Ugyan kissé időigényes az elkészítése, de maximálisan megéri időt szánni rá. Nagyon krémes, habkönnyű torta, amelyet a sóskaramell öntet tesz igazán pazarrá.

Hozzávalók:

Az alaphoz:
170 g teljes kiőrlésű keksz
80 g olvasztott vaj

A krémhez:
500 g mascarpone
150 g tejföl
150 ml habtejszín
120 g nádcukor
2 db tojás
3 ek vanília kivonat
fél citrom leve
2 tk habfixáló

Az öntethez:
120 g cukor
50 ml víz
50 ml tejszín
30 g vaj
1-2 tk só

sajttorta desszert recept sóskaramell kiemelt vegetáriánus táplálkozás

Elkészítés:

Először elkészítjük az alapot: a kekszet zöldségaprítóban ledaráljuk, majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Egy tortaformát kibélelünk alul és oldalt sütőpapírral, majd beleegyengetjük a torta alapot. A krémhez egy nagy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a tejszínt és a cukrot habverővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliát, a tojásokat, a citromlevet és a habfixálót és alaposan összedolgozzuk. Ráöntjük az alapra, a tortaformát pedig körbetekerjük alufóliával, hogy a párás levegőtől ne repedjen meg a torta. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütjük, majd a sütő aljába egy hőálló edénybe vizet teszünk, és további 30 percig úgy sütjük tovább 160 fokon. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd 4-5 órára hűtőbe tesszük. 

A sóskaramell öntetet közben elkészítjük: a cukrot felforraljuk a vízzel és hagyjuk, hogy megkaramellizálódjon. Hozzáadjuk a tejszínt, a sót és a vajat, és alacsony lángon kavargatjuk. 2 perc után elzárhatjuk és hagyjuk kihűlni. Majd öntsük rá a tortára.

Nézd meg a videót, hogyan készül!