A betegség egyelőre gyógyíthatatlan, a tünetei pedig hétköznapiak. Íme hat jel, amely az emésztőrendszeri betegségre figyelmeztethet!

A Crohn-betegség egy krónikus gyulladásos bélbetegség, amely az emésztőrendszer bármely részét érintheti, azonban gyakori esetben a vékonybél utolsó szakaszában alakul ki és jellemző, hogy a gyulladt részek váltakoznak.

crohn-betegség egészség emésztőrendszeri megbetegedés crohn

Hasmenés, haspuffadás
A leggyakoribb tünet a hasmenés, amelyről a betegek jelentős része panaszkodik. Ezért a kialakult gyulladás a felelős, ugyanis az érintett sejtek nagy mennyiségű sót és vizet választanak ki, amelyet a vastag bél nem képes teljes mértékben felszívni. A hasmenéshez gyakran társulhat görcsös hasfájás. Súlyos esetben a beteg naponta többször is felkeresheti a mellékhelyiséget.

A Crohn a fiatalok betegsége. Általában 15 és 30 éves kor között alakul ki

Hasi fájdalom
Hasi görcsért és fájdalomért szintén a kialakult gyulladás okolható, amely lehet egészen enyhe, de súlyosabb esetekben akár hányással is párosulhat.
 

A statisztika szerint hazánkban körülbelül 16 ezren szenvednek a Crohn-betegségben


Fogyás
A fájdalommal járó gyulladásos reakció csökkenti az étvágyat és gátolja az emésztőrendszer normális működését, valamint a tápanyagok – többek között – a fehérje felszívódását, ezért fogyás jelentkezhet. A súlyvesztés következtében a szervezet legyengül, így felléphet gyengeség és fáradékonyság.

crohn-betegség egészség emésztőrendszeri megbetegedés crohn


Láz
A baktériumok behatolnak a bélfal mélyebb rétegeibe és hőemelkedést illetve lázat okozhatnak.

Ugyan az emésztőrendszeri megbetegedés egyelőre még nem gyógyítható, de lehet enyhítheteni. Akár hosszantartó panaszmentesség is elérhető. Jellemző a periódusok váltokozása. A jó periódust – a remissziót – a tünetmentesség, míg a rosszat – a relapszust – a visszaesés jellemzi.


Végbélnyílás berepedése
Nem ritka, hogy még mielőtt a beteg a klasszikus tünetekre panaszkodott volna, jelentkezett végbélrepedés vagy végbélsipoly.

A betegség kialakulása egyelőre ismeretlen

Véres széklet
Amennyiben a WC-ben élénkpiros vagy már emésztett vért veszel észre, ajánlott felkeresni az orvost, ugyanis a Crohn-betegség egyik tünete lehet. Ennek oka, hogy a bélrendszeren áthaladó tápanyag megsértheti a gyulladt szöveteket, de a rendellenes bélösszehúzódás és a görcs is kiválthatja. A betegség előrehaladtával a vérzés folyamatos és erőteljes.

A megbetegedés más szerveket is érinthet, gyulladás alakulhat ki a bőrön, ízületekben és a szemben

crohn-betegség egészség emésztőrendszeri megbetegedés crohn

Rizikófaktor
A Crohn-betegségről ugyan egyelőre még nem derült ki, hogy örökletes lenne, illetve mi váltja ki, azt azonban megállapították, hogy a kockázata magasabb, ha a családban diagnosztizálták már. A lakóhely viszont kockázati tényező lehet, ipari övezetben és városi környezetben nagyobb az esélye a kialakulásának. A dohányzás szintén rizikófaktor lehet, amely a kezelés hatását is csökkentheti.

Ha több tünetet is érzékelünk, amelyek gyakorta visszaköszönnek, ajánlott felkeresnünk háziorvosunkat és javasolt egy alapos gasztroenterológiai kivizsgálás.

A betegség enyhítése
Érdemes táplálkozási naplót vezetni, ugyanis így ki lehet szűrni, mely ételek hatnak jótékonyan a szervezetre és melyek rosszul. Az egészséges táplálkozás és életmód kiemelkedően fontos. Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, a koffeint és az alkoholt, de a legjobb, ha egy szakember által összeállított étrendet követünk.