Azokat az élelmiszereket nevezzük null- vagy negatív kalóriásnak, amelyek megemésztése több energiát igényel, mint amennyit tartalmaz. Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy bármennyit ehetünk belőlük, fogyunk. A feltételezés remekül hangzik, de sajnos nem igaz.
 

Az emésztés is kalóriamínusz
Való igaz, hogy miközben emészt a szervezetünk energiát használ fel, így kalóriamínusz keletkezik, de elenyésző ahhoz képest, amennyit az elfogyasztott étellel beviszünk. Hiába eszünk lassan, és rágjuk meg a kelleténél többször, még nem lesz negatív kalóriás az élelmiszer. A teória alapján, ha csak a bizonyos null- vagy negatív kalóriás táplálékokat ennénk, akkor rövid időn belül éhen halnánk, amely lássuk be, nem túl életszerű.

Tény, hogy vannak olyan ételek, amelyek alacsony kalóriatartalommal bírnak, ellenben rostban és vitaminban gazdagok, azonban tévedés lenne azt hinni, hogy korlátlan mennyiségben fogyaszthatunk belőlük.

kiemelt táplálkozás negatív kalória fogyás

Elhatározás, tervezés, kitartás
Hiába hangzik jól, sajnos nem létezik csodamódszer. Azért, hogy azt lássuk a tükörben, amit szeretnénk, kőkeményen meg kell dolgozni. Először is el kell határoznunk magunkat, hogy életmódot váltunk, megtervezni az étrendet és kitartani. Talán az utóbbi a legnehezebb, hiszen a legtöbben itt buknak el, de kellő odafigyeléssel és elszántsággal menni fog!

Nem tudod, hogyan kezdj neki az életmódváltásnak? Katt ide >>>>

Nézzük, melyek azok az ételek, amelyek nullkalóriás címkével vannak ellátva!

Az egyetlen nullkalóriás a víz, és a gyógyteák is minimális kalóriatartalommal rendelkeznek. Az ételek között hiába is keresünk negatív kalóriást, nem fogunk találni, viszont olyat igen, amelyet érdemes beépíteni az étrendbe.

Uborka
100 grammja mindösszesen 15 kcal-t tartalmaz. Laktat, lúgosít, méregtelenít és segít beindítani a zsírégetést, ráadásul káliumban is gazdag, így a vesék működésére is jótékony hatással van.


Cukkini
100 gramm 17 kalóriát tartalmaz, ezért szintén érdemes gyakran fogyasztani. Sokoldalúan elkészíthető, főzhetünk belőle levest, főzeléket, de pizzát is süthetünk, ha lereszeljük.

Katt ide a receptért! >>>>


kiemelt táplálkozás negatív kalória fogyás

Spárga
Csupán 20 kcal van 100 grammban, azonban vitaminokban annál inkább bővelkedik. A-, B-, és K-vitamin tartalma figyelemreméltó, megelőzi a puffadást, javítja a vérkeringést és hatékonyan bontja a zsírt.


Görögdinnye
A dinnyét is előszeretettel sorolják a negatív kalóriás ételek közé. Ugyan tévesen, de annyi bizonyos, hogy tényleg alacsony kalóriatartalommal bír, 100 grammjában csak 30 kcal-t. Aminosavat is tartalmaz, amely szintén hasznos a fogyásban és az izomépítésben is a segítségünkre lehet.


Grépfrút
Gazdag C-vitaminban, remek zsírégető, laktat és 100 grammban csupán 42 kcal van. Mindemellett erősíti az immunrendszert és a szervezet is tisztítja, így hiába nem negatív kalóriás, mégis remek választás, ha nassolni támadna kedvünk.