Az otthonunk az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, azonban számos olyan veszély leselkedik ránk, amelyekre nem is gondolnánk. Íme néhány ártalmas dolog, amely fenyegeti az egészségünket!

Szivárgó vízcsövek
Valószínűleg te sem gondoltad, hogy a szivárgó víz káros lehet, azonban jobb, ha tudod, hogy segíti a penészgombák és a baktériumok elszaporodását, amely légúti megbetegedésekhez vezethet.

életmód megelőzés otthon

Penész
Nem csak a szivárgó vízcsövek közelében, hanem bárhol előfordulhat, ahol magas a páratartalom. A sarkokban, bútorokon és a falon is megtelepedhet, így veszélybe sodorva az egészségünket. Az asztmások még nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanis a tüneteik súlyosbodhatnak.


Formaldehid
A vegyületet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette. Rossz hír, hogy bárhol előfordulhat, az autómotorok égéstermékei és a dohányfüst is tartalmazza, de az otthonunkban is megtalálható. Különösen lakásfelújítás után, új bútorok beszerzésénél, valamint a ragasztó- és a szigetelőanyagokban. Ráadásul számos termék előállításához használják, többek között a fogkrémeknél, a folyékonyszappanoknál, a tisztítószereknél és a kozmetikumoknál. A formaldehid a rákkeltő hatás mellett fulladást és fejfájást is előidézhet, irritálja a szemet és erősíti az asztmás tüneteket.
Tipp: amennyire csak teheted, válassz természetes termékeket és szellőztess gyakran. A csokros inda nevű szobanövény pedig megköti a mérget, ezért érdemes beszerezni.


Tisztítószerek
Bőrirritációt, asztmát és allergiás reakciót is kiválthatnak, azonban a kutatások termékenységi problémákkal, daganatos megbetegedésekkel, valamint hormonzavarral is kapcsolatba hozták. Kis mennyiségben ugyan nem okoznak a tisztítószerek komoly problémát, azonban hosszú távon, rendszeres használat mellett veszélyt jelenthetnek.
Tipp: használj természetes vagy házi készítésű tisztítószereket, húzz gumikesztyűt takarítás közben és szellőztess ki.


Porszívó
Minden bizonnyal sokszor megfeledkezünk arról, hogy időben cseréljük a szűrőt, azonban nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Ha a szűrő nem megfelelő, szétszórhatja a kórokozókat a levegőben, amelyek allergiás panaszokat válthatnak ki.
Tipp: a szűrőt körülbelül egy évig ajánlott használni, és a legjobb, ha nyitott ablaknál porszívózunk.



Fűtés és klíma
Míg a fűtéstől a levegő száraz lesz, így irritációt okozhat, addig a légkondicionálóban baktériumok és egyéb egészségre ártalmas dolgok telepedhetnek meg. Amennyiben indokolatlanul allergiás tüneteket észlelünk, okkal gyanakodhatunk a klímaberendezésre, amelyet érdemes szakemberrel átnézetni.


Légfrissítők
Az elektromos illatosítók, a légfrissítő spray-k és az illatgyertyák kellemes illatot árasztanak, azonban olyan összetevőket tartalmazhatnak – például formaldehidet –, amelyek hosszú távon légzésproblémát illetve irritációt okozhatnak.
Tipp: szerezz be egy diffúzort, amely illóolajat oszlat el a levegőben, vagy készíts saját kezűleg illatosítót: egy üvegcsébe tegyél vizet és néhány csepp illóolajat, majd állíts bele néhány bambuszrudat.
A növények szintén jó szolgálatot tehetnek, a vitorlavirágot, az illatos sárkányfát és az aloe verát a leghatékonyabb légtisztító növények között tartják számon.


Ftalátok
A ftalátok olyan veszélyes vegyületek, amelyek általában a műanyag tárgyakban, lambériában és a PVC-padlókban találhatók meg. A műanyag puhítására használt anyag meddőséget, asztmát, allergiát okozhat, sőt még a magzatot is károsíthatja.
Tipp: próbáld mellőzni a műanyag tárgyak használatát, cseréld le üvegre, fára vagy fémre. Amennyiben mégis műanyag terméket vásárolsz, ügyelj arra, hogy "PVC- vagy ftalátmentes", "PVC Free" vagy "Phthalate Free" felirattal legyen ellátva.


Zuhanyfej
A zuhanyfejen a Mycobacterium avium nevű baktérium telepedhet meg, amely tüdőbetegséget okozhat.
Tipp: cseréljük le a fejet félévente, valamint a rendszeres tisztításról se feledkezzünk meg!


életmód megelőzés otthon


Konyhai eszközök
A mosogatószivacs, a vágódeszka, a konzervnyitó és a turmixgép mind veszélyforrást jelenthet, ugyanis a kórokozók melegágya lehet.
Tipp: a mosogatószivacsot érdemes gyakran cserélni, míg a többi eszközt használat után alaposan elmosni, mivel az ételmaradékok a szalmonella kórokozójának is táptalajt biztosítanak.
Ugyanezen okból kifolyólag a gyakori tisztítás érvényes a hűtőszekrény rekeszeire is.


Szőnyeg
Az újonnan vásárolt szőnyegekben megtalálható a VOC vegyület, amely erősen ártalmas az egészségre, ugyanis mérgező anyagokat tartalmaz, ezért a vásárlásnál figyeljünk oda!
A fürdőszobaszőnyeg szintén veszélyt jelenthet, ugyanis a fürdő a lakás legpárásabb helyisége, így a baktériumok és a penészgombák gyorsabban megtelepszenek, mint máshol.


Ágynemű és törölköző
Hajlamosak vagyunk megfeledkezni az ágynemű és a törölköző cseréjéről, azonban érdemes hetente újat használni a már sokat emlegetett baktériumok miatt.
Tipp: tűzz ki a héten egy napot, amelyen új lepedőt és huzatot teszel fel, a törülközőt pedig kicseréled tisztára. Így biztosan nem fogod elfelejteni.

Olvasd el ezt is: Hétköznapi szokások, amelyek károsítják az egészséged