A betegség visszafordíthatatlan károkat okozhat, ezért kiemelkedően fontos, hogy már a kezdeti panaszokat tapasztalva orvoshoz forduljunk. Tudd meg, mely tünetek utalhatnak érszűkületre!

Lábfájdalom
Sokan nem is gondolnánk, hogy a vádli- vagy izomfájdalom az érszűkület egyik korai jele, a legtöbben ugyanis arra következtetnek, hogy a tünetet izomláz vagy ízületi kopás okozza. Nem árt azonban óvatosnak lenni, pláne ha a fájdalom nem múlik, a bőr szárazzá válik és a lábujjak és a sarkak elszíneződnek. A fájdalom eleinte terhelés esetén jelentkezik, míg a betegség előrehaladtával már nyugalmi állapotban is.

érszűkület érszűkület tünetei érszűkület kezelése egészség megelőzés egészség megőrzés tünetek

Az érszűkület hazánkban mintegy négyszázezer embert érint

Fekélyek és sebesedés
A kézen és a lábon megjelenő nehezen gyógyuló sebek és fekélyek az érszűkületre figyelmeztethetnek. A panasz különösen akkor adhat okot az aggodalomra, ha fájdalommal párosul.

 

A betegek közel egyharmada a felismerés és a megfelelő kezelés hiányában öt éven belül meghal

Hideg végtagok
Indokolatlanul fázik a kezed vagy jéghideg a lábad? A hűvös végtagok elégtelen keringésre utalhatnak, ezért jobban teszed, ha felkeresed a háziorvosod!

Rizikófaktor
A dohányosoknak, a cukorbetegeknek, az időseknek, illetve akinek a családjában előfordult már szív- és érrendszeri probléma, fokozottan oda kell figyelniük a jelekre. A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a túlsúly szintén rizikófaktor


Töredezett körmök
Bár elsőre nem tűnik tragikusnak, hogy a körmeid a kelleténél jobban töredeznek, azonban nem árt odafigyelni rá, ugyanis komoly betegség – például az érszűkület – állhat a hátterében, hiszen ez az elégtelen kiskeringés egyik gyakori tünete.


érszűkület érszűkület tünetei érszűkület kezelése egészség megelőzés egészség megőrzés tünetek
 

Mi okozza?
A vérerek elveszítik rugalmasságukat, az artériák falában lerakódott zsír és egyéb sejtek következtében szűkül az erek átmérője, amely megnehezíti az oxigénellátást és a véráramlást. Súlyos esetben az oxigénellátás megszűnhet és a szövetek elhalhatnak, ami a végtagot is komolyan veszélyezteti


Mellkasi fájdalom
A mellkasi fájdalom ugyan számos betegség tünete lehet, azonban érszűkületet is jelezhet. A szegycsont környékén a szorító vagy erősen nyomó érzés jelentheti azt is, hogy a szívhez vezető artériák elveszítették rugalmasságukat és beszűkültek. A fájdalom kisugározhat a hátba, a vállakba és a has felső részébe is.

 

Kezelés
Olykor elegendő a gyógyszeres kezelés, míg máskor műtéti beavatkozás szükséges, viszont a kockázati tényezők csökkentése, így a dohányzás abbahagyása és az egészségtelen életmód felhagyása elengedhetetlen a gyógyuláshoz.


Légszomj
Ha már egy kevésbé megterhelő mozgás közben is kapkodunk a levegőért és jóval hamarabb elfogy az energiánk, mint korábban, akkor érszűkületre gyanakodhatunk. A betegség ugyanis gyakran járhat légszomjjal, kifulladással és kimerültséggel.


érszűkület érszűkület tünetei érszűkület kezelése egészség megelőzés egészség megőrzés tünetek

Megelőzés
A rendszeres szűrővizsgálat és az egészséges életmód sokat segíthet a megelőzésben


Fülcimpa elváltozása
Már több kutatás is foglalkozott vele, de a tudósok még nem jutottak egyértelmű megállapításra, hogy mi az összefüggés a fülcimpán látható elváltozás és a szív- és érrendszeri megbetegedések között, azonban az tény, hogy számos szakember a fülcimpa ellenőrzésével gyorsan felmérte az érszűkület rizikóját. Ha a fülcimpán majdnem függőleges, bemélyedő vonalat veszünk észre, az a rossz keringésről árulkodhat.


Férfiaknál merevedési zavar és kopaszodás
A férfiaknál két kellemetlen panasz is lehet a betegség előjele, ugyanis az erek beszűkülése és a lassabb véráramlás miatt a hálószobában is nehézséggel szembesülhetnek. A merevedési zavar mellett a fejtető és a homlok feletti terület kopaszodása szintén figyelmeztető jel lehet.


A betegség következményei olyannyira súlyosak lehetnek, mint a végtag elvesztése, ezért a korai felismerés és az időben elkezdett kezelés kiemelkedően fontos szerepet játszik. Ha akár egyetlen tünetet tapasztalsz a felsoroltak közül, ajánlott felkeresni a háziorvost!

Olvasd el ezt is: Meglepő tünetek, amelyek szívrohamra utalnak