A hirtelen fellépő mellkasi fájdalom, a zsibbadó kar, illetve a légszomj egyértelmű jele annak, hogy baj van, azonban a tünetek nem mindig egyértelműek. A szívinfarktus általában nem hirtelen csap le, az első panaszok már hetekkel előtte jelentkeznek.


Mellkasi fájdalom
A szívroham legjellemzőbb tünete. A fájdalom a mellkas közepére, a szegycsontra koncentrálódik, és kellemetlen nyomásérzéssel jár. Nők esetében azonban jellemző az égő érzés, amelyről sokan tévesen azt gondolják, hogy a gyomorégés okozza. Számos esetben a fájdalom a mellkasban indul, majd átterjed a vállra, karra, hátra és a hasra is. Megeshet azonban, hogy a mellkasban elmarad, és a beteg a többi testrészén érez fájó érzést.


egészség szívroham szívroham jelei szívroham tünetei szívroham megelőzése szívelégtelenség szívbetegség

Kar zsibbadása
Míg a férfiaknál a zsibbadás a bal karban jelentkezik, addig a nők mindkét karban és a lapockák között is tapasztalják a kellemetlen tünetet.
 

Kockázati tényezők:
Magas vérnyomás, dohányzás, elhízás, cukorbetegség, családban előforduló szívbetegség.

Szédülés
Az erős szédülés valamint az eszméletvesztés is rossz előjel lehet. A tünetért gyakorta lehet szívprobléma felelős.


Fáradság
Kifejezetten nőknél gyakori, hogy a szívrohamot megelőzően, illetve közben szokatlan fáradságot éreznek. A gyakori levertség szívelégtelenséget is jelezhet, valamint alvászavar is előfordulhat szívprobléma esetén.


Köhögés
A tartós köhögést, valamint rosszabb esetben a vér felköhögése is szívbetegségre utal.

egészség szívroham szívroham jelei szívroham tünetei szívroham megelőzése szívelégtelenség szívbetegség

Magas vérnyomás
A magas vérnyomás fokozza a szívroham veszélyét, ezért érdemes bizonyos időközönként megméretni. Sokan nem is tudják, hogy baj van a vérnyomásukkal, hiszen gyakran teljesen tünetmentes.

A szívinfarktus gyakori oka az érelmeszesedés


Szabálytalan szívverés
A hirtelen fellépő gyors és szabálytalan szívverés aggodalomra adhat okot, különösen ha gyengeséggel és légszomjjal társul, ugyanis szívroham, szívritmuszavar és szívelégtelenség is állhat mögötte. A tünetegyüttesnél mindenképpen hívjunk mentőt, hiszen ha nem kezelik időben, visszafordíthatatlan következményeket okozhat.


Szorongás
Halálfélelem és erős szorongás is felléphet a szívroham előtt közvetlenül, illetve alatta is.
 

Izzadás
A hideg, nyirkos izzadás rossz előjel lehet. Ha az utóbbi időben indokolatlanul többet izzadsz, érdemes felkeresni az orvost, hiszen az infarktus egyik korai jele lehet. Különösen akkor, hogyha éjszakánként gyakran ébredsz arra, hogy levert a víz.

egészség szívroham szívroham jelei szívroham tünetei szívroham megelőzése szívelégtelenség szívbetegség

Légszomj
A tünet több betegségre is utalhat, többek között tüdőbetegségre, asztmára, ugyanakkor a szívelégtelenség és a szívroham egyik előjele is lehet. Ha nyugalmi állapotban kezdünk levegőért kapkodni, nagy a valószínűsége, hogy a szívünk nagy erőfeszítés árán tudja csak fenntartani vérkeringést. A panasz gyakran hónapokkal a szívroham előtt jelentkezik, ezért nem szabad félvállról venni!


Hányás, hányinger
Szívinfarktus előtt sokan tapasztaltak hányingert, amely közvetlenül a szívroham alatt is előfordulhat. Rosszabb esetben hányás is felléphet, amely megzavarhatja a beteget és a környezetében lévőket, hiszen azt gondolhatják, hogy más betegség állhat a háttérben.


Lábduzzadás
A szívelégtelenség egyik tünete a folyadék felhalmozódása a szervezetben, amely a láb és a has megduzzadását eredményezheti.

Hogyan előzhetjük meg a szívbetegségek kialakulását?
Gyakori vérnyomásméréssel, vércukor-  és koleszterinszint ellenőriztetéssel sokat tehetünk a megelőzés érdekében.
A dohányzás abbahagyása, a sófogyasztás csökkentése és a stressz redukálása segíthet megelőzni a szívbetegség kialakulását. A rendszeres mozgás és az egészséges, rostban gazdag táplálkozás pedig szívünk egészségét szolgálja.

Olvasd el ezt is:
Öt tünet, amely súlyos betegséget jelezhet
A cukorbetegség jelei