei hasonlók a napszúráséval, azonban kiegészül megemelkedett pulzussal, kipirosodott arccal, forró, száraz bőrrel és a magas testhőmérséklettel. Súlyos esetben izomgörcs, nehézlégzés, ájulás, valamint a keringés összeomlása is bekövetkezhet, amely végzetes is lehet. Ezért rejt hatalmas veszélyt, ha a napon hagyott autóba zárjuk a gyereket vagy a kutyát.

A panaszok észlelésekor azonnal mentőt kell hívni.

napszúrás hőguta nyaralás egészség nyár kiemelt


Mi a teendő?
Az első és legfontosabb, hogy vigyük hűvös, sötét helyre a napszúrást- vagy hőgutát kapott személyt, fektessük le, és hívjunk orvost még abban az esetben is, ha jobban érzi magát, ugyanis előfordulhat, hogy a rosszullét később jelentkezik. Tegyünk hideg borogatást a fejére és a csuklójára, próbáljuk meg lehűteni a testét, valamint itassuk folyamatosan vízzel – amennyiben nem vesztette el az eszméletét. Napszúrás esetén a panaszok viszonylag hamar elmúlnak, míg a hőgutánál mindenképpen orvosi segítségre van szükség. A tünetek enyhülése után legalább két napig kerüljük a napsütést és lehetőleg ne fogyasszunk koffeint és alkoholt.

Olvasd el ezt is: 5 előjel, amely bőrrákra figyelmeztethet