Ha neked is a sushi, az egyik kedvenc ételed, de azt gondoltad, hogy túl bonyolult lenne otthon elkészíteni, akkor jó helyen jársz! Hoztunk két egyszerű receptet.

Maki

Hozzávalók:
250 g sushi rizs
2-3 ek rizsecet
1 evőkanál nádcukor
1 tk só
150 g füstölt lazac
2 db nori lap
bambusztekercs
A tálaláshoz:
szójaszósz
wasabipaszta
savanyított gyömbér

sushi recept táplálkozás főétel lazac avokádó japán konyha

Elkészítés:
A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, és feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízben. A rizs körülbelül 12 perc alatt pergősre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Egy tálban elkeverjük az ecetet a cukorral és a sóval, majd belekeverjük a rizsbe. A lazacot egy éles késsel szeleteljük fél centiméteres vastagságúra, majd összeállítjuk a sushit. Terítsük ki a bambusztekercset, majd tegyük rá a nori lapot. Benedvesített kézzel egyenletesen oszlassuk el rajta a rizst, úgy hogy a nori lap tetején és alján hagyjunk 2-2 cm helyet. Tegyük a rizsre a lazacot, majd óvatosan alulról felfelé haladva tekerjük fel a sushit bambuszlap segítségével. Miután feltekertük, hengergessük egy kicsit, hogy a sushi tekercs jól összetapadjon. Távolítsuk el a bambusztekercset, pár percig hagyjuk állni a rudakat, majd egy éles késsel vágjuk a sushi rudakat egyenlő szeletekre. Szójaszósszal, wasabipasztával és a savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Uramaki

Hozzávalók:
250 g sushi rizs
2-3 ek rizsecet
1 evőkanál nádcukor
1 tk só
1 ek sajtkrém
2 db nori lap
150 g lazac
1 db avokádó
bambusztekercs
A tálaláshoz:
szójaszósz
wasabipaszta
savanyított gyömbér

sushi recept táplálkozás főétel lazac avokádó japán konyha

Elkészítés:
A rizst alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, és feltesszük főni kétszeres mennyiségű vízben. A rizs körülbelül 12 perc alatt pergősre főzzük, majd hűlni hagyjuk. Egy pohárban elkeverjük az ecetet a cukorral és a sóval, majd belekeverjük a rizsbe. A bambuszlapot fóliába tekerjük, majd ráteszünk egy nori lapot a fényes oldalával lefelé. Bevizezett kézzel egy maréknyi rizst egyenletesen eloszlatunk rajta. Megszórjuk fekete és fehér szezámmaggal, majd óvatosan megfordítjuk a lapot, hogy a rizses oldal lefelé legyen. A nori fényes oldalára tesszük sajtkrémet, a vékony csíkokra vágott lazacot és avokádót, majd feltekerjük, és 6 egyenlő részre szeleteljük. A tetejére teszünk egy kis csípős majonézt. Szójaszósszal, wasabipasztával és a savanyított gyömbérrel tálaljuk.

Nézd meg a videóban, hogyan készül!