A levendula nyugtató hatásáról híresült el, azonban ennél jóval több rejlik az illatos, lila színű növényben. Az egészségünkre számos pozitív hatást gyakorol, tudd meg, mi ellen vetheted be és hogyan alkalmazhatod!

Fejfájás és migrén ellen
A levendulaolaj fájdalomcsillapító hatással is bír, ezért, ha erős fejfájás vagy migrén gyötör, érdemes kipróbálni.
Így használd: néhány csepp olajat masszírozz be a homlokodba és a halántékodba, pár perc elteltével a fájdalom enyhülni kezd.


Napégés esetén is hatásos
Az illatos növény rendkívül sokoldalú, ugyanis gyógyírt jelenthet a leégett bőrnek. Egyszerre nyugtatja, hűsíti a bőrt és csökkenti az esetleges gyulladásokat.
Így használd: a legjobb, ha egy szórófejes flakonba ásványvizet öntesz, hozzáadsz pár csepp olajat és a keveréket a bőrödre permetezed. Amennyiben az égés kisebb területen van, csepegtess rá a levendulaolajból és gyengéden masszírozd el az égett bőrfelületen.


Enyhíti az asztmás panaszokat
Légúti megbetegedésekre, hörghurutra és asztmára is ajánlott a levendulából nyert olaj.
Így használd: csepegtess egy forró vízzel teli tálba olajat és lélegezd be a gőzt.


Fertőzések ellen
Ha száj-, torok- vagy fogínyfertőzéssel van dolgunk, segítségül hívhatjuk a levendula antibakteriális és gyulladáscsökkentő erejét.
Így használd: egy pohár vízbe csepegtess az olajból, majd öblögess vele.

Elősegíti a sebgyógyulást
Gyorsítja a sebgyógyulást, ezért kisebb vágásoknál, hegeknél és horzsolásoknál is hasznát vehetjük.
Így használd: csepegtess párat a sérült felületre és hagyd, hogy az értékes hatóanyagok beszívódjanak és kifejtsék a hatásukat.

Megnyugtat
Stressz ellen az egyik leghatékonyabb fegyver a levendula, hiszen nyugtató tulajdonsága kiemelkedő.
Így használd: hozzáadhatod a masszázsolajhoz, tehetsz a fürdővizedbe vagy csepegtethetsz a zsebkendődre, amelyet egész nap magadnál tarthatsz, és a nap bármely pillanatában elővehetsz.


Gyógyítja az irritált bőrt
Bőrproblémák esetén is megállja a helyét, ugyanis gombaölő és antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz.
Így használd: belekeverheted a krémedbe, vagy vízzel hígítva arctisztító tonikként használhatod.


+1 ok: a háztartásban is jó szolgálatot tesz
A levendulaolaj nem csupán az egészségünkre hat pozitívan, hanem antibakteriális tulajdonsága révén a háztartásban is alkalmazhatjuk.
Így használd: hozzáadhatod a mosószerhez vagy a felmosó vízhez, de csepegtethetünk a párologtatóba is, hogy a lakásunk friss és illatos legyen. Nem utolsó sorban pedig a rovarok elleni harcban is számíthatunk rá, ugyanis illata elriasztja őket.