Szuper, ha rendszeresen sportolsz, azonban érdemes néhány dologgal tisztában lenned, hogy gyorsabban fejlődj és megkíméld magad a sérülésektől.

Melyik napszakban a leghatékonyabb edzeni? 
Reggel gyorsabb az anyagcsere, ezért a zsírégető edzést okos dolog a korai órákra időzíteni. Az egész napodat meghatározza, hogy fitten indítottad a napot: jobban tudsz összpontosítani a nap hátralevő részében. 

Ha a fogyás a cél, este érdemes sportolni, az esti edzés után ugyanis kisebb az étvágy.  Ráadásul segít levezetni a napi feszültséget is és este a sérülésveszély is alacsonyabb. Tipp: Mindenkinek más a bioritmusa, ezért tegyél egy próbát, hogy neked melyik válik be a legjobban!

életmód sport vitamin

Együnk edzés előtt?
Bár sokan az éhgyomorra való edzésre esküsznek, de ha azt szeretnéd, hogy a teljesítőképességed a maximumom pörögjön, akkor jobb, ha a tervezett testmozgás előtt körülbelül egy órával eszel. 
Mit válassz? A fehérjedús élelmiszerek és a lassan felszívódó szénhidrátok energiát biztosítanak egy fárasztó edzéshez, ezért érdemes közülük válogatnod: banán, zab, teljeskiőrlesű kenyér. A cukrot és a zsíros ételeket pedig kerüld, mert megterhelik a gyomrot.

Miért jó a súlyzós edzés?
A súlyoknak köszönhetően fokozatosan tudod növelni az ellenállást, ezért a saját tempódban fejlődhetsz. Emellett az adott izomcsoportokat külön tudod fejleszteni, és aszerint formálni a tested, ahogy neked tetszik. Nem utolsó sorban pedig segít levezetni a feszültséget és jó erőnlétet ad.

Melyek a legfontosabb vitaminok edzéshez?
Az A-vitamin fontos szerepet tölt be a fehérje szintézisben, ami az izomnövekedés legfőbb folyamata.
A B1-, és B6 vitamin hozzájárul az izomnövekedéshez is.
A B2 vitamin a glükóz anyagcserét, a zsírsavak oxidációját és a fehérje anyagcserét támogatja. 
A B12 vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében és az idegrendszer egészséges működésében is.
A C-vitamin támogatja a regenerálódást és az izomnövekedést, emellett nagy szerepe van az aminosav anyagcserében és a kollagéntermelésben.
A D-vitamin a megnövekedett izomtömeg támogatásához szükséges.
Az E-vitamin védi a sejtmembránokat és hozzájárul az egészséges anyagcsere folyamatokhoz.

életmód sport vitamin

Miért ne hagyjuk ki a nyújtást?
Regenerálja a testet, ellazít, véd a sérülésektől, javítja a légzés technikát és segít abban, hogy rugalmasak maradjanak az izmok és gyorsabban fejlődjenek.