Valószínűleg te is átélted már, hogy szabálytalan a szívverésed, azonban nem árt tudnod, mikor számít veszélyesnek. Ugyan az esetek többségében alig észrevehető és nem okoz problémát, de ha gyakran előfordul, érdemes utánajárni, hogy mi váltja ki a szívritmuszavart!


Szédülés, bizonytalanságérzés
Általában a szívritmuszavar alatt fennálló vérnyomásesés következtében lép fel szédülés, ugyanis a szív ilyenkor nem pumpálja megfelelően a vért. A kellemetlen panaszhoz gyakran társul bizonytalanságérzés és a látászavar sem meglepő tünet.


Túl lassú-, vagy gyors szívverés
A 60/percnél alacsonyabb szívfrekvencia a bradycardia, míg a 100/percnél magasabbat tachycardiának nevezzük. Bármelyről legyen is szó, ne hagyjuk figyelmen kívül, ugyanis a felgyorsult szívverés és a megemelkedő pulzus a WPW-re, azaz a Wolff-Parkinson-White szindrómára figyelmeztethet.

WPW: a zavart a kamra és a pitvar közti rendellenes elektromos kapcsolat okozza.

Ha nem kezeltetjük a pitvarfibrillációt, – a szív ritmuszavar egyik fajtáját –, olyan súlyos következményekkel számolhatunk, mint a stroke.

Légszomj
Jellemző tünet a légszomj és a nehézlégzés, amely igen kellemetlen tud lenni. Ha indokolatlanul, nyugalmi állapotban jelentkezik, ajánlott orvoshoz fordulni.


Mellkasi fájdalom
A szívtáji fájdalom és a mellkasi remegésérzés gyakori tünete. A gyorsan verő szívnek több oxigénre van szüksége, emiatt a szorító fájdalom, amely általában a baloldalon, a szegcsont mögött jelentkezik, de nem kizárt, hogy a vállba is átsugárzik.


Ájulás
Abban az esetben, ha a szívverés feltűnően gyors, fennáll az esély, hogy a vérkeringés leáll és a beteg elveszíti az eszméletét. Ilyenkor azonnal hívjunk orvost, hiszen életveszélyes is lehet.


Fáradság
Gyengeség, fáradság és a teljesítőképesség romlása mind szívritmuszavarra utalhatnak, ezért ha az előbbi tünetekkel együtt tapasztalod, érdemes ellátogatnod a háziorvosodhoz.


Mit tehetünk ellene?
Azontúl, hogy felkerestünk egy szakembert, nagyban hozzájárulhatunk, hogy megszüntessük a szívritmuszavart. A mediterrán táplálkozás – sok zöldség, sovány húsok, halak és olívaolaj – és a sport sokat segíthet.

Olvasd el ezt is: 

Meglepő tünetek, amelyek szívrohamra utalnak