Sokan körültekintés nélkül beleugranak az első méregtelenítő kúrába, amelyet az interneten szimpatikusnak találnak, azonban ezzel olykor többet ártanak, mint használnak. Az áhított karcsúság és jobb közérzet helyett komoly problémákkal találhatják szembe magukat állítja Czanik Balázs életmód tanácsadó és capoeira edző.

Mire jó a méregtelenítő kúra?
Az internet megszámlálhatatlan méregtelenítő kúrát ajánl, amelyek többsége heti 3-4 kiló fogyással, hangulat- és erőnlét javulással, a szellemi és testi teljesítőképesség fokozásával kecsegtet. Egyszóval a kúra után fittebbek, energikusabbak és vékonyabbak leszünk, azonban a szakértő óvatosságra int.

A méregtelenítő kúrákat kapszula formában, teaként vagy turmixként is alkalmazhatjuk

méregtelenítés czanik balázs capoeira edző tanácsadó egészség

A szakember méregtelenítés helyett életmódváltást javasol
– Tisztában vagyok vele, hogy a méregtelenítés nagy divatnak örvend, ám nagy felelőtlenség előzetes utánajárás nélkül egy kúrába belekezdeni. Mindenképpen fontos orvossal egyeztetni, és alaposan utána nézni, hogy milyen mellékhatásokkal számolhatunk és hogyan hat a szervezetünkre – kezdte Czanik Balázs, aki azt javasolja, hogy kúra helyett inkább törekedjünk az egészséges életmód kialakítására.
– A drasztikus megoldások helyett fokozatosan alakítsuk ki étrendünket, amelyek egészséges fogásokból állnak. Sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, kerüljük az adalékanyag- illetve a magas szénhidrát tartalmú ételeket – mondta a capoeira aerobik megálmodója, aki a folyadékfogyasztásra is kitért.
– Naponta két-három liter szénsavmentes ásványvizet vagy gyógyteát fogyasszunk, amely jól hidratálja a szervezetet ­– tette hozzá Balázs.

Életveszélyes is lehet
Többen állítják, hogy a szilárd táplálék megvonásától kiürülnek a szervezetünkből a méreganyagok, ezáltal az agyban a boldogsághormon felszabadul, a testünk pedig szinte fellélegzik. Azonban több tanulmány is kimutatta, hogy a kizárólagos folyadékfogyasztás bizonyos krónikus betegeknél halálos kimenetelű is lehet, ezért nagy felelőtlenség alapos utánajárás nélkül belevágni.

Egy-, háromnapos, egyhetes, de akár tíznapos méregtelenítő kúrát is ajánl az internet

A kúra, amelyet Czanik Balázs a legjobbnak vél
– A léböjtkúrát semmiképpen sem ajánlom. Ha valaki eltántoríthatatlanul szeretne belevágni a méregtelenítésbe, akkor a legjobb, amit tehet, hogy csak zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, valamint rengeteg folyadékot iszik. A szerveztének ezzel a kúrával biztosan nem árthat, hiszen elegendő rostot és vitamint juttat be, azonban 2-3 napnál tovább nem ajánlom, hiszen más tápanyagokra is szükségünk van – tette hozzá a szakember.

Itt még többet olvashatsz Balázsról:  www.balazsfitness.hu
                                                                  www.juice.reblog.hu/szakertok