A hasnyálmirigy megbetegedése súlyos, esetenként visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ezért a tüneteit nem szabad félvállról venni. Tudd meg, melyek azok a panaszok, amelyekre mindenképpen oda kell figyelni!

Hasnyálmirigy-gyulladás
A hasnyálban termelődő enzimek aktiválódnak a mirigyen belül, ezzel károsítva a sejteket és gyulladásos reakciót okozva. Több mint 70%-ban a mértéktelen alkoholfogyasztás a felelős, de epekő, fertőzés, műtéti beavatkozás és trauma is előidézheti a hasnyálmirigy betegséget.

Zsíros, nehéz ételek túlzott fogyasztása is kiválthatja, azonban ebben az esetben általában a betegség enyhe és elegendő néhány nap diétázás.

Hasi fájdalom
A köldök magasságában érzett övszerű fájdalom az egyik legjellemzőbb panasz, amellyel orvoshoz fordulnak hasnyálmirigy-gyulladás esetén. A fájdalom a hátba is kisugározhat, kísérheti hasfeszülés, láz és hányinger.

egészség hasnyálmirigy-gyulladás tünetek kiemelt

Az első panaszok a heveny hasnyálmirigy-gyulladásnál intenzíven és gyorsan jelentkeznek, míg az idült gyulladást enyhébb tünetek jellemzik.

Bőrelváltozás
A köldök körül és a háton megjelenhet lilás színű bőrelszíneződés, de a fájdalmas bőralatti csomók is utalhatnak a hasnyálmirigy megbetegedésére. A sárgaság szintén jellemző tünete, amely egyértelműen jelzi, hogy baj van és forduljunk orvoshoz!

A diagnózishoz a legtöbb esetben a hasi UH-vizsgálaton túl, szükség van MRI- és ERCP-vizsgálatokra is.

Véres vizelet
A betegség bélrendszeri vérzést is előidézhet, amely véres vizeletet okozhat.

A hasnyálmirigy-gyulladás szövődményeként kialakulhat cukorbetegség.

Fogyás
Étvágytalanság és gyengeség is jelezheti a megbetegedést, de a nagyfokú súlyvesztés az egyik legszembeöltőbb tünete. Általában puffadás és zsíros széklet is társul hozzá, amely még jobban felhívja a betegségre a figyelmet.

egészség hasnyálmirigy-gyulladás tünetek kiemelt

Egy embernél többször is visszatérhet a gyulladás.

Vérszegénység
A vérszegénység több betegség tüneteként is fennállhat, azonban árulkodhat a hasnyálmirigy-gyulladásról is.

Előrehaladott állapotban a kiszivárgó hasnyál hashártyagyulladást és sokkos állapotot is okozhat, illetve tályog is kialakulhat felülfertőzésnél, amelyet műtéti úton távolítanak el.

Kezelés
A betegség súlyosságától függően a kezelés széles skálán terjed. Enyhe gyulladás esetén elég lehet az alkohol elhagyása és a szakember által előírt diéta, súlyos esetben azonban elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. A hasnyálmirigy a gyulladásból való gyógyulás után is károsodott maradhat.
Az életmód megváltoztatása jelentős javulást eredményezhet, az alacsony zsírtartalmú étrend kialakítása kiemelten fontos. Valamint az epekőtől való megszabadulás is sokat segíthet a megelőzésben és a gyógyulásban egyaránt.