Míg az 1-es típusú cukorbetegség többnyire jellegzetes tüneteket produkál, addig a 2-es típus lappangva alakul ki és gyakran csak akkor derül fény a betegségre, amikor már súlyos károkat okozott.

Lábak zsibbadása
A betegség egyik leggyakoribb jele, hogy a lábak elzsibbadnak és olykor bizseregnek. A kellemetlen tünetek az idegkárosodás miatt alakulnak ki, amelyek a járásra is kihathatnak. A súlypont máshová rakódhat, amelynek következtében a lábfej alakja is megváltozhat. Ehhez társulhat a bizonytalan járás és az egyensúlyvesztés is.

egészség tünetek cukorbetegség cukorbetegség tünetei cukorbeteg vagyok fájdalomérzet csökkenése fogyás homályos látás szomjúság egyes típusú cukorbetegség kettes típusú cukorbetegség megelőzés cukorbetegség jelei  cukorbetegség első jelei

Erős szomjúság és éhségérzet
Gyanúra adhat okot az állandó szomjúság és az ezzel párosuló gyakori vizelési inger. Ennek oka, hogy a glükóz szintje megemelkedik a vérben, amelyet a vesék megpróbálnak kiszűrni. Emiatt a bőr is szárazzá válik, hámlani kezd, amely szintén egy intő jel lehet. A fokozott éhségérzet pedig a betegség által kiváltott energiacsökkenés miatt alakul ki, ugyanis a szervezet próbálja a megfelelő energiaszintet elérni. Ebben az esetben ingerlékenység is felléphet.

Gyengeség
A csökkenő energiaszinttel kéz a kézben jár a fáradságérzet. Mivel a szervezet nem képes megfelelően hasznosítani a bevitt energiát, ezért levertnek érezhetjük magunkat.

A hőérzet megváltozása
Előfordulhat, hogy a beteg kevésbé érzékeli a hőmérsékletet, ugyanakkor az is megeshet, hogy meglepően érzékenyen reagál a hidegre illetve a melegre.

egészség tünetek cukorbetegség cukorbetegség tünetei cukorbeteg vagyok fájdalomérzet csökkenése fogyás homályos látás szomjúság egyes típusú cukorbetegség kettes típusú cukorbetegség megelőzés cukorbetegség jelei  cukorbetegség első jelei

A fájdalomérzet csökkenése
A cukorbetegség az idegeket is károsíthatja, így megtörténhet, hogy a fájdalomérzet olyannyira lecsökken, hogy a beteg nem veszi észre, ha megsérül. Ennek következtében sebek jelenhetnek meg, amelyet az csak még jobban tetéz, hogy megnő a fertőzésveszély, a sebgyógyulás pedig lényegesen lelassul.


Indokolatlan fogyás
A hirtelen fogyás mögött is a cukorbetegség állhat. A szervezet a cukrot ugyanis nem raktározza el, hanem kiüríti, ezáltal látványos fogyás következhet be.


Homályos látás
A magas vércukorszint a szem egészségére is kihat. A szemlencse megduzzadhat, így homályos látás alakulhat ki.

A tüneteket nem szabad félvállról venni, ezért ha akár egyet is tapasztalunk, ajánlott a háziorvost felkeresni és a vércukorszintet ellenőriztetni.

Olvasd el ezt is: Ezért egyél lencsét! – Remek szénhidrátforrás cukorbetegeknek