Hajunk sokat elárul az egészségi állapotunkról. Ha fénytelenné és töredezetté válik, látványosan veszít a tömegéből, a fésűdben pedig egyre több hajszálat találsz, érdemes utánajárni, hogy mi okozza a panaszt, ugyanis súlyos betegségek is állhatnak mögötte!

Ugyan többnyire az évszakváltás és a helytelen táplálkozás a felelős, azonban előfordulhat, hogy egy betegség tüneteként jelentkezik a hajhullás


Pajzsmirigybetegség
A hajhullást a pajzsmirigy működési zavara is okozhatja. Míg alulműködés esetén lassítja a hajnövekedést, addig túlműködésnél az anyagcsere felgyorsulása miatt hajhullást válthat ki. Amennyiben pajzsmirigyproblémára gyanakszol, keresd fel mielőbb a háziorvosodat!

Olvasd el ezt is: 10 jel, hogy baj van a pajzsmirigyeddel

egészség kiemelt hajhullás szépség pajzsmirigy vérszegénység tünet

Tudtad? Napi 100 elvesztett hajszál teljesen normálisnak mondható


Immunzavar
Számos esetben hajhullás akkor áll fenn, ha az immunrendszer kórosan túlműködővé válik és megtámadja a hajhagymákat. Az autoimmunbetegség – amelyet alopecia areatának neveznek –, nem csak a fejbőrön, hanem a szemöldök és a szakáll területén is előfordulhat. A hajvesztés az esetek többségében foltokban jelentkezik és égő, viszkető érzés is kísérheti.


Vérszegénység
A haj folyamatosan megújul, akkor van baj, ha a kihullott hajszál helyén nem nő újabb, ezért érdemes minél hamarabb kideríteni az okát. A vashiányos vérszegénység egyik következménye lehet a hajhullás, hiszen ilyenkor a vörösvérsejtszám alacsony és a sejtek egy részéhez nem jut elegendő oxigén. Ez még a szerencsésebb eset, ugyanis sokat tehetsz ellene, ha odafigyelsz a táplálkozásodra. A hüvelyesek, a vöröshúsok, a tojás és a halak magas vastartalommal bírnak, ezért fogyaszd minél gyakrabban!

Tudj meg többet a vérszegénységről! Katt ide >>>> 


Hormonális okok
Előfordulhat, hogy az úgynevezett androgenetikus alopecia váltja ki a panaszt. Ilyenkor a nők szervezetében megszaporodnak a férfi hormonok, és ezáltal hajritkulás következhet be. Többnyire a fejtetőn és a választéknál kezdődik a hajvesztés, a hajszálak elvékonyodnak és a fejbőr fényessé válik.
Tipp: ha hormonális okra gyanakszol, látogass el egy endokrinológushoz, hogy elejét vehesd a problémának!


Gombás fertőzés, gyulladás
Fertőzések és a szervezetben zajló gyulladási folyamatok következtében is számolhatunk azzal a kellemetlenséggel, hogy hajunk töredezetté válik és a kelleténél több hajszáltól kell megválnunk.

A túl sok hajmosás, a hajformázószerek és a hajsütővas sem kedvez a haj egészségének


Stressz és egyéb okok
A stressz számos egészségügyi panasz kiváltója, többek között hirtelen hajvesztést is okozhat, ugyanis következtében a fejbőr vérellátása csökken. Nőknél még a menopauza időszakában gyakori a haj elvékonyodása, de drasztikus fogyókúra alatt, valamint gyógyszer mellékhatásaként is jelentkezhet.

Mi a megoldás?
Amennyiben látványos a hajhullás, érdemes felkeresnünk az orvosunkat, és emellett a vitaminok és az ásványi anyagok bevitelére is ügyeljünk. Az A-, B-, C- és E-vitamin, illetve a vas, a réz és a cink sokat segíthet, és az egészséges táplálkozást se hanyagoljuk el. A napraforgócsíra bizonyítottan jót tesz a hajhagymáknak!