Beindul a fogyás, szebb lesz a bőr, csökken a koleszterinszint és a betegségek is elkerülnek – vallják, akik a húsmentes táplálkozásra esküsznek. De vajon tényleg jó, ha kizárjuk az étrendünkből a húst? A szakértő válaszol!

– A növények általában kevesebb fehérjét és kisebb mennyiségű aminosavat tartalmaznak, mint a húsok. Hosszabb távon étvágytalanság, gyengeség, fáradékonyság, túlzott fogyás és akár vérszegénység is jelentkezhet a vegetáriánus étrend mellett. Ezt a hiányt lehet csökkenteni hüvelyesek és szója, valamint a gombafélék és a burgonya fogyasztásával. Ebből a szempontból a tejtermékeket és a tojást engedélyező vegetáriánus étrend a legkedvezőbb, ugyanis ezek fogyasztásával össze tudjuk állítani a megfelelő aminosav-arányt – kezdte Nagy Szilvia, táplálkozás szakértő.

táplálkozás vega vegetáriánus táplálkozás étrend étkezés táplálkozási tanácsadó nagy szilvia húsmentes táplálkozás

Vegetáriánus: nem eszik húst, de fogyaszt tejterméket és tojást.
Vegán: semmilyen állati eredetű ételt nem vesz magához.
Peszkatariánus: hasonló, mint a vegán táplálkozás, azonban a halak és a tenger gyümölcsei engedélyezettek.
Szemivegetáriánus: a tiltólistán csupán a disznó, a marha és az egyéb négylábú állatok húsa szerepel. 
Lakto-vegetáriánus: tejtermékek igen, viszont a hús és a tojás nincs az étrendben.
Ovo-vegetáriánius: tojást fogyaszt, azonban húst és tejterméket nem.
Nyers vegán: ugyanazt az elvet vallják, mint a vegánok, azzal a különbséggel, hogy csak nyers tápanyagot visznek be a szervezetükbe. Az ételeket maximum 42°C fokon hőkezelik.
Fruitariánus: kizárólag gyümölcs alapú ételeken élnek. 

Mire kell odafigyelni?
– Húsmentes táplálkozás esetén fontos a fehérje megfelelő mennyisége, az omega-3 zsírsavak, a vas, a cink, a jód, a kalcium, a D-vitamin, valamint a B12-vitamin bevitele. Ha valaki tejet és tejtermékeket sem fogyaszt, akkor számolni kell a csontritkulás veszélyeivel. A vegán táplálkozás egy szélsőséges étrend, mivel a növényi fehérjék nem tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat vagy nem a megfelelő mennyiségben. A növényi fehérje nem teljes értékű fehérje, ezért egy vegán étrendben a fehérje bevitel mindig alacsonyabb lesz. Ha kevés fehérjét fogyasztunk, a szervezet az izmokat kezdi el felhasználni, lebontani. Kritikus pont még a vas, a kalcium, a cink, a D-vitamin, a B12-vitamin, az omega-3 zsírsavak és a jód. Ugyan a hiányzó vitaminok és tápanyagok megfelelő étrend-kiegészítőkkel pótolhatók, azonban ha vegán diétába kezdünk, akkor mindenképp érdemes egy dietetikus szakember tanácsát kikérni az étrenddel kapcsolatban – fejtette ki a szakértő.
 

táplálkozás vega vegetáriánus táplálkozás étrend étkezés táplálkozási tanácsadó nagy szilvia húsmentes táplálkozás

A húsmentes táplálkozás előnyei
Számos pozitívumról számoltak be azok, akik száműzték az étrendjükből a húst.
Szebb bőr: ha a húst elhagyjuk, a zöldségfogyasztást pedig megemeljük, a megnövekedett rost és ásványianyag bevitelnek köszönhetően beindulnak a bőr öntisztító és regeneráló folyamatai. Ekcéma és akné esetén ajánlott egy időre csökkenteni vagy teljesen mellőzni az állati eredetű ételek fogyasztását.

Alacsonyabb koleszterin: a hús és a tejtermékek teli vannak telített zsírsavakkal, amelyek megemelik a koleszterinszintet.

Energikusabb leszel: ha túlzásba visszük a húsok és a tejtermékek fogyasztását, a szervezet elsavasodhat, amely többek között fáradékonysághoz vezet.

Segít a fogyásban: a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak és a teljeskiőrlésű gabonák rostban gazdagok, így az anyagcserét serkentik, amelynek következtében beindul a fogyás.

Csökken a betegségek kialakulásának kockázata: kutatások bizonyították, hogy a húsmentes étrendet követők kevesebb eséllyel lesznek cukorbetegek és a rák kialakulásának rizikója is csökken.


táplálkozás vega vegetáriánus táplálkozás étrend étkezés táplálkozási tanácsadó nagy szilvia húsmentes táplálkozás

Mi a megoldás?
Manapság nehéz megítélni, mivel teszünk jót a szervezetünknek. A helyes út általában az arany középút. Az állati eredetű táplálékok túlzásba vitele komoly egészségügyi rizikót jelenthet, azonban az sem minden esetben jó, ha fogyasztásukat teljesen mellőzzük.
– Ha egészséges étrendet szeretnénk kialakítani, akkor figyelnünk kell a tápanyagok összetételére, mennyiségére, minőségére és arra, hogy mikor visszük be a szervezetünkbe. A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok megfelelő arányban való elosztása szerint kialakítható az ideális étrend – tette hozzá Szilvia.

Itt találod Szilvia bemutatkozását.

Itt pedig még több cikket olvashatsz táplálkozás témában.