Az országban tombol az influenzajárvány, folyamatosan szedi az áldozatait. A háziorvosoknál egyre többen jelentkeznek a tünetekkel, sokan kórházba kerültek, Romániában pedig olyannyira súlyos a helyzet, hogy többen meghaltak az influenzafertőzés miatt. Íme néhány tipp, amely segíthet védekezni a megbetegedés ellen!

Még nem késő beadatni az oltást
A védettség ugyan két hét alatt alakul ki, azonban a járvány hosszabb ideig is eltarthat, így aki még nem tette meg, érdemes beoltatnia magát. A vakcinának köszönhetően csökken a szervezet betegségre való fogékonysága és védetté válik az influenza ellen. Ez különösen kisgyermekeknél – már fél éves kortól adható –, várandósoknál, időseknél, krónikus betegeknél, gyenge immunitásúaknál, valamint olyanoknál fontos, akik gyakran járnak közösségbe.

influenza influenzajárvány járvány vírusfertőzés influenza kezelése influenza 2018 influenza tünetei egészség influenza megelőzése vakcina védőoltás influenzafertőzés


Vértezzük fel az immunrendszert
Ha az immunrendszer erős, szervezetünk sokkal jobban ellenáll a betegségekkel szemben. Támogassuk vitaminokkal, táplálkozzunk egészségesen, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt és pihenjünk eleget.
Itt még több tippet olvashatsz arról, hogyan erősítheted meg az immunrendszered: – Így turbózd fel az immunrendszered a betegségek ellen!

Tartsd távol magad a közösségtől!
Az influenza könnyen és gyorsan terjed és már akkor is fertőz, ha a betegben még csak lappang a kórokozó, ezért ha tombol a járvány, érdemes mellőzni a bevásárlóközpontok látogatását, valamint az olyan helyeket, ahol sok ember fordul meg. A legnagyobb veszélynek az aktív dolgozók vannak kitéve és akik sokat járnak társaságba és zsúfolt helyekre.


Ne látogassunk beteget
Nem véletlenül rendeltek el már több kórházban is látogatási tilalmat, ugyanis a járványt pillanatok alatt elkaphatjuk. Már egy tüsszentés alkalmával többezer nyálcsepp kerül a levegőbe, a vírusok pedig hozzájuk tapadva lebegnek, ráadásul órákig képesek életben maradni.

Viselj maszkot!
Az egészségügyi védőmaszk segíthet megvédeni a kórokozóktól, ezért bátran viseljük! Különösen akkor, ha egy családtagunk beteg, ugyanis ilyenkor jóval nehezebb távolságot tartani.

influenza influenzajárvány járvány vírusfertőzés influenza kezelése influenza 2018 influenza tünetei egészség influenza megelőzése vakcina védőoltás influenzafertőzés


Kézmosás
A kézmosást ne hanyagoljuk el, ugyanis a fertőzés nem csak köhögéssel, hanem kezeink közvetítésével is terjed. Fontos a rendszeres és alapos kézmosás, ezért szánjunk rá legalább harminc másodpercet, kezünket dörzsöljük át antibakteriális folyékonyszappannal, majd az öblítést se nagyoljuk el.

Tünetek
A panaszok hirtelen jelentkeznek, kezdeti tünet a rossz közérzet, a hidegrázás, a fejfájás, az izomfájdalom és a magas láz. A náthával ellentétben a tüsszögés általában elmarad, azonban a száraz köhögés, a torokfájás, és az orrfolyás néhány napon belül szintén jelentkezik.


Ha jelentkeznek a tünetek, menj orvoshoz!
A fertőzés során olyan súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mint a középfül-, arcüreg valamint a tüdőgyulladás, ezért már a panaszok első jelentkezésekor érdemes felkeresni háziorvosunkat és megkezdeni a kezelést.


Kezelés
A láz- és fájdalomcsillapítás mellett fontos a bő folyadékfogyasztás, az ágynyugalom és a C-vitamin bevitel. A légúti fertőzés tüneteit kamilla gőzöléssel enyhíthetjük, a csipkebogyóból főzött tea pedig magas vitamintartalmának köszönhetően szintén hatékony fegyver lehet. Illetve bevethetjük még a fokhagymát és a gyömbért, amelyek vírusölő hatásukról is ismertek, valamint a bíbor kasvirág kivonatát, amely szintén kiváló ellenszere lehet az influenzának.
Aki beteg, mindenképpen maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat!