A vérszegénység lappangva alakul ki és sokáig észrevétlen marad, azonban komoly következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel időben. Előzd meg a bajt és tudd meg, melyek a tünetei!


Fáradtság, gyengeség
Az első és legjellemzőbb tünete az indokolatlan fáradság. Ha az utóbbi időben levert vagy és úgy érzed alig van energiád, nem kizárt, hogy vérszegénységgel állsz szemben. Érdekes ellentét, de az álmatlanság szintén a vérszegénység egyik tünete lehet, ezért ha a panaszok valamelyikét tapasztalod, érdemes elmenni egy orvosi kivizsgálásra.

A vérszegénység és a vashiány szoros összefüggésben van, ugyanis, ha a szervezet nem jut elegendő vashoz, vérszegénység alakul ki.

egészség vérszegnység megelőzés tünetek

Mi okozza?
A vérszegénységet a B12-vitamin-, a folsav vagy a vas hiánya is okozhatja, ezért gyakori a vegetáriánusok körében, mivel a szervezet többek között állati eredetű ételek fogyasztásával jut vashoz. A nők a menstruáció mellett a terhesség alatt is fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen a magzat a fejlődéséhez szükséges vasat az anya szervezetéből vonja el. Gyerekeknél szintén jelentkezhet a vérszegénység, ugyanis a növekedés miatt több vitaminra és vasra van szüksége a fejlődő szervezetnek. 


Sápadt bőr
Az egyik legszembetűnőbb tünet a bőr sápadtsága. Ha ehhez még fázékonyság és étvágytalanság társul, szinte biztosra veheted, hogy vérszegény vagy.

A vérszegénység következtében romlik a sejtek oxigénellátottsága, amely számos betegséget idézhet elő!

Fülzúgás, látási zavarok
Az utóbbi időben gyakran zúg a füled, a látásod pedig homályossá válik? A kellemetlen panaszok figyelmeztethetnek a vérszegénységre is, de mindenképpen érdemes utána járni, hogy mi áll a tünetek hátterében.


Feledékenység
Amennyiben azt tapasztalod, hogy gyakran megfeledkezel dolgokról vagy kevésbé tudsz koncentrálni, gyanakodhatsz a vérszegénységre, ugyanis mindkét panasz jellemző tünete.

egészség vérszegnység megelőzés tünetek


Nehézlégzés
Súlyos vérszegénységet jelezhet, ha enyhe megerőltetést követően mellkasi panasz, szapora szívműködés és nehézlégzés lép fel.

A vérszegénység súlyos formái az anémia és a leukémia

A lép megnagyobbodása
Ritka, de annál súlyosabb panasz a lép megnagyobbodása, amelyet a bal borda alatti feszítő érzés jelez.

Kezelés
Az orvosi vizsgálatot követően kiderül, hogy szükséges-e gyógyszeres kezelés vagy elegendő az étrenden változtatni. A B12-vitamin és a folsav is gyógyírt jelenthet, azonban nagyon súlyos vérszegénység esetén a vérátömlesztés is szükségessé válhat.

Szédülés
A szédülés számos betegség előjele, azonban a vérszegénységre is figyelmeztethet. Ha ehhez gyakori megfázás is társul, érdemes kivizsgáltatnod magad!
 

Kívánósság
A vérszegénység egyik nem mindennapi tünete, hogy olyan dolgokat kívánunk meg, amelyek normális esetben eszünkbe sem jutnának. Jellemző példa a föld, az agyag, a kartonpapír és a jég.


egészség vérszegnység megelőzés tünetek

Vastartalmú ételek vérszegénység ellen
A vöröshúsok, a szárnyasok, a tojás, a halak és a tenger gyümölcsei igen gazdagok vasban, de akik nem preferálják az állati eredetű ételeket, azoknak a tofu jelenthet alternatívát, ugyanis szintén magas vastartalommal bír.
 

Vegetáriánus étrend esetén ajánlott ügyelni a C-vitamin bevitelre, hiszen segíti a növényi eredetű vas felszívódását.

Ételek, amelyeket kerülj, ha vérszegény vagy
Bizonyos ételek hátráltatják a vas felszívódását, ezért ha vérszegénységgel küzdesz, ajánlott mellőzni a fogyasztásukat. A tejtermékek, a teák, a korpa, a zöldborsó, a magvak, sőt még a csokoládé is tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek gátolják a vas felszívódását. Mindemellett a rendszeres kávé- és alkoholfogyasztás sem tesz jót.

Az étrenddel kapcsolatban kérd ki az orvosod véleményét!