A gerincsérv egyre több embert érint, ugyanis a felgyorsult-, stresszes életmód, a mozgáshiány és az ülőmunka mind közrejátszik a kialakulásában. Az elviselhetetlen fájdalom olykor előtűnik a semmiből, míg máskor lassan alakul ki. Tudd meg, hogyan ismerheted fel, ha sérvvel van dolgod!


Sugárzó fájdalom
Az egyik legjellemzőbb tünet a lábba, vállba sugárzó fájdalom, amely intenzitása terheléstől függően változhat. A fájdalom helye és típusa attól függ, hogy a gerinc melyik részén sérült meg a porckorong.

A gerinc 24 valódi és 9-10 álcsigolyából áll. Az előbbiek a gerincoszlopot, míg az utóbbiak a keresztcsontot alkotják, a porckorong pedig közöttünk helyezkedik el, a rugalmasságot és a stabilitást biztosítva. Akkor beszélünk sérvről, amikor a csigolyák közti porcok kitüremkednek.


Zsibbadás
Izomgyengeség és zsibbadás is társulhat a fájdalomhoz, súlyosabb esetben pedig vizeletelakadás illetve -visszatartási nehézség is jelentkezhet. Amennyiben a hólyag- és bélműködést is befolyásolja, nem érdemes a háziorvosnál tett látogatás halogatni.

Mitől alakul ki?
A hátterében számos ok meghúzódhat. A hirtelen megerőltetés és stressz mind hozzájárul a gerincsérv kialakulásához.

A helytelen testtartás és a túl sok ülés is kiválthatja
 


Reflexzavar
A gerincsérv onnan is felismerhető, hogy reflexzavar lép fel. Több ideggyököt is érinthet a sérv, ezért izomgyengeség is előfordulhat.

Hogyan enyhíthetjük a fájdalmat?
A gerincsérvet és a napokig fennálló fájdalmat a legtöbb esetben gyulladás kíséri, ezért a legfontosabb a gyulladás csillapítása. A leghatékonyabb a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapító kezelés.


Korlátozott mozgás
Amennyiben sérvvel van dolgunk, jellegzetes panasz, hogy a mozgás korlátozottá válik. Előfordulhat, hogy a fájdalom az ülőideg mentén is kisugárzik, ezért a járást is megnehezíti.
 

A sérv leggyakrabban nyak- és deréktájékon jelentkezik.


Kezelés
Fontos tényező a sugárzás iránya, valamint a fájdalom fennállásának ideje. Mivel a tévhittel ellentétben a röntgen általában nem mutatja ki, ezért szükségessé válhat a CT, az MRI és a gerincfestés. Legtöbb esetben a sérvet gyulladás kíséri, ezért gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító javasolt, de a gyógytorna és a kemény fekhelyen való alvás is sokat segíthet.

Olykor magától is visszahúzódhat, ha pihentetjük, de előfordulhat, hogy elengedhetetlen a műtéti beavatkozás.


Megelőzés
A súlyfelesleg csökkentése és az odafigyelés, hogy ne töltsünk túl sok időt sem ülve, sem állva, segíthet megelőzni a kialakulását, valamint a mozgás kiemelkedő szerepet játszik, ugyanis a rendszeres sport a gerincoszlop körüli izomzatot erősíti. Amennyiben ülőmunkát végzünk, ügyeljünk rá, hogy időnként mozgassuk át gerincünket. A cipekedést sokszor nem lehet elkerülni, azonban figyeljünk oda, hogy a súlyokat egyforma arányban osszuk el, hogy mindkét kezünkben körülbelül ugyanannyi súly kerüljön.

Nők esetében az sem tesz jót, ha rendszeresen magas sarkú cipőt viselnek!

Olvasd el ezt is: „A műtét elől menekültem meg" – Amikor a porckorongsérv súlyossá válik