Határidők, munkahelyi nyomás, feltornyosuló feladatok – csak néhány ok, amely feszültséget okoz. A stressz alattomosan kúszik be a mindennapokba és bizony rányomja a bélyegét a lelki egyensúlyunkra. Vess be néhány trükköt, hogy az életed nyugodt és kiegyensúlyozott legyen!

Menj a természetbe!
Hiába van betáblázva minden perced, fontos, hogy szánj egy kis időt magadra. Lógj el a feladatok elől és sajátíts ki magadnak néhány percet, amely csak a tiéd! Sétálj egyet a szabadban vagy csak ülj le egy parkban és élvezd a természet szépségét.

életmód stressz stressz ellen feszültségoldás idegesség ellen

Tedd fel magadnak a kérdést
Felbosszantott a főnököd, óriási dugó van, vagy a bevásárlásnál egy kellemetlen alak feltartja a sort? Mielőtt felrobbannál az idegességtől, kérdezd meg magadtól, hogy egy év múlva is felhúznád magad ezen? Ha a válaszod nem, akkor minden bizonnyal belátod majd, hogy felesleges idegeskedni a problémán.

Hat perc az idegességre
Kétségtelenül van az a helyzet, amikor nem bírjuk megőrizni a nyugalmunkat, azonban ne hagyjuk, hogy a kellemetlenség az egész napunkat beárnyékolja. Döntsd el magadban, hogy ezentúl csak hat percet szánsz az idegeskedésre, ennyi idő ugyanis bőven elég a negatív érzelmekre.

Lendülj mozgásba!
A sport számos problémára gyógyírt jelenthet. Megszabadít a súlyfeleslegtől, feltölt energiával, kiegyensúlyozottabbá tesz, megerősíti az immunrendszert és nem utolsó sorban segít elűzni a stresszt. Egy hosszú nap után hiába dőlnél le legszívesebben a kanapéra, inkább mozgasd át a tested! Hidd el, a szervezeted meghálálja. Csupán elkezdeni nehéz, utána sokkal jobban érzed majd magad.
Tipp: A jóga kifejezetten ajánlott feszültség ellen, ugyanis nem csak a testet dolgoztatja meg, hanem a léleknek is jót tesz.

életmód stressz stressz ellen feszültségoldás idegesség ellen

Zene
A zene kihat a hangulatunkra és ezáltal a lelkünk állapotára is. Képes felpörgetni, segít kikapcsolódni és ha kell, megnyugtat. Feszültségre kiváló a meditációs zene, de a klasszikus dallamok is kisimítják az idegeket.

Légzéstechnika
Ha odafigyelünk a légzésünkre, szó szerint fellélegezhetünk a stressz alól. Ha tudatosan lecsökkentjük a légzésszámot, egyenesen arányosan a feszültség is redukálódik. Belégzésnél számoljunk el magunkban lassan háromig, tartsuk bent pár másodpercig, majd szintén három másodpercig fújjuk ki. Fokozatosan emelhetjük a be- és kilégzési időt, nyújtsuk ki négy-négy, majd öt-öt másodpercre. A hosszú lélegzés után a váltott orrlyukú légzés is hatásos lehet. Jobb orrlyukunkat befogva, szívjuk be a bal oldalival a levegőt, majd kilégzésnél cseréljünk. Néhány perc után érezhetjük a nyugtató hatását.

A probléma forrása
Gyakran előfordul, hogy egy megoldatlan probléma okozza a meg nem szűnő feszültséget. Nézz szembe a gonddal, ugyanis amíg nincs lezárva az ügy, addig nem múlik el a nyomasztó érzés.

Beszéld ki!
Olykor csupán egy kiadós beszélgetésre van szükségünk ahhoz, hogy a lelkünk megnyugodjon. Öntsd ki a szíved egy hozzád közel állónak, de gyakran az is sokat segíthet, ha egy idegennek ­– akár egy szakembernek – nyílsz meg. A lényeg, hogy ne tartsd magadban a problémát.