Te is minden reggel a telefonod ébresztőjére kelsz, elalvás előtt pedig még a neten szörfözöl? Jobban teszed, ha éjszakánként a mobilod nem közvetlenül melletted pihen!


A laptop, a táblagép, a wi-fi, a mobiltelefon ma már elengedhetetlenek, olyannyira, hogy szinte elképzelhetetlen nélkülük az életünk. Azonban arra sokszor nem is gondolunk, milyen hatással vannak az egészségünkre. A legtöbb elekromos eszköz ugyanis EMF – azaz elektromágneses frekvencia – sugárzással bír, amelyet elektroszmognak is neveznek, a mobilok és a vezeték nélküli net pedig még rádióhullámokat is használ.


 


A mobiltelefonok fénye megzavarja a szervezet természetes ritmusát, így ha elalvás előtt használjuk, megnehezíti a pihentető alvást.
 


Minden bizonnyal azzal már szembesültél, hogy több monitor előtt töltött óra után az arcod kipirult, amely annak tudható be, hogy az EMF sugárzás megemeli a testhőmérsékletet, de vannak sokkal kellemetlenek mellékhatásai is. Többek között alvászavar, rossz közérzet, kimerültség, ami kihat a munkahelyi teljesítményre is.


Az elektronikai eszközökből úgy nevezett kék fény áramlik, amely stimulálóbb, mint a villanykörte fénye. Már egy üzenet érkezése is megzavarhatja az alvást.
 

A routerrel legalább egy méter távolságot tarts
A nemzetközi szabványok szerint egy átlagos router teljesítménye 100mW, az erőssége pedig a távolsággal csökken. Ha már egy méterrel távolabb vagyunk tőle, akkor a sugárzása a kutatások szerint nem gyakorol káros hatást a szervezetre, azonban ha csak húsz centiméter választ el minket tőle, hosszútávon problémákat okozhat.

Ne aludj a mobiloddal
Azért nem kell a telefonod a lakás túlsó végébe száműzni, de jobban teszed, ha éjszakára az éjjeliszekrényed helyett egy távolabbi helyet választasz neki. Azzal is jobban jársz, ha a laptopot az alvó állapot helyett kikapcsolod, egyrészt az aksijával is spórolsz, másrészt a sugárzás is redukálódik.


Nem drámai a helyzet, azonban nem árt az óvatosság
 

Gyerekeknél fokozottabban figyeljünk oda!
A kisgyermekek koponyacsontja vékonyabb, ezért érzékenyebben reagálhatnak a sugárzásokra. Az idegrendszerük fejlődésében zavart okozhat, ezért náluk jóval nagyobb figyelmet igényel, hogy ne tartózkodjanak az elektromos tárgyak közelében.


Egyes feltételezések szerint daganatos megbetegedést is okozhat
Ugyan még nincs konkrét, kézzel fogható eredménye a kutatásoknak, azonban sokak szerint a mobilok túlzott használata közrejátszhat a daganatok kialakulásában. Amerikában állítólag egyre gyakoribb az agytumor, amelyért egyes szakértők az okostelefonokat tartják felelősnek. A feltevés egyelőre vitatott, mindenesetre azzal, ha óvatosak vagyunk és megpróbáljuk csökkenteni a használatukat, biztosan nem ártunk.


Tippek:

A mobiltelefontól jóval kevesebb sugárzást kapunk, ha kihangósítóval vagy headsettel beszélünk.

Tegyél egy próbát! Éjszakára kapcsold ki az elektromos kütyüket, a laptopod, a táblagépet és a mobilt helyezd kellő távolságra, nagy valószínűséggel sokkal kipihentebben ébredsz majd!

Ha napközben nem használod  a mobilt, ne a zsebedben vagy az íróasztalodon tartsd.

A routert olyan helyre tegyük, amelynek közelében nem időzünk sokáig.

A gyerekek hálószobájában egyáltalán ne legyen mobileszköz éjszaka.